Které ovoce pomáhá zlepšit stav ledvin, pokud ho jíte každý den?
Ledviny neúnavně čistí krev, regulují hladinu tekutin a starají se o to, aby všechno fungovalo jako na drátkách. Mnozí z nás je berou tak trochu jako samozřejmost, ale může se stát, že jednou začnou protestovat proti našemu životnímu stylu. Naštěstí ale existuje jednoduchý způsob, jak jejich funkci podpořit, a to úplně přírodní cestou.
Ledviny jsou tichými pracanty, které si málokdy zaslouží tolik pozornosti, kolik by měly. Možná je bereme jako samozřejmost, vždyť prostě dělají jen svou práci, čistí krev a udržují náš organismus v rovnováze. Jenže když přestanou fungovat, jejich význam pochopíme až bolestivě jasně. Kromě filtrování odpadu se podle Národního zdravotnického informačnímu portálu podílejí i na regulaci krevního tlaku a dalších životně důležitých funkcích. Takže ano, bez ledvin bychom byli, slušně řečeno, v pěkném průšvihu.

Zachraňte ledviny – s pomocí pomerančů
Naštěstí existují způsoby, jak svým ledvinám trochu odlehčit a dodat jim, co potřebují. A jedním z nich je pravidelná konzumace pomerančů. Nejsou jen osvěžující a plné slunce, jejich schopnosti ahají mnohem hlouběji. Obsahují citráty, což jsou takoví neviditelní ochránci proti ledvinovým kamenům. Tyto drobné, ale velmi bolestivé kameny vznikají, když se krystaly šťavelanu vápenatého usadí tam, kde nemají. Citráty však vytvářejí prostředí, kde se tyto krystaly rozpouštějí dřív, než stačí napáchat škody. Takže s každým soustem pomeranče říkáte kamenům: „Tady nemáte šanci.“
Vitamínová nálož, která chrání ledviny
Pomeranče ale nejsou jen ochránci před kameny, ale jsou i obranými štíty proti poškození ledvin. Jsou totiž plné vitamínu C, jednoho z nejlepších antioxidantů, jaké příroda nabízí. Co to znamená? Že chrání buňky ledvin před útoky škodlivých volných radikálů, které způsobují oxidační stres, což je v podstatě předčasné stárnutí buněk. Vitamín C naštěstí funguje jako štít a pomáhá ledvinám zůstat ve formě. K tomu přidejte fakt, že pomeranče pomáhají tělu zbavovat se toxinů, a máte dokonalý detoxikační balíček.
Hydratace s příchutí slunce
Další klíčovou vlastností pomerančů je jejich vysoký obsah vody. Dostatek tekutin je pro zdravé ledviny zásadní. Pokud tělo nemá dostatek tekutin, moč je koncentrovanější, čímž se zvyšuje riziko vzniku kamenů i infekcí. Takže s každým pomerančem, dodáte tělu i tekutiny, zatímco vy si užíváte jeho příjemnou chuť.

Všeho s mírou
Samozřejmě nic se nemá přehánět, a platí to i u tak zdravé potravině, jako je pomeranč. Obsahuje totiž přírodní cukry, a pokud byste ho konzumovali příliš, přijímali byste i nadměrné množství kalorií. Proto jezte pomeranče s mírou a dbejte na zdravý životní styl. Dodržujte pitný režim, zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na draslík, jako jsou banány nebo brambory, a omezte příjem soli, která může ledviny zatěžovat. A pokud vám už pomeranče “lezou i ušima”, můžete je přidat třeba do salátů, připravit si z nich čerstvý džus nebo je použít do marinád na maso. Možností je nespočet, a tak vám jejich pravidelná konzumace rozhodně nezevšední.
Jaké potraviny ještě jíst
Pokud vás zajímá, jaké další potraviny zařadit do jídelníčku, mohou to být některé z následujících. V létě co nejvíce konzumujte třešně, jsou bohaté na flavonoidy a pomáhají redukovat kyselinu močovou v těle. Podobně příznivý vliv mají i brusinky, které díky vysokému obsahu vitaminu C a manganu bojují proti zánětům a snižují tvorbu ledvinových kamenů. Brusinky ještě k tomu fungují jako přírodní dezinfekce, protože obsahují látky zabraňující bakteriím přilnout k sliznici močových cest. Užitečné jsou i fazole, které ne náhodou svým tvarem ledviny připomínají. Obsahují hořčík a draslík, jejichž nedostatek je často spojen s tvorbou ledvinových kamenů. Jejich účinek můžete posílit kombinací s mořskými řasami, bohatými na přirozeně se vyskytující sodík. Prospěšné tuky najdete také v olivovém oleji nebo ve vodním melounu.