Senioři nad 60 to nevědí, ale tato oblíbená zelenina je plná jedu. Přitom ji považují za zázračnou
Zdravá strava by měla být důležitou součástí každodenního jídelníčku, protože tak lze spolehlivě podpořit své fyzické i psychické zdraví. Jenže i v případě, kdy jíte zdravě, byste měli znát potenciální rizika, která mohou v některých případech hrozit. Někdy totiž i zcela zdravá potravina může být jedovatá a způsobit člověku nepříjemné zdravotní potíže.
Možná už jste někdy slyšeli o tom, že brambory mohou být jedovaté. To platí zejména v případě, když jsou nezralé (zelené), nebo pokud jsou naopak staré a už z nich vyrůstají klíčky. Existuje ještě další zelenina, která může být v nezralém stavu toxická. Jedná se o lilek, který je považován za velmi zdravou zeleninu.

Lilek je populární zeleninou nejen ve Středomoří, ale také v Asii a na Blízkém východě. Má totiž schopnost pohlcovat aromata, takže je ideální přísadou do různých jídel. Jeho chuť je jemná, ale specifická, proto nemusí chutnat každému.
Konzumace nezralého lilku se vám může vymstít
Může se stát, že sníte nezralý lilek, a to je nebezpečné. Jsou v nich totiž obsaženy glykoalkaloidy (konkrétně solamarin). Rostlina tyto látky obsahuje kvůli škůdcům a patogenům – je to její obranný mechanismus. Lilek je tedy jedovatý nejčastěji v nezralém stavu, a lidé se tímto způsobem mohou poměrně snadno otrávit, protože ne každý pozná, kdy je lilek zralý. Třeba senioři, kteří se rozhodnou pěstovat lilek sami na vlastní zahradě, ji považují za zázračnou a velmi zdravou zeleninu, ale rizika toxicity už znát nemusí.
Příznaky otravy glykoalkaloidy neberte na lehkou váhu. Může vám být nevolno, hrozí zvracení, poruchy trávení, průjem a výjimkou není ani bolest v krku či nepříjemné bolesti hlavy. Pokud by se jednalo o vážnější příznaky, můžete pociťovat také výraznou únavu, malátnost, pocit neklidu či zadýchání.
Lilek: Chutná zelenina, která obsahuje plno živin
Lilek si můžete koupit v obchodě nebo si jej sami vypěstovat na své zahradě. Má tmavě fialovou barvu, jemný a lesklý povrch a různé velikosti. Může mít 20 centimetrů, ale také můžete koupit či vypěstovat kousek vážící několik kilogramů. Co se týče chuti, lilek je velmi zvláštní. Chuť není příliš výrazná, může být nasládlá, zemitá a celkově jemná. Může vám připomínat chuť cukety nebo některých hub. Lilek má po tepelné úpravě příjemnou, měkkou až krémovou strukturu, která se v ústech rozpadá. To ale nejlépe zjistíte, když si ho připravíte sami.

Pokud si lilek dostatečně tepelně upravíte a zaměříte se na méně toxické odrůdy (vejcoplodý, baklažán), nemusíte se bát, že by vám hrozilo nebezpečí. Nejíst lilek by totiž byla škoda. Chuťově je velmi dobrý zejména grilovaný a pečený, ale zaujme hlavně svými nutričními hodnotami.
Tato zelenina obsahuje přibližně 3 gramy vlákniny podporující trávení, regulaci hladiny cukru v krvi i zajišťující pocit sytosti, spoustu vitamínů – zejména vitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 a kyselina listová) a také vitamín C a K. Lilku nechybí ani minerály, mezi kterými bychom našli draslík (více než 200 mg), hořčík, vápník, železo, zinek a mangan.
Lidé velice rádi připravují lilek v létě, kdy je grilovací sezóna v plném proudu – připravený na grilu chutná opravdu výtečně. Vedle však nešlápnete ani v případě, že ho připravíte v troubě, dobrý je i smažený a dušený. Můžete jej nakrájet na kolečka, nebo rozkrájet podélně. Můžete jej také naplnit masem, sýrem anebo další zeleninou.