Pijete vodu z kohoutku? Pak byste měli znát toto „čtyřhodinové pravidlo“.
Kohoutková voda je levná, ekologická, a navíc chutná. Jenže ačkoliv je považována za jednu z nejbezpečnějších, měli bychom vždy dodržovat čtyřhodinové pravidlo. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, měli byste zpozornět.
Možná si pamatujete z dětství, že vám babička zakazovala pít vodu z kyblíku na zahradě. „Je tam stojatá voda, to se nepije!“ říkala. Jenže stojatá voda není problém jen u kyblíku na dvorku, týká se totiž i vody v potrubí. Jakmile kohoutek zavřete, voda v něm přestane proudit, stojí a čeká. Zatímco voda stojí, neztrácí jen svou svěžest. Do vody se mohou uvolňovat látky z potrubí, například měď nebo nikl. K tomu se přidávají bakterie. Jen co se voda zastaví, a obzvlášť ta teplá, hned se v ní začnou množit různé mikroorganismy.

Když voda odpočívá příliš dlouho
Představte si, že jste nechali stát sklenici mléka na kuchyňské lince. Asi vás nenapadne ji druhý den bezmyšlenkovitě vypít, že? S vodou je to podobné, a tady přichází na scénu ono tajemné pravidlo, kterému se říká „čtyřhodinové“. Stručně řečeno: pokud voda v potrubí stála déle než čtyři hodiny, měli byste ji před použitím nechat odtéct. Stačí pár sekund, dokud nezačne téct chladnější. Není to jen kvůli chuti, ale hlavně o tom, že necháte odtéct vodu, v které by mohly být usazeny různé nežádoucí složky.
Ranní probuzení
Ráno většina z nás nestíhá. Zapneme kávovar, napustíme vodu do sklenice, a ani se nezamyslíme nad tím, že celou noc voda v potrubí stála. Raději tedy nechte pár vteřin vodu téct, než naplníte konvici na čaj nebo sklenici. Nejde jen o čistotu, ale i o kvalitu. Další situace, kdy byste si měli dát pozor, je návrat z dovolené. Voda, která v potrubí stála týden nebo déle, nemusí být úplně zdravotně nezávadná. Může obsahovat vyšší koncentrace bakterií nebo látek, které tam normálně nejsou. Proto, než si napustíte sklenici vodou, pusťte kohoutek a nechte vodu chvíli téct.
Další důvod, proč si dát pozor
Pokud patříte mezi ty, kdo mají citlivou pokožku nebo alergii na nikl, měli byste být ještě opatrnější. Stojící voda v pochromovaných kohoutcích může obsahovat větší množství tohoto kovu, což může způsobovat vyrážky nebo jiné nepříjemnosti. Odpouštění vody je tak jednoduchý trik, který vám může ušetřit spoustu problémů.

Proč pořád milujeme kohoutkovou vodu
Možná teď přemýšlíte, jestli by nebylo lepší přejít na balenou vodu. Ale než se rozhodnete, zvažte tohle: kohoutková voda je ekologičtější, levnější a často stejně kvalitní jako ta balená. U balené navíc hrozí, že se do vody dostanou špatným skladováním nezdravé látky obsažené v plastech. U kohoutkové vody stačí znát pár jednoduchých pravidel, které vám zajistí tu nejlepší kvalitu. Čtyřhodinové pravidlo je jedním z nich. Stačí si na něj zvyknout a vaše voda bude vždy čerstvá a bezpečná. A pokud máte starší potrubí, můžete si pořídit třeba čistící filtr.
Kdy pořídit filtraci vody
Pitná voda je základem zdravého života, ale otázkou zůstává, jak čistá je ta, kterou denně pijeme a používáme. Pokud si nejste jisti, že je vaše kohoutková voda stoprocentně bezpečná, není chutná a nebo máte podezření, že obsahuje stopy těžkých kovů a také chemikálie, můžete si pořídit filtraci. Filtrováním neodstraníte jen viditelné nečistoty, ale také eliminujete škodlivé látky, které nejsou pouhým okem patrné. Tyto látky mohou negativně ovlivnit zdraví, stav pokožky nebo dokonce chuť vody samotné. V takovém případě se často vyplatí investovat do kvalitních filtrů, které vodu vyčistí a zlepší její chuť.