Kvíz: Pamatujete ještě jídla, co nám vařila babička? Aspoň 2 z 5 by měl dát každý
Ačkoli už nemám ani jednoho z prarodičů, pokaždé, když vejdu do domu, kde máme byt po babičce, cítím už u vchodu vůni jejího červeného zelí. Mezi babiččiny speciality patřil králík z vlastního chovu na smetaně a linecké cukroví a i když se babička svými kuchařskými postupy nijak netajila, jejímu originálu se moje pokusy při nejlepší vůli nevyrovnají. Se stejnou láskou teď chodí moje děti na obědy k mým rodičům. Některé věci se nemění, babiččiným jídlům se zkrátka nic nevyrovná.
Generace našich prarodičů zažila doby, kdy se regály obchodů pod náporem všemožných surovin zrovna neprohýbaly. Jídlo za války bylo často na příděl, ani později v období socialismu nebylo někdy na výběr. Suroviny občas chyběly úplně a jejich kvalita kolísala. Hospodyňky se tak musely naučit připravit jídlo z toho, co bylo právě k dispozici. Na stole se hojně vyskytovaly třeba brambory, luštěniny a zelenina z vlastní zahrádky. Přebytky úrody se zavařovaly a uchovávaly na zimu, kdy zase obchody zely prázdnotou.

Babičky uměly z mála připravit to nejlepší jídlo
Jídla, na kterých naše babičky vyrostly a která pak vařily svým dětem, tak sice nepatřila mezi výživově vyvážené pokrmy hodné michelinského kuchaře, v našich vzpomínkách jim ale mohou směle konkurovat. Našim prarodičům se mohlo jen zdát o gastronomických možnostech, jaké máme dnes. Steak z argentinského hovězího dnes ochutnáte v každém větším městě, dětem k večeři zvládáme připravit i jídla z mořských plodů a svačiny do školy výživově ladíme k dokonalosti.
Jídla našich babiček jsou návratem ke vzpomínkám
Čas od času se nám ale zasteskne po vůních a chutích, které máme spojené se vzpomínkami na vlastní dětství. Pojďme si je připomenout v následujícím kvízu. Pokud doma uchováváte recepty po babičce, určitě pro vás bude hračka poznat pět jídel, které jsme v kvízu ukryli. Jestliže dáváte přednost exotickým chutím a tradiční jídla jste už zapomněli, budete muset sáhnout hlouběji do paměti. Připraveni? Jdeme na to.
Zdroj: Toprecepty, iDNES, Apetitonline