Linecké cukroví už nikoho nezajímá: Tato zdravější varianta ovládne Vánoce
Vánoce jsou za dveřmi a ti nejpečlivější z vás pravděpodobně už začali péct. Klasiku letos zkuste ozvláštnit a pusťte se do přípravy cukroví, které vám bude chutnat a zároveň zdravěji nahradí linecké cukroví, stálici českých vánočních stolů.
Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším vánočním cukrovím. Najde se ale také řada strávníků, kterým může připadat nudné nebo se nehodící do současnosti. JStejně jako jiné tradiční české cukroví je linecké plné mouky a cukru, které v moderní době už nejsou příliš trendy a snažíme se za ně nacházet zdravější náhrady. Následující recept je perfektní volbou pro ty, kteří si bez lineckého nedokážou představit Vánoce, ale zároveň chtějí zůstat věrni zdravému životnímu stylu. Mouku nahradíme špaldovou, cukr medem a přidáme důležitou ingredienci – tvaroh, který je velmi oblíbený mezi zastánci zdravé stravy.

Jedna zásadní ingredience
Tvaroh je plný bílkovin, zasytí prázdný žaludek, má nižší obsah kalorií a tuků a navíc obsahuje celou plejádu výživných látek, jako je vápník, hořčík, draslík, vitamíny A, E nebo vitamíny skupiny B. Pokud ho smícháte s těmi správnými surovinami, můžete získat velmi syté a výživově hodnotné jídlo.
Velké oblibě se těší také jeho používání v pečení, kde dokáže nahradit méně zdravé potraviny. V tomto případě si s jeho asistencí můžete připravit zdravější alternativu za linecké cukroví. A kdo ví, třeba se také ono stane vaší vánoční stálicí!
Recept na tvarohové cukroví
Na těsto budete potřebovat:
- 250 g tvarohu v kostce
- 250 g špaldové mouky
- 250 g změklého másla
- 1 žloutek
- 1 lžíci medu nebo třtinového cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
Na obalení budete potřebovat:
- moučkový cukr
- mletá skořice
Postup:
Na vál nebo do mísy prosejte mouku. Vytvořte důlek, do něhož přidáte žloutek, kousky změklého másla, med, vanilkový extrakt, sůl a tvaroh. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které zabalíte do potravinové fólie a necháte alespoň 30 minut odležet v lednici.
Těsto poté rozválejte na cca 3 až 4 milimetry silný plát. Následně vykrajujte plné tvary a tvary s otvorem uprostřed stejně jako u lineckého. Poskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pro lepší barvu můžete ještě potřít rozšlehaným bílkem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 10 až 12 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru, do kterého jste přidali skořici (pro nutričně vyváženější verzi tento krok vynechejte).
Nechte vychladnout a poté spojujte marmeládou. Pro zdravější verzi použijte marmeládu bez přidaného cukru. Místo marmelády můžete cukroví spojovat také ořechovým máslem dle vlastního výběru.

Ještě si to vylepšete
Tvarohové cukroví je vynikající už ve své základní verzi. Pokud si však chcete jeho chuť ozvláštnit, do těsta lze přidat další ingredience, které ho posunou ještě o level výš.
Pro chladné zimní období je typická chuť citrusů, proto do těsta zkuste nastrouhat kůru z bio citronu nebo bio pomeranče. Předpona bio je v tomto případě důležitá – pouze tady máte záruku, že kůra nebyla chemicky ošetřená. Zužitkovat můžete i nasekané či mleté ořechy, které vám zbyly po přípravě jiného cukroví. Buď je přidejte do těsta nebo jimi cukroví posypejte před pečením.
Tip na závěr: Nejste-li milovníci pečení, vynechejte žloutek a jednoduše si připravte nepečené tvarohové kuličky. Pro výraznější chuť je obalte v kakau, kokose nebo oříškách. Dobrou chuť!