Cukrářka radí: 2 důvody, proč se Čechům rozpadají vosí hnízda (a jak to snadno napravit)
Vánoční přípravy jsou v plném proudu a s nimi i pečení nejrůznějších druhů cukroví. Mezi oblíbené klasiky patří i včelí úly neboli vosí hnízda – cukroví, jehož název je sice věčným tématem k debatám, nicméně se jedná o jeden a ten samý druh, který český národ miluje. Kombinuje se v něm jemná chuť ořechů, kakaa a žloutkového krému, vše podtrhuje rumová vůně. Jde o nepečené cukroví, a tak vám odpadá starost s hlídáním trouby a monitorováním jeho vzhledu tak, aby nebylo příliš upečené nebo uvnitř syrové. Věřte, že jeho zhotovení pro vás nemusí být postrachem. S těmito tipy vám půjde pěkně od ruky.
Sto lidí, sto chutí, říká se. Oblíbený druh vánočního cukroví má pravděpodobně každý, vosí úly vedou u mnoha jedinců. Možná se zdají náročné na přípravu, opak je ale pravdou – se správným postupem a několika vychytávkami vám jejich výroba půjde sama. Největším problémem většinou bývá soudržnost těsta a jeho konzistence. Pokud ji totiž správně nevychytáte, těsto se vám bude příliš lepit nebo naopak rozpadat a budete mít problémy s jeho dostáváním z formiček. Na co si dát pozor? Poradíme vám, jak mít letos na stole ty nejlepší hnízda v celém okolí, a to bez zbytečných nervů, rozčilování se a práce navíc.

Správné množství tekutiny
Možná už se vám někdy stalo, že jste si připravili těsto, které na první pohled vypadalo skvěle, poté jste ale měli velký problém dostat ho ven z formiček. Bouchali jste s nimi o sto šest, těsto ale ne a ne ven, a nakonec vám vypadla jen polovina? Častý problém každoročně trápící nespočet domácností. Jestliže se vám těsto příliš lepí, pravděpodobně jste to přehnali s tekutinou. Vosí hnízda jsou na množství tekutiny velmi citlivá – právě kvůli vtlačování do formy a následném vyndávání je klíčové přidat takové množství, aby se s nimi bezproblémově pracovalo.
Jestliže vás potká tento problém, zachovejte klid. Celou várku určitě nemusíte hned vyhodit a začít znovu, chyba jde poměrně lehce napravit. Všechno těsto vraťte zpět do mísy a přidejte menší množství namletých piškotů, které celou směs zahustí a natáhnou do sebe přebytečnou tekutinu. Piškoty ovšem přidávejte pomalu a vždy důkladně promíchejte, důležité je to s nimi nepřehnat.
Už žádné drolení
Nesprávný poměr tekutin může způsobit i opačný efekt, to ten, že se vám budou hnízda drolit a doslova rozpadat pod rukama. To znamená jediné – vaše těsto je příliš suché, a naopak potřebuje tekutinu doplnit. Jestli se vám cukroví příliš drolí a nechce držet pohromadě, nezkoušejte na úly vyzrát přílišným tlačením do formy. Opět všechno těsto vraťte zpět do mísy a po lžících přilijte například mléko, smetanu, rum nebo rozpuštěné máslo. Znovu mějte na paměti, že je potřeba přidávat s rozvahou, abyste nedocílili opačného efektu, a to příliš vlhkého těsta. Po úpravě těsto důkladně prohněťte a dejte alespoň na hodinu uležet do lednice nebo chladného prostředí. Při přípravě tohoto druhu je extrémně důležitá i teplota těsta. Mělo by být vychlazené, manipulujte s ním rychle a efektivně a nenechávejte ho příliš dlouho v pokojové teplotě. Vytopené domácnosti v zimních měsících způsobují, že se těsto rychle zahřívá a lepí se.

Správné formičky
Mnoho lidí se vosím hnízdům vyhýbá právě proto, že se bojí manipulace s těstem a složitého vyjímání z formiček. Dřívější době, kdy byly pouze hliníkové formičky, už odzvonilo, a dnes už téměř v každém obchodě seženete plastové vyklápěcí formičky, které vám výrazně usnadní práci. Většina z nich se i prodává s tvořítkem na dutinu, do které pak dáte krém. Běžně se taková formička dá koupit do 100 Kč a vydrží vám roky. Příprava tak bude extrémně jednoduchá, žádné složité dolování těsta z formy nečekejte. Pro ještě snadnější práci můžete ji můžete vymazat máslem a vysypat moučkovým cukrem či namletými ořechy nebo kokosem. S těmito neprůstřelnými tipy vám jejich příprava půjde sama, tak se ji nebojte. Doporučujeme ale začít maximálně týden před Vánocemi, jinak je dost možné, že se vaše hnízda Štědrého dne ani nedočkají.