Roky jsem odmítal vyzkoušet tuhle potravinu. Dneska si ji dávám do salátu a mám 8 kilo dole
Asi každý z nás zná nějakou potravinu, která je sice považována za zdravou, ale její konzumace nás příliš neláká. Mezi takové často patří právě tofu, což je potravina vyrobená ze sójových bobů. Pokud ji ale zařadíte do svého jídelníčku, můžete tím podpořit své zdraví i snahu o hubnutí.
Tofu je jedna z potravin, které mnoha lidem nechutnají. Důvod je nejčastěji takový, že lidé nevědí, jak s ním pracovat. Skvěle přitom chutná smažené, pečené a lze z něj připravit i polévku a sladký dezert. Pokud ho začnete konzumovat, můžete se těšit na spoustu příznivých zdravotních účinků, které se vám určitě budou líbit. V článku informujeme o těch nejvýznamnějších.

Tofu podporuje hubnutí i trávení, benefitů má ale mnohem víc
Možná že i vy patříte k lidem, které tofu nijak zvlášť neláká. Proč byste měli jíst tuto rostlinnou náhražku masa? Nejspíš byste se divili. Stačí malá porce každý týden a brzy můžete na svém těle pozorovat příjemné účinky – třeba úbytek váhy. Podívejte se, co všechno byste o této potravině měli vědět.
Pokud se tofu dobře zpracuje, může to být velmi chutná potravina, jež obohatí váš jídelníček o cenné látky. Obsahuje také dostatek bílkovin, což je jeden z důvodů, proč tofu podporuje hubnutí – najdeme v něm přibližně 13 gramů na 100 gramů. Tělo bílkoviny zpracovává pomaleji, proto se cítíme déle sytí a nemáme tak potřebu delší dobu jíst. To je ideální také pro každého, kdo se chce zbavit chutí na sladké nebo slané svačinky, které často brání v hubnutí.
„Do salátu jsem si vždycky dával trochu slaniny, protože mu dodá chuť. Po letech jsem se odhodlal ji vyměnit za uzené tofu, které jsem roky odmítal, a jsem nadšený. Sice jsem si na to musel zvyknout, ale pomohlo mi to zhubnout 8 kg. Roky jsem nedokázal zhubnout ani 2 kila, takže je to velký pokrok. Navíc se cítím celkově lépe po zdravotní stránce,“ popisuje čtenář Tomáš svou zkušenost se zařazením tofu do jídelníčku. „Nejsem vegetariánka, ale četl jsem, že může podpořit hubnutí, tak jsem to zkusil. Vyplatilo se. Teď už si ani nedovedu představit, že bych si salát připravoval s něčím jiným než s tofu. Doporučuji ho opéct na pánvi, má pak lepší chuť,“ dodává.
Tofu je důležité před jakoukoli úpravou zbavit přebytečné vody, k čemuž vám bude stačit papírová utěrka. Pak ho můžete osmažit na oleji (klidně i v trojobalu), upéct v horkovzdušné fritéze či troubě, a připravit z něj spoustu originálních pokrmů (doporučujeme prozkoumat recepty na internetu, kterých je nespočet).

Tofu může snížit riziko vzniku vážných onemocnění
Zařadit tofu do svého jídelníčku se vyplatí, a to zejména v případě, pokud přijímáte nedostatek bílkovin, vlákniny nebo pokud v jídelníčku nemáte mnoho rostlinných potravin. Sójové boby jsou bohaté na isoflavony, což jsou rostlinné chemikálie, které pomáhají snižovat krevní tlak a celkově chrání srdce. Studie z roku 2020 zjistila, že pokud budete jíst tofu každý týden, můžete mít až o 18 % nižší riziko srdečních onemocnění.
Tofu obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje k budování svalů a k dobrému fungování celého těla. Tato potravina také pomáhá posilovat kosti, za což vděčí zejména obsaženému vápníku a hořčíku.
Podle několika provedených studií konzumace tofu chrání také před některými druhy rakoviny. Zejména před rakovinou prsu, ale i rakoviny tlustého střeva, žaludku, prostaty, endometria a plic. Až tedy příště budete nad tofu v obchodě ohrnovat nos, vzpomeňte si, jak významně může podpořit vaše zdraví.
Zdroj: Healthline, Cleveland Clinic, Aktin