Otestovali jsme kvalitu toastových chlebů v Penny, Tescu a Lidlu. Vyhněte se obloukem tomuto
Měkký, nadýchaný a plný máslové lahodné chuti. V naší zemi navíc velmi oblíbený – ideální k snídani, svačině nebo večeři. Chutná jídla z něj přitom připravíte během chviličky, stačí ho totiž jen namazat a obložit. Dospělí si pochutnají především na kombinaci másla, sýru a šunky, děti ho zase milují třeba s marmeládou nebo s lískooříškovým krémem. Ano, řeč je o toastovém chlebu, který je vděčným pomocníkem v kuchyni. Víte, jaký druh je pro vás nejlepší?
Tento druh pečiva má opravdu široké využití. Zapečené tousty lze připravit na nespočet způsobů a jsou populární napříč generacemi. Po kterém druhu toastového chleba v supermarketu sáhnout? Rozhodně nejsou všechny typy stejné. Jestliže „tousťák“ často kupujete a konzumujete, zpozorněte. Různé druhy se totiž liší ve složení i nutričních hodnotách. Který je pro vás tím nejlepším? Možná budete překvapeni, až zjistíte, čím doma vlastně krmíte toustovač.

Různé druhy s různým složením
Na trhu najdeme tři hlavní druhy toastového chleba – světlý, tmavý a máslový. Každý typ má jiné ingredience i chuť. Bílé pečivo patří mezi klasické pekařské výrobky. Je upečeno z bílé mouky, což znamená, že zrna, ze kterých je mouka umletá, jsou zbavena slupky a klíčku. Právě v těchto částech se ale nachází až 80 % všech cenných minerálů, vitamínů, tuků a vlákniny. Díky tomu bílé pečivo ztrácí na nutričních výhodách a slouží hlavně jako zdroj sacharidů a energie.
Naopak tmavé celozrnné pečivo je vyrobeno z mouky, která byla namletá z celých pšeničných zrn. Díky tomu pak mouka obsahuje zdraví prospěšné látky – jedná se o již zmíněné minerály a vitamíny. Celozrnná mouka má i vyšší podíl bílkovin a obsahuje vlákninu, která je nezbytná pro optimální fungování organismu a prospívá našemu zažívání. „Dobře sytí, pomáhá tedy při hubnutí a má přínos i pro diabetiky, snižuje glykemický index potravin, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru a má také velký význam pro zdraví střev,“ říká dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. Podle odborníků bychom měli konzumovat alespoň 25 g vlákniny denně.
Záludné názvosloví
Jestliže si tedy chcete dopřát nutričně bohatší toastový chléb, dejte si pozor na to, abyste do nákupního košíku dávali výrobek, který je označen jako „celozrnný“. „Celozrnné pečivo musí podle legislativy obsahovat 80 % celozrnné mouky a bývá také dražší,“ píše web Cepoz. Nenechte se zmást a zlákat produkty, které nesou označení jako tmavý, vícezrnný nebo cereální. Není to totéž. „Tmavé a celozrnné pečivo se často považují za jeden a ten samý termín, ale není tomu tak. Tmavé pečivo má často větší podíl žitné mouky než pšeničné, protože žitná mouka je tmavší. Často se ale takové pečivo dobarvuje ječmenem, melasou, karamelem či čekankou,“ vysvětluje server Fitness 007. Při vybírání tak buďte pečliví. To, že je chléb tmavý, ještě automaticky neznamená, že je lepší a zdravější.

Speciální máslový druh
Toastové chleby jsou známé díky své jemné máslové chuti. I to je jeden z důvodů, proč jsou tak oblíbené. Dnes už seženete speciální druhy, které oplývají vyšším podílem másla. Právě jeho větší porce má zajistit dokonalou chuť. Podle legislativy označení „máslový“ znamená, že do výrobku nebyl přidán jiný tuk než máslo. Vyplatí se za tento druh utratit víc peněz? I to jsme zjistili během našeho srovnání. Jaký typ chleba tedy ideálně vybrat?
Nejlevnější, ale ne nejlepší
Klasický světlý chléb stále patří mezi ten nejprodávanější, jedná se také o nejlevnější druh. V Tescu, Lidlu, Bille i Albertu jedno balení o hmotnosti 500 g seženete v průměru za 26 Kč. Cenově jde sice o vítěze srovnání, ve všech ostatních kategoriích ale bílý toastový chléb zaostává. Obsah vlákniny činí okolo 3,5 g na 100 g výrobku, nižší je i obsah tuku. Zdravé tuky jsou pro lidské tělo prospěšné, navíc nás zasytí na delší dobu a také jsou nositelem chuti, což ve výsledku znamená, že potraviny obsahující vyšší množství tuku lépe chutnají.
Celozrnné chleby naopak obsahují dvakrát více tuků a vlákniny. Například chleby vyrobené pod domácí značkou Penny, Tesca i Albertu obsahují okolo 6,5 g vlákniny na 100 g. „Výsledky měření také potvrdily, že tmavé chleby poslouží coby zdroj vlákniny nejlépe. V průměru u nich laboratoř nacházela 6,8 g vlákniny na 100 g výrobku. U světlých to bylo jen 4,3 g na 100 g výrobku,“ píše server dTest. Vysokým množstvím vlákniny se pyšní tmavý chléb z Albertu, nejnižším K-Classic toastový chléb světlý z Kauflandu.

Pozor na sůl
V žádném výrobku navíc nebyly v laboratoři zjištěny žádné plísně či bakterie. Totéž platí i pro bílé pečivo, to je ale díky zbavenému obalu zrna méně náchylné na nejrůznější parazity. Celozrnné tmavé pečivo se pyšní obsahem vitamínů a minerálů, to se o tom světlém říct nedá. Dalším důvodem, proč sáhnout po celozrnném chlebu, je obsah soli. K toastovému chlebu přidáváme další ingredience, které v drtivé většině případů také obsahují sůl, proto není na škodu vybírat výrobek s jejím nižším obsahem. Vítězem testu jsou chleby z výroben Tesca a Lidlu, u kterých obsah soli nepřekročil 1 % celkového složení. Na obsah soli byste při čtení složení měli dávat pozor.
Po nutriční stránce vítězí celozrnný výrobek
Máslové toastové chleby dostály svému jménu a všechny druhy ve složení skutečně čítají pouze máslo. Jedná se ale pouze o 3,3 %. U chlebu z Tesca šlo dokonce jen o 3 %. Obecně ovšem jde opět pouze o bílé pečivo – všechny druhy jsou vyrobeny z bílé pšeničné mouky, neobsahují tak vysoké množství vlákniny ani vitamínů a minerálů. Cena za jedno balení se v průměru pohybuje okolo 32 Kč. Pokud vám tedy opravdu záleží na výraznější máslové chuti, může se pro vás jednat o ideální výrobek. Z nutričního hlediska je ale máslový chléb prakticky srovnatelný s bílým pečivem. A pokud vás zajímá počet kalorií, ten je u všech druhů prakticky identický. Nelze tedy říct, že by určitý druh byl kaloricky výhodnější. Jeden plátek má okolo 65 kcal, ať už se jedná o celozrnný, bílý či máslový druh.
Vítězem srovnání je tak tmavý celozrnný toustový chléb, který je sice o trochu dražší, obsahuje ale zdraví prospěšné látky. Například chléb z Tesca oplývá skvělými výživovými hodnotami a nízkým obsahem soli, navíc stojí pouze 29,90 Kč. Pokud chcete udělat něco pro své zdraví a s pečivem přijímat kromě sacharidů i ostatní živiny, sáhněte po celozrnném výrobku. Uvidíte, že vás nezklame ani chuťově. Podle nezávislého senzorického testu od společnosti dTest totiž tmavé chleby dopadly na výbornou.