Češi na ni zapomněli, ale tahle polévka je balzám na střeva. Babičky v 80. letech věděly, co dělají
Každá rodina má své recepty, které se předávají z generace na generaci. Jsou jednoduché, levné, a dokonalé – nejen co se týče chuti, ale někdy i zdraví. A právě takovým receptem je okurková polévka. Ještě v 80. letech ji vařila skoro každá babička. A dnes? Skoro vymizela. Mladší generace dává přednost burgerům, čínským nudlím a zapečeným toastům.
V Česku byla okurková polévka jedním z těch jídel, které se vařily s oblibou snad v každé domácnosti. Bylo levné, výživné a umělo postavit člověka na nohy. Přitom stačilo pár základních surovin – vývar, brambory, zelenina, a hlavně kvašené okurky. Pro Čechy je okurková polévka téměř neznámá, okurky spíše konzumujeme jako přílohu k masům, bramborám, bramborové kaši nebo čočce. Přidávají se i do různých pomazánek nebo omáček.

Recept, na který se zapomnělo. A přitom funguje!
„Moje babička ji vařila pokaždé, když jsem měl problémy se žaludkem. Říkala, že neexistuje lepší lék,“ vzpomíná Joanna, rodačka z Krakova. „A měla pravdu. Pomáhá na trávení, zahřívá a člověk se po ní cítí lehce. Dnes už ji ale skoro nikdo nedělá, což je škoda.“ A to je možná ta největší ironie. V době, kdy se všude mluví o probiotikách, fermentovaných potravinách a zdravém střevním mikrobiomu, se na tradiční polévku, která všechno tohle splňuje, úplně zapomnělo.
Čím je okurková polévka tak výjimečná
Kvašené okurky jsou doslova superpotravinou pro naše trávení. Obsahují probiotika, která podporují zdravé bakterie ve střevech, a tím pomáhají při trávení, posilují imunitu, a dokonce ovlivňují i náladu. Střevní mikrobiom má totiž přímý vliv na produkci serotoninu, hormonu štěstí. „Hormon serotonin je z 90 až 95 % produkován naším střevním mikrobiomem. A právě serotonin je odpovědný za dobrou náladu a naši spokojenost ve smyslu míru v duši, klidu, čisté mysli a radosti. Pokud náš mikrobiom není zdravý, obsahuje větší procento kvasinek, čímž může dojít k nižší produkci serotoninu, a tím ke vzniku depresí a úzkostí,“ píše na svých webových stránkách vystudovaná farmaceutka Karolína Romášková. A to není všechno. Okurky jsou bohaté na vlákninu, která zlepšuje trávení, pomáhá proti zácpě a podporuje detoxikaci organismu.
Jak správně vařit okurkovou polévku, aby si zachovala léčivé účinky
Když už se do ní pustíte, je dobré vědět, jak z ní dostat maximum. Důležité je kvašené okurky nevařit ve vroucí vodě, protože vysoká teplota ničí prospěšné bakterie. Ideálně je přidávejte až na závěr vaření nebo dokonce do už lehce zchladlé polévky. Tradičně se polévka dělá na vývaru z kostí, ale pokud chcete opravdu lehkou a pro střeva stravitelnější variantu, dejte přednost zeleninovému vývaru nebo slabému kuřecímu vývaru. Těžké tuky by mohly při problémech se zažíváním spíš přitížit než pomoci.

Recept na okurkovou polévku
Budete potřebovat:
1 pórek
2 lžíce másla nebo oleje
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
4 brambory
6 kvašených okurek (a trochu nálevu)
2 litry zeleninového vývaru
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
sůl, pepř
(volitelně) 1 lžíce hladké mouky
(na ozdobu) svazek kopru
Pórek nakrájejte na tenké plátky a nechte ho zesklovatět na másle. Přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Krátce orestujte. Zalijte vývarem, přidejte bobkový list, nové koření a brambory nakrájené na kostičky. Vařte, dokud brambory nezměknou. Kvašené okurky nastrouhejte nahrubo a přidejte do polévky i s trochou nálevu. Pokud chcete polévku lehce zahustit, smíchejte lžíci mouky se studenou vodou, přidejte trochu horkého vývaru a vmíchejte do polévky. Na závěr posypte nasekaným koprem. Podávejte s krajícem kváskového chleba. Díky fermentaci ještě víc podpoří zdraví vašich střev.
Okurková polévka je nejen chutná, ale i nečekaně zdravá. Místo drahých doplňků stravy si můžete dát něco, co chutná skvěle a zároveň vám pomůže. A kdo ví, třeba si ji zamilujete stejně jako generace před vámi.