Bramborová kaše podle 120 let starého receptu: Nejlepší, jakou kdy ochutnáte
Brambory patří mezi naše nejoblíbenější přílohy. Připravit se dají na mnoho způsobů a výborně doplní nespočet druhů masa, zeleninových jídel nebo dokonce i omáčku – kdo by neznal koprovku s vařeným bramborem. Mezi populární přílohové varianty patří bramborové hranolky, šťouchané brambory nebo bramborová kaše. Právě poslední zmíněný způsob úpravy této základní suroviny je v Česku typický, ne každý ale umí kaši dobře a chutně připravit. Pokud stále ještě nevíte, jak na to, zbystřete. Prozradíme vám, jak na nejlepší bramborovou kaši, kterou jste kdy jedli. Po vyzkoušení tohoto receptu už nikdy nebudete chtít jinou.
Bramborová kaše se na první pohled tváří celkem jednoduše, nakonec vás ale snadno může lapit do gastronomické pasti. Ačkoliv její příprava není nikterak složitá, stále však vyžaduje dodržování několika zásad a pravidel. Jestli nedodržíte správný postup či zvolíte nekvalitní nebo špatné ingredience, může se snadno stát, že vaše kaše bude hrudkovitá, příliš tekutá nebo naopak hutnější než beton. Zapomeňte na instantní varianty z pytlíku či rychlé pofiderní návody. Skvělá kaše vyžaduje poctivé suroviny a trochu času. Uvidíte, že výsledek bude stát za to. Máme pro vás skvělý tip na tradiční recept, který v sobě ukrývá tajnou přísadu.

Na typu záleží
Než se do kaše pustíte, je potřeba koupit správný druh brambor. Není totiž brambora jako brambora! Zapomeňte na varný typ A, který se hodí především na bramborový salát. Kaši z něj neuvaříte, udělal by vám v ní hrudky. Varný typ B je univerzální – drží tvar, v polévce se nerozpadne, v bramborovém těstě se nerozteče a neplechu neudělá ani v kaši. Použít ho tak můžete, nicméně nejlepší je vybrat si varný typ C. „Ten značí odrůdy moučné, rozpadavé a na bramborovou kaši jako stvořené. Koupíte je většinou s modrou etiketou, pokud je tedy v obchodě zrovna seženete – v supermarketech bohužel často chybějí. Kromě kaše se hodí ještě na bramborové placky nebo knedlíky, nic jiného z nich ale nepřipravíte, opravdu se rozpadají,“ píše server Pro ženy. Pokud tedy můžete, kaši připravte z „céčkových“ brambor.
Nevšední přísada
Správný druh brambor bychom tedy měli. Nyní se můžeme pustit do vaření. Říkáte si, co za tajnou ingredienci budete muset použít? Jedná se vcelku o jednoduchou věc. Řeč je totiž o klasickém vývaru. Lidé totiž v drtivé většině případů brambory vaří ve vodě. Ačkoliv nejde o chybu, využití vývaru má nespočet výhod a vaši přílohu pozvedne zase o něco výš. Vývar totiž oplývá jedinečnou a silnou chutí, která se při vaření propíše právě do brambor. Jejich chuť to tak citelně zdůrazní a kaše bude výraznější. Uvidíte, že až tento trik vyzkoušíte, rozdíl poznáte na první dobrou.

Více než stoletá tradice
A teď již k samotnému receptu. Tento tradiční postup se předává z generace na generaci už od roku 1903. Říká, že použít můžete vývar jakéhokoliv druhu, jelikož každý chuťovou stopu brambor zvýrazní. Nebojte se tak sáhnout po typu, který máte zrovna po ruce – může se jednat o zeleninový, kuřecí i hovězí vývar. Nachystejte si i zbytek surovin a můžete se pustit do práce. Opravdu dbejte na jejich kvalitu, jedině tak docílíte perfektní chuti. Použijte tradiční máslo a plnotučné mléko, jelikož tuk je nositelem chuti.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 500 g syrových brambor typu C
- 1 l vývaru
- 30 g studeného másla
- 150 ml plnotučného mléka
- Sůl
- Petrželku nebo pažitku na ozdobu
1. Nejprve si brambory oloupejte a nakrájejte je na menší kousky. Poté je důkladně propláchněte vodou – zbavíte se tak přebytečného škrobu, který by mohl způsobit, že kaše bude lepkavá. Brambory dvakrát důrazně opláchněte studenou vodou.
2. V hrnci přiveďte k varu vývar, lehce ho osolte a přidejte brambory. Vařte asi 15-20 minut, dokud brambory nezměknou. Poté je slijte. Brambory nechte chvilku vypářit, abyste se zbavili veškeré přebytečné tekutiny.
3. Ohřejte si mléko, máslo ovšem nechte v lednici. Je důležité, aby bylo opravdu studené. Vyndejte ho až těsně před použitím.
4. Brambory šťouchadlem našťouchejte najemno, ideální je opravdu na co nejmenší kousky. Jedině tak zajistíte, že vaše kaše bude mít krásně hladkou a krémovou konzistenci. Jestliže tento krok podceníte, budete v ní mít hrudky.
5. K našťouchaným bramborám přidejte na kousky nakrájené studené máslo a teplé mléko a ihned metličkou ručně vyšlehejte. Nebojte se, půjde to snadno a zabere to jen pár okamžiků. Ruční šlehání zaručí dobrou strukturu kaše.
6. Nezapomeňte kaši před podáváním ochutnat a popřípadě ještě dosolit. Jakmile je hotová, hned ji ozdobte pažitkou či petrželkou a servírujte. Bramborovou kaši totiž po vychladnutí už nikdy neohřejete tak, aby byla stejně dobrá, nadýchaná a čerstvá jako okamžitě po uvaření. Nenechte se tak ničím rozptylovat a dobrou chuť!