Češi kupují špatné maso: V Penny, Tescu i Lidlu leží kvalitní maso, které skoro nikdo nechce
Kuřecí maso patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější druhy masa v Česku. Je dostupné, lehké na přípravu, a především výživově bohaté. Občas ale v supermarketech jako je Penny, Tesco nebo třeba Lidl váháme, jaké vybrat.
U kuřecího masa platí jednoduché pravidlo, prsa jsou dietnější a méně kalorická, stehna chutnější a šťavnatější. Stehna mají tmavší maso díky většímu obsahu myoglobinu, což znamená, že obsahuje také více železa a živin. Prsa jsou naopak ideální pro ty, kteří dbají na kalorie a hlídají si cholesterol a tuk. Výhodou je, že každý kousek kuřete lze v kuchyni využít, a to včetně drobů na vývar. Tedy kromě ocasu, hlavy a plic. Ocásek je příliš mastný a drží se v něm paraziti a bakterie, které se nemusí zničit ani při vysokých teplotách. Cenově nejvýhodnější je kuře vcelku.

Kuřecí prsa vs. stehna: Která část vyhrává ve výživovém duelu
Když si v obchodě vybíráte mezi kuřecím prsem a stehnem, možná vám jde hlavně o chuť. Ale pokud vás zajímá i výživová stránka, rozdíly mezi těmito dvěma částmi jsou výraznější, než by se mohlo zdát. Prsa vedou v obsahu bílkovin, mají zhruba 25 gramů ve standardní 85 g porci, takže je často oblíbené u lidí, kteří chtějí budovat svaly nebo redukovat váhu. Stehna mají přibližně o čtyři gramy bílkovin méně, zato jsou šťavnatější a bohatší na tuky. Stehna mají skoro dvojnásobek tuku oproti prsům. Kaloricky jsou stehna také o něco vydatnější, rozdíl činí přibližně 40 kalorií. Co se týče cholesterolu, stehna mají o 10 mg vyšší hodnoty. Naopak sodík, důležitý pro rovnováhu tekutin, je v obou případech přítomen v podobném množství, kolem 60–70 mg na porci. Pokud tedy maso ze supermarketů srovnáme z hlediska zdravé výživy, kuřecí prsa jsou vhodnější při dietních režimech. Pokud ale hledáte větší šťavnatost a intenzivnější chuť, raději sáhněte po stehnech.
Výkrm a kvalita
Jak kvalitní je kuře v Penny, Tescu, nebo v Lidlu, ovlivňuje hlavně délka a způsob chovu. Běžné kuře jde na porážku za 38 dnů, tzv. selská kuřata až za 42 až 56 dnů a biokuřata dokonce až po 56 až 84 dnech výkrmu. Způsob chovu nemusí být na etiketě uveden. Bio chov poznáte jednoduše, a to podle evropského loga „biolístku“. Kromě delšího života mají biokuřata samozřejmě také kvalitnější krmivo s nejméně 90 % ekologických surovin bez pesticidů a také větší prostor k pohybu. Kratší doba výkrmu drůbeže je dána genetickými předpoklady a také podáváním krmiva s obsahem všech potřebných živin, minerálních látek a vitamínů k optimálnímu růstu.
Na co koukat při výběru v obchodě
Před nákupem masa zkontrolujte, zda je obal neporušený. Poškozený obal znamená riziko kontaminace nebo špatného skladování. Datum spotřeby by mělo být zřetelně viditelné, u chlazeného masa musí být označen konkrétní den, u mraženého stačí měsíc. Od roku 2015 je povinné uvádět na obalu údaj o zemi původu masa, ze kterého vyčtete, kde se kuře narodilo, kde bylo vykrmeno a poraženo. Na etiketě musí být také uveden výrobce nebo distributor a veterinární schvalovací značka.
Nebezpečí salmonely
Kuřecí maso vždy považujte za potenciální zdroj salmonely. Proto je důležité maso uchovávat v chladu, ideálně do 4 °C. Mražené maso ihned po návratu domů uložte do mrazáku. Při přípravě dodržujte hygienická pravidla, používejte oddělené nádobí včetně prkénka na syrové maso, pravidelně si umývejte během přípravy ruce a maso důkladně propečte či povařte, a to nejméně deset minut při teplotě 70 stupňů a výše.

A jak je to s antibiotiky
Pokud máte obavu, zda maso neobsahuje růstové hormony nebo antibiotika, která bývají kuřatům podávána pro rychlý růst, a mohou pronikat i do masa, tak vězte, že používání růstových hormonů u kuřat je legislativně zakázáno. Antibiotika se mohou drůbeži podávat pouze z léčebných důvodů. Po jejich použití chovatelé musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu drůbeže. V tomto období se nesmí kuřata dodávat na porážku.
Proč jíst kuřecí maso
Kuřecí maso je ceněné nejen pro svou lehkou stravitelnost, ale i pro příznivý nutriční profil, díky kterému se hodí prakticky pro všechny konzumenty od malých dětí až po seniory. Obsahuje kvalitní bílkoviny včetně všech esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje k regeneraci a růstu svalů. Kromě toho v sobě nese i řadu důležitých minerálů a vitaminů. Ve srovnání s jinými druhy masa má kuřecí nižší obsah kalorií, tuků i cholesterolu, což z něj dělá vhodnou volbu pro ty, kdo hlídají linii nebo zdraví srdce. Tuk obsažený v kuřecím mase navíc tvoří z velké části nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro organismus přínosnější než nasycené tuky, spojované se vznikem srdečně-cévních onemocnění. V kuřecích prsou bez kůže se obsah tuku pohybuje jen kolem 2 %, což je mimořádně nízká hodnota. Pokud jde o obsah mikroživin, kuřecí maso je zdrojem fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, železa a selenu a najdete v něm i celou škálu vitaminů skupiny B, především B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová) a B6.