Na Moravě to dělá každá druhá domácnost. Netuší, že hrozí pokuta až 10 milionů korun a dokonce vězení
Je to tradice, která se na Moravě dědí z generace na generaci. S nadsázkou se dá říct, že ji provozuje každá druhá domácnost. Ne každá z nich si však uvědomuje, že si zahrává nejenom se zákonem, ale i svým zdravím.
Na konci léta se sklidí ovoce. Nejtypičtěji jsou to švestky, rodiny sbírají ale i meruňky, mirabelky nebo třeba jablka. Nasbíranými plody se naplní sudy a pak se několik týdnů čeká, až řádně nakvasí. Takto připravené ovoce putuje na pálení, během kterého se odpařuje alkohol. Výpary se ochlazují a výsledný kapalný produkt vytéká do připravené nádoby. Postup se opakuje dvakrát a v závěru vzniká pálenka s charakteristickou chutí a obsahem alkoholu od 32 do 76 procent. To je klasický výjev z nejedné moravské domácnosti.
Domácí slivovice je symbol a kulturní dědictví tohoto regionu. Její výrobou v současné době však lidé porušují zákon. Hrozí jim vysoké pokuty i vězení. Navíc riskují zdraví i životy.

Hrozí desetimilionová pokuta i vězení
Pálení destilátů v České republice je možné pouze v registrované pálenici. Domácí výroba lihu je podle zákona č. 61/1997 Sb., o lihu zakázána, a to i pro vlastní potřebu či v případě, že z ní nebude žádný zisk. Každá fyzická či právnická osoba, která bez příslušného povolení ovocný destilát vyrobí nebo dokonce vyrábí opakovaně, může dostat pokutu až ve výši 10 milionů korun. To je stále „malý trest“ ve srovnání s jednoletým pobytem za mřížemi, který hrozil pěstitelům v časech před novelou trestního zákoníku.
„U nalezeného nelegálně vyrobeného lihu je následně vyměřena i spotřební daň,“ doplňuje tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.
V případě, že při neodborném pálení dojde k výbuchu či nekvalitně vypálený alkohol způsobí jinému člověku újmu na zdraví nebo úmrtí, hrozí dokonce vězení.
Kdy může přijít kontrola
Nelegální výrobci sázejí na to, že případy domácího pálení se odhalují jen složitě. Pokud celníci nebo policie nemají přímý důkaz, nemůžou provést místní šetření třeba jen na základě udání souseda. Nejčastějším způsobem, jakým je objevena nelegální pálenice, je proto až její výbuch.
Vlastnictví domácí pálenice samo o sobě není v Česku trestný čin, problém nastává až s jejím používáním.
Legální řešení existuje
Kvůli přísnému zákonu se nemusíte vzdávat tradic. Stále existuje legální cesta, jak vykvašené ovoce přeměnit na milovaný (a jinými nenáviděný) mok, a to je pěstitelské pálení.
Registrovaná pálenice vypálí z ovoce nebo kvasu drobných pěstitelů destilát, který je podle českých zákonů opatřen zvýhodněnou spotřební daní, oproti ostatním druhům alkoholu cca poloviční. Běžná spotřební daň pro výrobce tvrdého alkoholu od 1. ledna 2025 činí 391 Kč za 1 litr absolutního alkoholu.
Množství pálenky, které si zde člověk může nechat vypálit, je omezeno na 60 litrů 50% pálenky (to je 30 litrů absolutního alkoholu) na domácnost, případně na lihovarský rok, který trvá od 1. července do 30. června.

Podmínky pěstitelského pálení
Pěstitelské pálení je umožněno pouze osobám starším 18 let, které jsou vlastníky či nájemci pozemku, ze kterého ovoce pochází. Kromě ovoce si s sebou na pálenici nezapomeňte vzít také platný občanský průkaz. Zákazník musí vyplnit prohlášení, ve kterém uvádí veškerá osobní data včetně adresy zahrady i množství dovezeného ovoce.
Vyrobený destilát se nesmí dále prodávat a slouží jen pro vlastní spotřebu.