Dávat brambory do vroucí, nebo studené vody? Většina Čechů to dělá špatně a riskuje zdraví
Spousta domácností vaří brambory každý den a nijak zvlášť se nad jejich způsobem přípravy nepozastavuje. To je ale škoda. Tato zelenina totiž může při nesprávné přípravě poměrně snadno přijít o většinu důležitých látek, které obsahuje. Mnoho lidí vaří brambory špatně, takže o tyto látky bohužel přichází. Patříte mezi ně i vy?
Brambory jsou u nás jednou z nejčastěji konzumovaných příloh. Jejich příprava je snadná a poměrně rychlá, takže není divu, že se na talířích českých domácností objevují velmi často. Přesto však spousta lidí neví, jak by se měly správně připravovat, případně jak z jejich chuti vytěžit co nejvíce.
Historie brambor je dlouhá
Brambory se v Evropě konzumují po několik staletí, v Peru se jedly už před asi 4 tisíci lety. Tehdy ale lidem ještě nebylo zcela jasné, jak je jíst, proto se kvůli nim stovky až tisíce lidí otrávily. Postupně se přišlo na to, že jsou jedlé jen hlízy, a nakonec se rozšířily do celého světa. Byly cennou surovinou v době hladomoru, později základní surovinou chudých vrstev obyvatelstva, a dnes už se brambory konzumují naprosto běžně, protože jsou při správné přípravě bohatým zdrojem mnoha látek. Víte, jak se správně připravují?

Připravují se brambory ve studené, nebo ve vroucí vodě?
Mnozí lidé se domnívají, že je úplně jedno, jestli brambory uvaří ve studené, nebo ve vroucí vodě. Není tomu tak. Správná teplota vody je důležitá zejména proto, aby se do ní nevyluhovaly důležité látky, jako je například vitamin C.
Brambory by se měly v ideálním případě vařit ve slupce, pokud to není možné, šéfkuchaři doporučují krájet je na co největší kusy. Brambory by se měly vkládat do vroucí vody, nechat krátce povařit pod pokličkou, pak teplotu snížit a nechat dojít. Tímto způsobem se v nich uchová co nejvíce zdraví prospěšných látek. V opačném případě se vitamíny zbytečně vylijí spolu s vodou do odpadu. A to je velká škoda, protože brambory obsahují přibližně 17 mg vitaminu C na 100 gramů, a jsou bohaté i na draslík, vápník, fosfor i vitaminy skupiny B.
A co dalšího byste měli vědět? Brambory krájejte na stejně velké kousky, jinak se neuvaří rovnoměrně. Průměrná doba vaření se pohybuje od 15 do 35 minut. Zkuste je jemně napíchnout vidličkou, abyste poznali, jestli jsou hotové. Se slitím přebytečné vody raději neotálejte, protože čím déle budete čekat, tím méně vitamínů v nich zůstane.
Důležitý je i typ brambor
V obchodě můžeme narazit na tři základní typy brambor. Ačkoliv je varný typ B poměrně univerzální a používá se nejčastěji, v některých případech se více hodí jiné typy brambor. Varný typ A využijete na přípravu bramborového salátu, varný typ C je naopak vhodný pro přípravu bramborové kaše a různých knedlíků. Varný typ B je pak nejvhodnější na smažení a pečení. Pokud se tímto pravidlem řídit nebudete, pak se zbytečně ochudíte o nejlepší možnou chuť hotového pokrmu.

Brambory dochutíte máslem i bylinkami
Brambory se dochucují zejména solí (maximálně deseti gramy na kilogram), kmínem a trochou oleje. Pro jemnější chuť lze přidat máslo, brambory můžete dochutit i bylinkami jako je petržel, kopr, pažitka či tymián. Zkuste při každém vaření přidat jinou bylinku, čímž zajistíte, že brambory budou chutnat vždy trochu jinak. Brambory můžete uvařit i ve vývaru – budou tak mít jedinečnou chuť.
Pokud byste připravovali bramborovou kaši, pak přidejte másla více. Obecně se používá 100-150 gramů másla na kilogram brambor pro docílení perfektně krémové chuti. Máslo můžete kombinovat i s mlékem. Kaši nezapomeňte rozmixovat v mixéru. Tím docílíte dokonalé konzistence bez jakýchkoli hrudek.