Tohle si dávaly naše babičky k snídani. Jejich mozek fungoval celý den jako švýcarské hodinky
Své zdraví můžete výrazně podpořit i malou svačinkou, jež vašemu tělu dodá důležité látky potřebné pro správné fungování těla i mysli. Nejedná se o nic drahého či nedostupného, ale o obyčejnou potravinu, kterou si během svého života oblíbily už naše babičky. Pokud ji do svého jídelníčku zařadíte i vy, v budoucnu si za své rozhodnutí pravděpodobně poděkujete.
Už naše babičky moc dobře věděly, co je pro zdraví dobré. Mnohými jejich radami se proto řídíme i dnes. Jedním z jejich zdravých návyků byla konzumace několika kusů vlašských ořechů, které si většinou samy nasbíraly a vyloupaly. Tím podporovaly mozek, psychiku i spánek. A to rozhodně není všechno.

Výživné ořechy, které našim babičkám rostly na zahradě
Abyste podpořili své zdraví a dodali tělu důležité látky, které si samo neumí vyrobit, je vhodné konzumovat ořechy. Je na vás, jakým ořechům konkrétně dáte přednost, my se zaměříme na vlašské. Právě ty totiž patřily mezi nejoblíbenější pochoutky našich babiček, kterým dříve běžně rostly na zahradách.
V těchto ořeších najdeme vysoké množství zdravých tuků, bílkovin, vlákniny a samozřejmě také vitamíny a minerály. Na 100 gramů obsahují vlašské ořechy přibližně 65 gramů tuku, 15 gramů bílkovin, 14 gramů sacharidů a 7 gramů vlákniny. Jelikož jsou vysoce výživné, jsou i vysoce kalorické – mají přibližně 654 kcal. Z toho důvodu stačí jen pár ořechů denně, abyste tělu dodali důležité látky.
Pár vlašských ořechů denně podpoří zdraví i spánek
Říká se, že k tomu, abyste pocítili účinky zdravých ořechů, stačí jíst hrst denně. Živiny v nich obsažené vám mohou pomoci podpořit zdraví a činnost mozku, díky antioxidantům pomáhají snižovat záněty v těle a také můžete pocítit, že máte kvalitnější spánek. Podle některých studií pomáhají ořechy také s podporou trávení a mohou údajně i snižovat chuť k jídlu, což ocení každý, kdo se snaží zhubnout přebytečná kila. Vitamín E ve vlašských ořeších pak podporuje i paměť, což je jeden z důvodů, proč je tak přínosné jíst je i ve vyšším věku.
Je nutné zmínit, že vlašské ořechy mají pozitivní vliv i na naše srdce. Právě srdeční onemocnění jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé předčasně umírají. Mastná kyselina alfa-linolenová (ALA) pomáhá zlepšovat LDL cholesterol a také snižovat krevní tlak, což je pro zdraví srdce klíčové. Podle The Journal of Nutrition může konzumace vlašských ořechů dokonce snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. A to je významný důvod, proč byste měli začít tyto ořechy jíst pravidelně.

Vlašské ořechy jsou považovány za ořechy s nejvyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, což bohužel znamená, že se poměrně rychle kazí. Je tedy nutné je nejen správně skladovat, ale ideálně také rychle spotřebovat. V opačném případě může tuk v nich obsažený žluknout, což způsobuje, že pak mají hořkou chuť.
Jak skladovat vlašské ořechy, aby vydržely dlouho?
Pokud máte doma loupané vlašské ořechy, jejich trvanlivost je většinou o něco nižší než když se skladují ve skořápce. Pravděpodobně nejlepším způsobem skladování je dát vlašské ořechy do vzduchotěsné nádoby. Je také důležité udržovat stabilní teplotu, proto je ideálně dejte do lednice. Pokud jich budete mít hodně, můžete je dokonce i zamrazit.