Velký test hořčice ze supermarketů: Češi kupují tu nejhorší a zadělávají si na infarkt
Hořčice je jednou z nejoblíbenějších omáček k masu, která u nás nesmí chybět na žádné grilovačce. Na trhu najdeme hned několik druhů. Bohužel v drtivé většině případů Češi kupují hořčici s negativními účinky na naše tělo.
Spousta Čechů si při grilování vůbec nepotrpí na žádné barbecue omáčky, sýrové dipy anebo třeba salsy, ale vsází na naprostou klasiku v podobě hořčice, která zkrátka nikdy nezklame. A protože už se grilovací sezóna nezadržitelně blíží, lidé si začali dělat zásoby této žluté omáčky. Jenže leckdy nenakupují zrovna zdravé výrobky a zbytečně tak ohrožují své zdraví. Kterou hořčici koupit a které se raději obloukem vyhnout?
Spousta druhů
V českých obchodech najdete velké množství druhů hořčice od absolutní klasiky až po moderní varianty. Semena hořčice jsou sama o sobě velmi zdravá. Jsou například bohatá na vitamíny ze skupiny B, které podporují metabolismus, zdraví pokožky a působí příznivě i na psychiku člověka. Zároveň ale pochopitelně omáčky často obsahují i spoustu dalších látek, které už rozhodně tak vhodné pro náš organismus nejsou.
Hořčice plnotučná je vyrobena z mletých semen hořčice bílé a má v drtivé většině případů velmi jednoduché složení. Kromě hořčičných semen obsahuje vodu, ocet, cukr, kterého podle nařízení musí obsahovat alespoň 5 %, sůl, směs koření a kurkumu pro žlutou barvu. Pro naše zdraví tedy nepředstavuje žádné riziko.

Hořčice kremžská má ve své podstatě velmi podobné složení jako hořčice plnotučná. Jsou do ní ovšem navíc přidávány hrubě namletá semena hořčice černé, díky kterým má kremžská hořčice mnohem štiplavější chuť. A je také podstatně sladší. Obsah cukru musí činit alespoň 16 %. Z tohoto hlediska je tak méně zdravá než hořčice plnotučná. Stále ale nepředstavuje žádné riziko, pokud ji budete konzumovat v rozumné míře.
Dijonská hořčice pochází z Francie. Už si ale vydobyla své čestné místo v mnoha českých domácnostech. Je charakteristická svou velmi štiplavou chutí. Z nutričního hlediska patří mezi nejzdravější hořčice. Bohužel jsou do ní ale často přidávány různé konzervanty a regulátory chuti, které ve vyšších dávkách mohou způsobovat mírné zdravotní obtíže.
Hrubozrnná hořčice se skvěle hodí třeba k hovězím steakům. Je vyrobená, jak už její název napovídá, z nahrubo namletých semen bílé a černé hořčice. Není tolik sladká, zato je ale pořádně slaná. V průměru obsahuje 5 gramů soli na 100 gramů hmotnosti. Dospělý člověk by přitom měl za den přijmout maximálně právě 5 gramů tohoto minerálů. Když už si tedy dopřejete pořádnou dávku hrubozrnné hořčice s kouskem masa, které bylo marinované v už tak dost osolené marinádě, můžete tohoto limitu snadno dosáhnout jen během večeře.

Medová hořčice je oblíbená pro svou sladkou chuť. Perfektně se hodí nejen k párkům a klobásám, ale i ke steakům a do burgerů. Je podobně slaná jako třeba klasická plnotučná hořčice. Vzhledem k tomu, že ale obsahuje med a také cukr, je ze všech zmíněných druhů hořčice nejvíce sladká. A z toho důvodu i nejkaloričtější a nejméně zdravá.
Riziko srdečních chorob
To, že cukr není zdravý, ví pravděpodobně každý. Málokdo si ale skutečně uvědomuje rizika spojená s jeho nadměrnou konzumací. Mnozí mají za to, že cukr zkrátka způsobuje nárůst hmotnosti. To je pravda, škodí ale i mnohem více.
Lidé, kteří ve své stravě přijímají nadbytek cukru, mají větší pravděpodobnost toho, že se budou potýkat se ztučněním jater, depresemi a v neposlední řadě vysokým krevním tlakem. Právě ten může později způsobit onemocnění cév, mrtvici anebo třeba i infarkt. Obecně se proto vyplatí se cukru vyhýbat a pozorně číst etikety u všech potravin, které kupujete. Podobně jako cukr škodí i sůl. Kromě medové hořčice byste se tak měli vyhýbat i té hrubozrnné, abyste si zbytečně nezadělávali na zdravotní problémy.