Ani banány, ani pomeranče: Za 5 Kč v Penny koupíte mnohem zdravější ovoce
Slevové letáky Penny už se staly skoro legendou. Kdo nikdy neběžel do Penny pro zlevněné máslo nebo sýr, jako by snad ani nebyl Čech. Tentokrát nás oblíbený supermarket láká na něco ještě lákavějšího, chutnějšího a rozhodně i zdravého.
V Penny brzy pořídíte oblíbená jablka Gala za výhodnou cenu, za kilogram zaplatíte jen 27,90 Kč. A když takové kilové balení přepočítáte, jedno krásné, křupavé jablko vás vyjde asi tak na 5 korun. Sleva ale platí pouze od čtvrtka 3. dubna do neděle 6. dubna 2025, jinak vás kilo jablek vyjde na 39,90 Kč.

Jablka jsou zázrak přírody
Ale dost už o cenách a nákupech. Proč vlastně tolik dbát na to, abychom zařazovali jablka do svého jídelníčku pravidelně? Důvodů je více než dost. Ať už je to skvělá chuť, vůně, nebo snadná dostupnost, ve skutečnosti se skrývá jejich největší hodnota v tom, co obsahují. A to je pořádná dávka vitamínů a minerálů. Takže když se říká, že „jedno jablko denně a doktora netřeba,“ opravdu na tom něco je.
Toto oblíbené ovoce obsahuje přes třicet různých minerálních látek a stopových prvků. Vitaminy A, C, E, K, skupina B a provitamin A, k tomu draslík, hořčík, vápník, sodík i fosfor. Nejenže jsou proto jablka dobrou prevencí nemocí, ale navíc dokážou skvěle posílit imunitní systém, oběhovou soustavu i srdce a cévy. Příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi a jsou ideální pro diabetiky díky obsahu fruktózy, která se vstřebává pomaleji než klasický cukr řepný.
Jablko jako přírodní lék
Jablka dokážou pomáhat našemu zdraví v mnoha oblastech. Trápí vás kašel, chrapot, nebo bojujete s respirační infekcí? Sáhněte po jablečném sirupu. Jeho příprava je jednoduchá a účinnost prokázaná. Stačí nakrájet kilo jablek, povařit v litru vody do změknutí, pečlivě přecedit, přidat med a redukovat na sirupovou konzistenci. Užívejte po třech lžičkách denně. Také pokud vás zlobí zažívání, měli byste sáhnout právě po jablku. To totiž díky rozpustné vláknině, pektinu, pomáhá jak při zácpě, tak při průjmu. Pektin váže tekutiny i toxiny a odvádí je z těla pryč. Jen v tomto případě jezte jablka syrová. Varem se totiž pektin mění na želé a tyto účinky se vytrácejí.
Přítel štíhlé linie
Pokud si hlídáte váhu, bude i pro vás konzumace jablek prospěšná. Je totiž tvořeno z 80 % vodou a jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Mnoho výživových specialistů doporučuje dokonce vyhlásit jeden „jablečný den“ v týdnu, díky kterému se vaše tělo pročistí a odbourá nadbytečnou vodu a toxiny. A kromě toho fruktóza v jablkách stabilizuje hladinu krevního cukru, takže vás nebude trápit neustálý hlad.
Kosmetický salon z přírody
Nejen v kuchyni, ale i v kosmetice má jablko své důležité místo. Vyzkoušet můžete třeba čisticí masku. Jablko jednoduše nastrouhejte, naneste na tvář a dekolt a nechte působit dvacet minut. Pokožka bude jemná, hydratovaná a vyčištěná. Pokud potřebujete pokožku vyživit ještě více, smíchejte nastrouhané jablko s lžící zakysané smetany a pár kapkami citronu. Opět naneste na pleť a po dvaceti minutách opláchněte.
Proč byste měli jíst i jadřince
Možná jste už slyšeli, že byste jablka měli konzumovat celá, včetně jádřince. Rakouská studie totiž ukázala, že právě v jádřincích a semenech se skrývá velké množství prospěšných bakterií, které pomáhají zkvalitnit zažívání. Ale pozor, jablečná semínka obsahují v malém množství látku, která se při trávení mění na kyanid. „Podle vědců se obsah amygdalinu v 1 gramu jablečných semen pohybuje v rozmezí 1-4 miligramů. Z tohoto množství se při rozkousnutí semena potenciálně uvolní 0,6 miligramů kyanovodíku, jehož smrtelná dávka se pohybuje kolem 50-300 miligramů. To znamená, že člověk by musel sníst 83 až 500 jablečných semen, aby u něj vznikla akutní otrava kyanidem,“ uvádí webový portál jakzdravě.cz

Jablečný koláč podle šéfkuchaře Romana Pauluse
Nakonec pro vás máme tip na vynikající a osvědčený recept na klasický jablečný koláč s křehkým těstem.
Budete potřebovat:
Na těsto:
500 g hladké mouky
330 g másla
1 vejce
skořici
9 g kypřicího prášku do pečiva
špetku soli
Na náplň:
800 g jablek
cukr
skořici
Rozvar na potření koláče:
100 g meruňkového džemu
50 ml vody
10 ml tuzemáku
Z uvedených ingrediencí vypracujte v robotu hladké těsto, vyválejte a vytvarujte do vymazané formy. Oloupaná jablka nakrájejte na malé plátky, ochuťte cukrem a skořicí, rozprostřete na těsto a pečte při 170 °C přibližně 40 minut. Nakonec potřete upečený koláč teplým rozvarem a nechte zchladnout. Dobrou chuť!