Recept na nejlepší jablečný koláč na světě: Hotový je za 20 minut a zvládne ho i dítě
Přepadla vás chuť na něco sladkého, ale nechce se vám sahat po nezdravé čokoládě? Připravte si jablkový koláč podle receptu, který patří mezi nejoblíbenější na světě. Je velmi snadný a zvládnete ho i v případě, že na pečení nejste zrovna největší talent.
Jablkový koláč s oblibou připravují lidé po celém světě. Není divu, že je tak oblíbený, když je jeho příprava nesmírně jednoduchá, a navíc se samotný koláč skládá jen z několika levných surovin. Upečte si ho během 20 minut také a uvidíte, že si ho zamiluje celá vaše rodina. Je tak snadný, že ho můžete naučit péct i své děti.
Recept na rychlý jablkový koláč plný vitamínů
Jablka jsou nabitá vlákninou, vitamínem C, A, B i K a nechybí jim ani antioxidanty a minerály. Jsou natolik zdravé, že je můžete konzumovat klidně každý den – vaše tělo vám za to poděkuje. Brzy se vám zlepší trávení, posílíte svou imunitu a můžete snížit riziko vzniku diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i některých typů rakoviny.

Pokud máte jablka opravdu rádi, snadno z nich vytvoříte spoustu vynikajících dezertů včetně jablkového koláče. Na přípravu jablkového koláče budete potřebovat jen dvě velká jablka a pár základních surovin, které dost možná máte všechny po ruce, takže ani nebudete muset jít do obchodu.
Ingredience:
Pojďte si jablkový koláč rovnou připravit a trochu si tak osladit svůj den. Pro přípravu tohoto vynikajícího koláče budete potřebovat následující suroviny:
- 2 velká jablka (oloupaná a nastrouhaná)
- 2 vejce
- 150 g cukru (může být i třtinový)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Postup přípravy
Příprava koláče vám opravdu nebude trvat déle než 20 minut, i z toho důvodu je recept maximálně zjednodušený. Pokud ale budete mít chuť a čas, můžete si koláč ještě zlepšit přidáním zkaramelizovaných jablek. Při přípravě lahodného jablkového koláče postupujte následovně:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C. Poté teprve začneme zpracovávat suroviny na koláč
- Formu na koláč si vymažeme máslem a vysypeme moukou, aby se těsto nepřilepilo a nepřipálilo při pečení
- V míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do tužší pěny, pak přidáme olej, nastrouhaná jablka a jemně, ale důkladně promícháme všechny suroviny
- Následně postupně přisypeme mouku, prášek do pečiva, skořici a nakonec špetku soli. Všechno opět jemně promícháme tak, aby se všechny suroviny důkladně spojily
- Vzniklé těsto nalijeme do formy na koláč a rovnoměrně rozetřeme
- Koláč pečeme 20 minut (dokud koláč nezezlátne a špejle zapíchnutá do těsta nezůstane zcela suchá)
- Nakonec necháme koláč chvíli vychladnout, a pak posypeme moučkovým cukrem

Jablkový koláč si můžete libovolně vylepšit. Navrch koláče ještě můžete dát jablka, která na kostičky nakrájená podusíte na pánvičce s cukrem a trochou skořice. Jablka tímto způsobem změknou a zkaramelizují, nasáknou sladkou chuť cukru a vytvoří se konzistence podobná omáčce. Pokud chcete ještě jemnější chuť, můžete na pánev přidat i kousek másla. Hotovou směs dejte navrch koláče a užijte si jeho jedinečnou chuť.
Namísto jablek můžete použít i jiné suroviny. Koláč bude vynikající se šlehačkou, tvarohem, ale i s pudinkem. A pokud máte rádi zmrzlinu, můžete na koláč přidat ještě i vanilkovou zmrzlinu, která dodá koláči jemnou chuť.