Prodavač Globusu anonymně přiznal odkud berou čerstvé brambory. Nákup si příště lépe promyslím
Brambory patří mezi nejoblíbenější a nejuniverzálnější přílohy české kuchyně. Najdeme je na talíři ve všech možných podobách, vařené, pečené, smažené, jako kaše, salát nebo součást polévek a zapečených jídel. Díky své dostupnosti, sytosti a neutrální chuti si vydobyly pevné místo v domácnostech.
Ačkoliv je většina lidí vnímá jako běžnou a samozřejmou surovinu, jejich cesta do obchodů není vždy tak přímočará, jak by se mohlo zdát. Zeptali jsme se proto prodavače z Globusu, odkud přesně pocházejí brambory, které jsou teď, v dubnu, v tomto řetězci k dostání. Co nám řekl, nás přimělo se nad nákupem zamyslet.
Brambory zůstávají stálicí českých talířů
Brambory patří mezi nejuniverzálnější potraviny, jaké doma můžeme mít. Ať už je vaříme, pečeme, mačkáme nebo smažíme, vždycky si najdou své místo na talíři. Používáme je jako přílohu k masu, dáváme je do polévek, salátů nebo z nich rovnou uděláme hlavní jídlo. Jsou levné, syté a když jsou dobře skladované, vydrží dlouho.
U nás se brambory pěstují už stovky let a za tu dobu si vydobyly status nepostradatelné suroviny. Ne náhodou se říká „bramborová medaile“, i když to zní, jako by šlo o cenu útěchy, v kuchyni brambory rozhodně nejsou na čtvrtém místě. Naopak. Jsou základem celé řady jídel, která tvoří srdce české kuchyně.

Jaké brambory najdete v dubnu v Globusu?
Na jaře to s čerstvými bramborami nebývá jednoduché. Sklizeň je ještě daleko a ty loňské už mají něco za sebou. Přesto to neznamená, že bychom si museli domů nosit brambory neznámého původu. Podle dostupných informací pocházejí brambory, které jsou teď v dubnu v Globusu k dostání, z České republiky.
Konkrétně jde třeba o baby brambory balené po 650 gramech, žluté konzumní pozdní brambory třídy A v balení po 2 kilogramech, variantu třídy C také po 2 kilech, klasické pozdní konzumní brambory ve větším balení 5 kg nebo červené pozdní brambory po 1,5 kg. Český původ u těchto typů znamená, že jde o uskladněné brambory z loňské sklizně, nikoliv dovoz z jihu Evropy.
Brambory mají za sebou dlouhou cestu
Brambory nejsou jen obyčejná zelenina. V minulosti byly klíčem k přežití v dobách neúrody a hladomoru. Do Evropy je přivezli mořeplavci z Jižní Ameriky a postupně se z exotické kuriozity stala základní složka stravy. U nás se první písemná zmínka o bramborách objevila už v roce 1623 na hostině Viléma Slavaty v Jindřichově Hradci. Od té doby prošly dlouhou cestou, z panských stolů na venkovské talíře, do školních jídelen, restaurací i rychlého občerstvení.
Ať už je nazveme zemáky, erteple, krumple nebo brambory, jedno je jisté, bez nich by si spousta lidí nedokázala představit vaření, natož výsledný pokrm.

Globus sází na čerstvost a vlastní výrobu
Globus si dlouhodobě zakládá na tom, že řadu potravin vyrábí přímo na místě. Pečivo se tu zadělává, kyne a peče v zázemí každého hypermarketu. Maso řežou přímo řezníci, kteří z něj připravují uzeniny podle tradičních postupů. Restaurace Globusu vaří z čerstvých surovin, cukrářky pečou zákusky a v kavárnách se podává italská káva. Zákazníci si můžou ulehčit nákup přes aplikaci, nasbírat body ve věrnostním programu nebo natankovat u přilehlé čerpací stanice.
I když se může zdát, že velké obchody fungují jen jako přepravní uzel mezi skladem a zákazníkem, v případě Globusu je velká část výroby opravdu místní. A právě díky tomu je možné i v dubnu koupit české brambory, které neprocestovaly půlku Evropy.