Šefkuchař: Tohle jsou bezkonkurenčně nejlepší hranolky. Krásně křupavé a bez karcinogenů
Na světě snad není nikdo, kdo by neměl rád hranolky. Tahle bramborová pochoutka ovšem rozhodně nepatří mezi zdravá jídla a častokrát je plná tuku a také rakovinotvorných látek. Naštěstí můžete hranolky připravit i jinak. Mnohem dietněji a hlavně zdravěji.
Bramborové hranolky jsou dost možná tou vůbec nejoblíbenější přílohou. Hodí se takřka ke každému pokrmu a jsou nesmírně chutné. Každý ale ví, že rozhodně nespadají do kategorie zdravých jídel. Zvláště pak, když jsou smažené v oleji. Spousta lidí je pak nechává v oleji navíc ještě déle než nezbytně nutnou dobu. Důvod je prostý. Pořádně vysmažené hranolky jsou totiž dokonale křupavé. Bohužel ale také zdraví nebezpečné.
Zákeřný akrylamid
Čím déle hranolky smažíte, tím více škodí zdraví. Jakmile totiž ztratí svou lehce zlatavou barvu a začnou chytat odstíny hnědé, znamená to, že budou nejen křupavé, ale také plné látky zvané akrylamid. Ten vzniká při teplotách nad 120 °C, a to hlavně při zpracování potravin, které jsou bohaté na škrob. Mezi ty pochopitelně patří brambory.
Bylo prokázáno, že akrylamid nepříznivě působí na nervový systém a může způsobovat rakovinu. Pokud si tedy nechcete své oblíbené hranolky odepřít, rozhodně byste je měli konzumovat jen občasně. Anebo je připravit alternativně. I tak budou neodolatelně chutné, a navíc namísto toho, aby škodily našemu tělu, jeho fungování naopak podpoří.

Zdravější možnost
Kromě brambor můžete hranolky připravovat i z různých dalších druhů zeleniny. Například z celeru, cukety, červené řepy anebo kedlubny. Ne vždy ale takové hranolky lidem chutnají. U celerových leckomu vadí jejich chuť, kterou se prakticky nedá nijak přebít ani kořením, u cukety a červené řepy pak zase hrozí, že budou hranolky příliš měkké a vůbec nebudou křupavé. Výjimkou je pak právě poslední zmíněná kedlubna.
Kedlubna má příjemnou chuť a strukturou se nejvíce podobá bramborám. Narozdíl od nich ale kedlubny neobsahují takřka žádný škrob a jsou chudé i na sacharidy. Jde prakticky o jeden z nejdietnějších druhů zeleniny. Navíc jsou kedlubny samy o sobě plné zdraví prospěšných látek. Najdeme v nich vitamín C, který podporuje imunitu, vápník pro zdraví kostí a také nezanedbatelné množství vlákniny. Ta působí příznivě na zažívání, napomáhá přirozené detoxikaci těla, a navíc způsobuje dlouhotrvající pocit sytosti. Není tedy divu, že jsou kedlubny velmi oblíbené mezi těmi, kteří se snaží shodit nějaká ta kila navíc. Kromě toho je v kedlubnách zastoupená celá řada minerálů včetně draslíku, jež zamezuje zadržování vody v těle.

Hranolky z kedlubny
Na kedlubnové hranolky budete potřebovat 1 větší kedlubnu. Tu oloupejte a nakrájejte na hranolky. Snažte se při tom, aby byly všechny hranolky podobně velké. Díky tomu se pak budou péct rovnoměrně.
Hranolky dejte do větší mísy, zakápněte je lžicí olivového oleje a posypte různými druhy koření. Skvělá je například mletá červená paprika, sušený česnek, rozmarýn, bazalka anebo třeba i kari. Pokud ovšem nejste fanoušky žádných výraznějších chutí, bohatě postačí obyčejná sůl.
Nakonec hranolky ještě zasypte 1 lžicí kukuřičné mouky. Ta zajistí, že budou po upečení dokonale křupavé. Hranolky s kořením a moukou důkladně promíchejte, aby byly ve směsi dobře obalené ze všech stran.
Pak je dejte na pečicím papírem vyložený plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. V ideálním případě při pečení zapněte funkci horkého vzduchu. Pečte je zhruba 15 až 20 minut a pak už jen podávejte. Skvělé jsou jako příloha i jako samostatné jídlo servírované například s česnekovým dipem anebo posypané sýrem.