Tisíce Čechů běží 29. března do Lidlu. Zlevnil nejoblíbenější ovoce na super nízkou cenu
Rádi nakupujete v akcích a sledujete slevy na čerstvé potraviny? V tom případě se určitě vyplatí zamířit právě teď do Lidlu. Řetězec totiž připravil výraznou slevu, kterou láká do svých prodejen všechny milovníky ovoce. Takže, jestli si libujete v ovoci a zelenině, určitě nebudete litovat, když do Lidlu zajdete i vy.
Do 30. března najdete v Lidlu hrušky za pouhých 39,90 Kč za kilogram místo původních 59,90 Kč. Jestli navíc používáte věrnostní aplikaci, vyjdou vás ještě levněji, konkrétně na 34,90 Kč, a to už stojí za to. Hrušky milovali lidé snad odjakživa. O kultivaci šťavnatých plodů se zasloužili už staří Keltové, Slované, Číňané, Římané či Řekové. I když se dají skladovat, nejsou tak odolné jako jablka a vyžadují pečlivější zacházení, aby co nejdéle vydržely čerstvé. Jejich chuť je výrazná a voňavá, mnozí je proto využívají i při pečení, a to třeba do oblíbeného hruškového koláče z Bretaně nebo je přidávají do zeleninových salátů či k sýrům.

Proč jíst hrušky
Hrušky jsou ceněné především pro vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, která pomáhá s trávením, snižuje hladinu cholesterolu a zároveň působí příznivě při problémech se zácpou. Obsahují lehce stravitelné sacharidy, významné minerály, jako je draslík, zinek, hořčík, železo, jód, vápník a fosfor a také menší, ale důležitý podíl vitaminů. Mají vitamin C a také nezanedbatelné množství vitaminů skupiny B, zejména těsně pod slupkou. Díky vysokému podílu vody (až 83 %) jsou šťavnaté, pomáhají s detoxikací organismu a díky obsahu jódu také prospívají činnosti štítné žlázy.
Podpora ledvin a detoxikace
Právě kvůli vodnaté dužině jsou hrušky důležité k čištění těla od těžkých kovů, jako je olovo nebo rtuť, a napomáhají snižovat hladinu kyseliny močové, což ocení lidé trpící dnou. Protože neobsahují sodík, jsou využívány i při některých dietách a podporují funkci ledvin. Osvědčují se jak čerstvé, tak v podobě kompotů, moštů či džemů.
Celoroční lahůdka
Nevýhodou hrušek je, že čerstvé dlouho nevydrží. Chcete-li si hrušky uchovat na pozdější dobu, využijte sušení, sterilování nebo z nich výrobte šťávy. Výtečné jsou takzvané křížaly, které se hodí jako zdravá svačinka, a to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Čerstvé plody lze skladovat v tmavé a chladné místnosti, nicméně kontrolujte, jestli se nezačaly kazit.
Recept na jednoduchou pečenou hrušku
Budete potřebovat:
1 zralou střední hrušku
1 lžíci javorového sirupu
1,5 lžíce vody
l lžíci rozinek
špetku čerstvě mletého hřebíčku
špetku muškátového oříšku
Zralou hrušku omyjte, vykrojte jádřinec a naplňte například rozinkami, které předem chvilku namáčejte ve vodě s javorovým sirupem. Hrušku přikryjte alobalem a pečte při 190 stupních asi 20 minut, dokud není měkká.

Co ještě připravit z hrušek
Z hrušek můžete vyrobit výborné zeleninové šťávy. Například ke třem hruškám přidejte tři kusy řapíkatého celeru, čtyři listy kapusty a jednu velkou hrst zelené petrželky. Zajímavá je i šťáva z půl hrnku borůvek, jedné okurky, jedné limetky a jedné hrušky. Skvělé je i hruškové čatní. Na rozehřátém oleji orestujte 1 šálek plátků loupaných hrušek a poté přidejte 1 lžíci olivového oleje, špetku kurkumy, čtvrt lžičky mletého kardamomu, čtvrt lžičky čerstvě mletého černého pepře, čtvrt lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky prolisovaného česneku, čtvrt šálku propláchnutých rozinek a špetku soli. Opékejte asi 15 minut na mírném ohni. Nechte 20 minut vychladnout a poté přimíchejte půl lžíce medu. Dobře promíchejte a podávejte k sýrům.
Hrušky tedy nejsou jen obyčejné sladké ovoce, ale dokážou působit příznivě na trávení, ledviny, krevní tlak nebo stav cév. Jejich pestrost využití je obrovská, ať už se jedná o dezerty, kompoty, džemy, čatní či sušení. Díky slupce bohaté na cenné látky je vhodné jíst je čerstvé a v dobře vyzrálém stavu. Kdo se chce zásobit kvalitními hruškami, má nyní jedinečnou příležitost v Lidlu, slevová akce je v plném proudu a s ní i možnost přinést si domů šťavnaté plody doslova za hubičku.