Test nealkoholických piv: Tohle jediné jsem nerozeznal od pravého Budvaru
Nealkoholická piva zažívají v Česku boom. Zájem o ně roste nejen mezi řidiči, ale i mezi těmi, kteří si chtějí vychutnat chuť piva bez alkoholu. V rámci testu jsme se zaměřili na nealkoholická piva dostupná na českém trhu a zjistili jsme, že jedno z nich se chuťově velmi blíží klasickému Budvaru.
Budvar Nealko se v testech umisťuje na předních příčkách. Podle hodnocení odborníků z VŠCHT v Praze získal známku 2,6, což je nadprůměrné hodnocení. Odborníci ocenili zejména jeho kvalitní říz a vyváženou chuť, která se blíží klasickému ležáku. Jednotka hořkosti je mírně podprůměrná, což však neubírá na celkovém dojmu.
Další hodnocená nealkoholická piva
Mezi hodnocenými nealkoholickými pivy si nejlépe vedl Birell Světlý. V senzorické části testu získal průměrnou známku 2,1 a odborníci ocenili především jeho vyváženou chuť a nižší intenzitu sladkosti, která bývá častou slabinou u tohoto typu nápojů. Také Krušovice Hořké Nealko byly hodnoceny pozitivně, a to s průměrnou známkou 2,5. Pivo je charakterizováno jako vyvážené s optimální hořkostí a dobrým řízem, i když někteří hodnotitelé uvedli, že vůně nápoje působila méně příjemně.
Lobkowicz Nealkoholický si vedl srovnatelně dobře, dosáhl průměrné známky 2,3 a získal uznání za příjemnou chuť a kvalitní říz. Mírně vyšší hořkost zde však byla patrná, což ovšem neubíralo na celkovém dojmu. Ve všech případech se hodnocení opírá o výsledky o výsledky zveřejněné na portálu Testy potravin, doplněné o zjištění z dTestu a portálu iDNES.

Ochucená nealkoholická piva: Oblíbená alternativa
Ochucená nealkoholická piva, jako jsou různé varianty radlerů, získávají na popularitě. Například Birell nabízí několik příchutí, které oslovují široké spektrum konzumentů. Je však důležité poznamenat, že některé ochucené nealkoholické nápoje mohou obsahovat malé množství alkoholu, a proto nejsou vhodné pro děti.
Test ukázal, že kvalita nealkoholických piv na českém trhu je na vysoké úrovni. Budvar Nealko se chuťově velmi blíží klasickému ležáku, což ocení zejména ti, kteří hledají autentický pivní zážitek bez alkoholu. Ochucená nealkoholická piva pak představují osvěžující alternativu pro ty, kteří preferují ovocné tóny.

Vývoj trhu s nealkoholickým pivem v Česku
V roce 2023 dosáhl výstav nealkoholického piva a míchaných nápojů na jeho bázi 1,42 milionu hektolitrů, což znamenalo meziroční nárůst o 9,3 procenta. Tento vývoj kontrastuje s poklesem celkové spotřeby piva, která klesla o 2,4 procenta, a průměrná konzumace na osobu se dostala na historické minimum 128 litrů. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven je důvodem měnící se chování spotřebitelů, kteří častěji sahají po nealkoholických variantách, nejen kvůli řízení, ale i kvůli cenám a zdravějšímu životnímu stylu.
Tento posun se projevuje i v gastronomii. V restauracích a hospodách vzrostl prodej čepovaného Birellu v roce 2023 o více než šest procent. Celkově Češi vypili 24 milionů půllitrů této značky, což svědčí o tom, že nealkoholické pivo si stále více nachází místo i v běžném společenském pití.
Trendy v produkci a nové značky
V reakci na rostoucí poptávku po nealkoholických variantách se do výroby zapojují i menší a středně velké pivovary. V posledních letech uvedlo vlastní nealko pivo například Svijany, Bernard nebo pivovar Clock. Zatímco dříve šlo spíše o doménu nadnárodních značek, dnes se trh diverzifikuje a zákazníci mají možnost vybírat z pestré škály chutí i stylů. Nealkoholické pivo už dávno není pouze světlý ležák. Na trhu se objevují také nealko IPA, „ejly“ nebo pšeničná piva.