Odborníci testovali mléko z Lidlu a Kauflandu: Tomuto se vyhněte obloukem
Není mléko jako mléko a některé jeho druhy jsou pro určité osoby absolutně nevhodné. A rozhodně nejde jen o jedince trpící intolerancí na laktózu. Málokdo ale ví, kterému mléku je lepší se vyhnout.
Bez mléka si spousta lidí neumí svůj život vůbec představit. Mnozí si jej přidávají do kávy, zalévají s ním cereálie, vaří v něm různé kaše anebo ho prostě pijí jen tak. Při nákupu mléka přitom takřka neřeší, které mléko zrovna dávají do košíku. A leckdy se tím dopouští zásadní chyby. Hlavně tedy v případě, kdy se zrovna snaží zhubnout a zredukovat svou váhu.
Rozhoduje obsah tuku
Zdravý člověk pochopitelně může pít jakýkoliv druh kravského mléka. Lidé, kteří mají nastavený redukční jídelníček, by se ale v každém případě měli vyhýbat plnotučnému mléku s 3,5% obsahem tuku. Snad každý dietář ví, že se při hubnutí počítá každá kalorie, a tak je důležité nepřijímat zbytečné kalorie z potravin, které lze zakoupit i v dietnějších variantách.
Pokud se tedy snažíte zhubnout, je lepší sáhnout buď po nízkotučném mléku či v ideálním případě odtučněném mléku. Pro srovnání, 100 mililitrů plnotučného mléka obsahuje zhruba 62 kcal, to samé množství polotučného mléka 45 kcal a na 100 mililitrů odtučněného mléka připadá 37 kcal.
Samotné odtučněné mléko ovšem řadě lidí nechutná. Kvůli tomu, že obsahuje jen okolo 0,5 % tuku, nemá nijak výraznou chuť. Nejlepší alternativou je tak mléko polotučné s 1,5% obsahem tuku.

Jak vznikají různě tučná mléka?
Výroba odtučněného, polotučného a plnotučného mléka je vesměs velmi jednoduchá. Při zpracování kravského mléka se z něj kompletně odstředí smetana, která se do něj následně v určitém poměru vrátí v závislosti na tom, jaké mléko momentálně vzniká. Někteří výrobci pak nabízejí ještě tučnější druhy mléka, a to i s obsahem tuku přesahujícím 4 %. Takové mléko je pochopitelně velmi chutné. A nejen to. Obsahuje i více vitamínů a živin.
V odtučněném mléku například zdaleka nenajdeme takové množství vitamínů rozpustných v tucích (například vitamín A a vitamín D). Z tohoto důvodu by odtučněné mléko nemělo být vůbec podáváno dětem do druhého roku věku, neboť takto malé děti pochopitelně potřebují co nejvíce živin, vitamínů a minerálů pro správný růst a vývoj mozku.
Chybějící vitamíny
Jestliže se tedy snažíte zhubnout, v důsledku čehož ze svého jídelníčku vyřadíte tučnější mléka, je třeba všechny důležité živiny přijímat z jiných zdrojů. Zejména pak zmíněné vitamíny A a D. Jejich nedostatek se totiž může velmi neblaze podepsat na vašem zdraví.
Nedostatek vitamínu A se například projevuje ztrátou chuti, šeroslepostí, vysycháním sliznic anebo třeba zvýšenou náchylností k nachlazení. Deficit vitamínu D z dlouhodobého hlediska vede k neustálé únavě, která neodchází ani po vydatném spánku, bolesti svalů, kloubů a chřadnutí kostí. Vitamín D často chybí seniorům, u nichž pak způsobuje osteoporózu.

A kde tedy zmíněné vitamíny kromě mléka najít? Na vitamín A jsou bohaté různé živočišné produkty. Zejména pak maso, játra, máslo, některé druhy ryb a vaječné žloutky. V menším množství ho můžete najít i v mrkvi, rajčatech a třeba paprice.
Vitamín D pak nejčastěji získáváme ze slunce. Když svou pokožku vystavíme slunečním paprskům, začne se v těle vitamín D sám tvořit. V letních měsících tak chybí jen málokomu, v zimě už jeho nedostatkem trpí podstatně více osob. A je proto důležité jej přijímat hlavně ze stravy anebo v podobě doplňků stravy. Na tento vitamín jsou bohaté primárně tvrdé sýry, tučné ryby, hořká čokoláda, vajíčka anebo také houby sušené na slunci, které při sušení absorbují spoustu vitamínu D.
Nezapomínejte zkrátka na to, že byste při hubnutí sice měli přijímat menší množství kalorií, avšak stále musíte myslet na příjem různých vitamínů, minerálů a živin, bez kterých vaše tělo nemůže fungovat.
Zdroje: idnes.cz, novinky.cz, stopbklub.cz