Tato česká zelenina zlepšuje krevní oběh a zbavuje tělo tuku. Odborníci výsledkům nemohli uvěřit
Česká kuchyně skrývá mnohá tajemství. Někdy však zapomínáme na poklady, které máme přímo pod nosem. Jedním z nich je červená řepa, nenápadná kořenová zelenina, která dokáže divy. Nejenže zlepší krevní oběh, ale navíc pomáhá tělu zbavit se přebytečného tuku.
V červené řepě se ukrývá mnoho zdraví prospěšných látek. Jedním z nich jsou dusičnany. Možná jste o nich slyšeli ve spojení s chemií, ale nenechte se zmást. V lidském těle dusičnany podporují produkci oxidu dusnatého, což je látka, která rozšiřuje cévy a zlepšuje průtok krve. Díky tomu dojde k lepšímu okysličení orgánů a svalů, snížení krevního tlaku a zlepšení fyzické výkonnosti. Není divu, že sportovci na celém světě na šťávu z červené řepy nedají dopustit, a to právě kvůli tomuto účinku.
Řepa a spalování tuku
Výhody řepy však nekončí jen u zlepšení průtoku krve. Červená řepa obsahuje také betain, což je látka, která podporuje metabolismus a pomáhá při spalování tuků. Betain navíc chrání játra před hromaděním tuků a přispívá k detoxikaci těla. Jinými slovy, s řepou v jídelníčku bude vaše tělo lépe fungovat a snáz udrží vaši hmotnost pod kontrolou. Tím, že je řepa plná vlákniny, podporuje zdravé trávení a pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Obsahuje také vitamíny skupiny B, zejména kyselinu listovou, která je zásadní pro zdravý vývoj plodu během těhotenství. Z minerálů stojí za zmínku draslík, hořčík a železo, které podporují zdraví srdce, svalů a nervového systému. Díky obsahu betalainů, což jsou pigmenty, které jí dodávají typickou sytou barvu, chrání buňky před poškozením volnými radikály, a tedy má i protizánětlivé účinky.
Jak dostat řepu do jídelníčku
Možná teď přemýšlíte, jak vlastně řepu zařadit do svého jídelníčku. Není to ale nic těžkého, tato zelenina je nesmírně univerzální. Můžete ji jíst syrovou, vařenou, pečenou nebo dokonce fermentovanou. Skvěle se hodí do salátů, polévek, smoothie nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Upéct si ji můžete třeba v troubě s trochou olivového oleje, solí a bylinkami. Pečená řepa má jemnou sladkou chuť, která se skvěle doplňuje s kozím sýrem nebo vlašskými ořechy.

Recept na salát z červené řepy a ředkviček
Pokud hledáte recept, který je nejen zdravý, ale i chuťově naprosto dokonalý, máme pro vás tip na řepový salát s pomerančem a ořechy. Tento jednoduchý pokrm vás překvapí svou chutí, zatímco vašemu tělu dodá pořádnou dávku živin.
Ingredience:
2 středně velké červené řepy
1 svazek ředkviček
50 g vlašských ořechů
50 g kozího sýra
hrst salátových listů podle chuti (hodí se např. špenát, rukola, polníček)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
sůl a pepř podle chuti
Řepu uvařte nebo upečte, nechte vychladnout a nakrájejte na tenké plátky. Jestliže se tím nechcete zdržovat, můžete koupit předvařenou řepu. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na plátky. Ořechy lehce opražte na suché pánvi. Na talíř nasypte lístky salátu, na ni položte plátky řepy a pomeranče, přidejte ořechy a rozdrobený kozí sýr. V misce smíchejte olivový olej s balzamikovým octem, osolte a opepřete podle chuti. Zálivkou přelijte salát.

Recept na čokoládový koláč s červenou řepou
Co dělat, když máte doma odpůrce červené řepy? Zkuste řepu přidat do koláče, díky ní bude dokonale šťavnatý.
Ingredience:
350 g uvařené nebo upečené červené řepy
5 vajíček
200 g 70% hořké čokolády
180 g másla
160 g třtinového cukru
130 g hladké mouky
30 g kakaového prášku
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 lžíce vanilkového cukru
Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a strany vymažte máslem a vysypte práškovým kakaem. Vařenou nebo upečenou červenou řepu rozmixujte na pyré. Vejce rozdělte na bílky a žloutky a v druhé míse smíchejte všechny suché ingredience. Připravte si kastroly na vodní lázeň, v které rozpusťte čokoládu s máslem. Když se rozpustí, odeberte čokoládové máslo z vodní lázně a míchejte, dokud se nespojí v lesklou směs. Přidejte žloutky a červenou řepu a dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte na pevný sníh a po menších částech ho na střídačku se suchými surovinami přimíchávejte k čokoládové směsi. Těsto nalijte do dortové formy na povrchu ho uhlaďte. Pečte 45 minut v předem vyhřáté troubě na 170°C na horkovzduch. Jestli je koláč upečený, zjistíte, když zapíchnete špejli do těsta a zůstane čistá. Nechte vychladnout, poté koláč vyjměte z formy a pocukrujete vanilkovým cukrem.