Tahle lahůdka v Penny stojí jen 7 Kč. Lidi ji berou po kilech do zásoby
Na první pohled se mohlo zdát, že jde jen o běžnou akci na zeleninu. Ale jakmile jsem si spočítala, kolik mě to opravdu stojí na 100 gramů, pochopila jsem, že tahle sleva v Penny Marketu se jen tak neopakuje. Balíček červených kapií o hmotnosti 500 gramů je totiž v těchto dnech v nabídce za 44,90 Kč, což znamená, že 100 gramů vyjde jen na 8,98 Kč.
Vzhledem k tomu, že běžná cena za jeden kilogram kapií v období mimo slevy kolísá mezi 80 a 120 Kč, je tato akce mimořádně atraktivní.
Když jsem si doma otevřela leták a porovnala to s cenami v jiných obchodech, došlo mi, že takhle levně kapie snad ještě nikdy nebyly. Na některých webech, jako je například kupi.cz, jsem našla historická data, která ukazují, že i v akci obvykle klesne cena maximálně na 60 až 70 korun za kilo. A tady máme 89 korun za kilo bez jakékoli další podmínky.
Co vlastně kapie je a proč ji kupovat ve velkém
Kapie je druhem sladké papriky, která se vyznačuje silnou dužinou, aromatickou vůní a specifickým tvarem, který připomíná protáhlou srdcovitou papriku. Obvykle se sklízí v plné zralosti, kdy má tmavě červenou barvu a jemně nasládlou chuť.
Použití kapie je velmi univerzální. Hodí se do salátů, na pečení, do omáček i na gril. Pro svou hutnost a příjemnou chuť je také oblíbenou surovinou na zavařování. Oproti klasickým paprikám má méně tvrdou slupku a při tepelné úpravě lépe drží tvar. Navíc je kapie výživově hodnotná a obsahuje vitamín C, A, draslík a minimum tuku.
Sterilované červené kapie pro celoroční použití
Jestli už jste se stejně jako já rozhodli nakoupit více balení do zásob, vyplatí se kapie zpracovat formou sterilace. Tím prodloužíte jejich trvanlivost o mnoho měsíců a budete mít po ruce kvalitní základ pro přílohy nebo saláty.
Na 10 sklenic o objemu 0,7 litru budete potřebovat:
- 5 kg červených kapií
- 2 litry vody
- 0,5 litru octa
- 400 g cukru
- 150 g soli
- 10 bobkových listů
- 30 kuliček nového koření
- 30 kuliček pepře
Postup:
- Kapie omyjeme, zbavíme jader a nakrájíme na pásky.
- V hrnci přivedeme k varu nálev složený z vody, octa, cukru, soli a koření.
- Do sklenic vložíme nakrájené kapie a zalijeme vroucím nálevem.
- Sklenice pevně uzavřeme a sterilujeme po dobu 20 minut při teplotě 85 stupňů.
Takto připravené kapie se výborně hodí ke grilovanému masu, do těstovin, na pizzu nebo jako příloha ke chlebu s pomazánkou.

Další tipy na využití a dlouhodobé uchování
Pokud nechcete zavařovat, můžete kapie upéct v troubě a oloupat. Získáte tak sladkou a jemnou papriku vhodnou do studených salátů, k rybám nebo do pomazánek. Oblíbené jsou také plněné kapie, například se sýrem feta, ricottou nebo kořeněnou masovou směsí.
Mražení je další možností, jak uchovat větší množství. Stačí kapie nakrájet, krátce povařit a uložit do sáčků nebo krabiček. Po rozmražení je lze využít do polévek, omáček nebo rizota.
Chytrý nákup se vyplatí
Ať už patříte mezi domácí kuchaře, nebo si jen hlídáte rodinný rozpočet, tahle akce v Penny stojí za pozornost. Kapie za 44,90 Kč za půl kilogramu jsou skutečně výjimečně výhodné. Když se k tomu přidá jejich výživová hodnota, široké možnosti použití a snadné zpracování, není divu, že jsem si jich koupila rovnou na půl roku dopředu. Ve spíži teď voní sklenice s domácími zavařeninami a v mrazáku čekají krabičky na další sezónu.