Rodinný dům za recept! V americe šílí z české pochoutky, která jinde na světě neexistuje
Tato voňavá dobrůtka si omotala svět kolem prstu. Turisté za ní jezdí do Prahy a v Maďarsku je považována dokonce za národní symbol. A můj americký kamarád? Ten by dal za recept na ni cokoliv. I vlastní dům.
Celý svět si oblíbil staročeskou pochoutku. Stejně tak i můj přítel Mike z Ameriky, který se mi dokonce svěřil, že je tak dobrá, že by za ni snad vyměnil i svůj dům a šel bydlet pod stan. Myslel to samozřejmě v nadsázce, bez receptu ale odjet zpátky do USA odmítl.
Staročeský? Jen napůl
Jak to ale s oblíbenou sladkostí vlastně je? Kupodivu je považována za národní symbol Maďarska, kde se jí říká Kürtős kalács. To, že by byla pouze doménou Čechů, není tedy tak úplně pravda. Toto zjištění šokovalo i novináře v BBC, kteří o tom dokonce napsali celý článek. Najdete ji i v Lucembursku, kde je tradičním svatebním jídlem. Koupíte ji také ve Švédsku nebo v sousedním Německu či Rakousku. Na podobné dobrotě si pochutnáte i v Litvě nebo Polsku.
Svůj původ má přitom zřejmě v Rumunsku, konkrétně v dnes již zaniklém Sedmihradsku. K nám se zřejmě dostala po vpádu Tatarů. Možná už jste podle popisu poznali, že jde o trdelník, který má velkou historii i u nás. Na Slovácku se trdlo peklo pro ženy v šestinedělí a v Čechách se konzumovalo jen při zvláštních příležitostech. Původně se ani nesladilo. Až v roce 1876 se zpopularizovalo podávání s karamelovou polevou.
Jak poznat vynikající trdelník
Dobrý trdelník poznáte tak, že je navinutý na dřevěný, ne na kovový válec. Ten by měl mít průměr 8 až 10 centimetrů. Na povrchu by mělo být těsto křupavé a uvnitř měkké. Čerstvý trdelník si uchová svou chuť a měkkost až čtyři dny. Vyrábí se z kynutého vánočkového těsta, které si někteří prodejci nechávají dovážet z Maďarska. Po upečení připomíná velkou kremroli a voní po skořici a po mandlích. Během pečení se musí poctivě otáčet a potírat mlékem. Následně se obaluje, tradičně ve směsi skořice a cukru. Nové příchutě ale kombinují i směsi kakaa nebo ořechů. Také se plní zmrzlinou.

Turisté ho milují
Právě ty lákají turisty nejvíc. Jsou plněné nutellou, šlehačkou a ovocem a mají spousty příchutí. Sociální sítě rychle zahltila videa zahraničních turistů, kteří v rámci lovu na trdelníky zkouší ty nejneobvyklejší příchutě. Trdelníky tak připomínají francouzské croissanty nebo americké donuty. Vyrábí se s tolika různými příchutěmi a polevami, že si v nich „to svoje“ najde každý. V Praze tak koupíte dokonce i trdelníky plněné zelím, párky, jablečným závinem nebo mozzarellou s rajčátky. „Tohle prostě musíte ochutnat,“ říká třeba youtuber My Yellow Plate.
Turistům se nabízí pod přezdívkou chimney cake neboli komínový koláč, což vychází z jeho maďarského názvu. Naopak český název pochází od trdla, což je onen dlouhý dřevěný válec, na kterém se zákusek připravuje. Cena se pohybuje kolem sto korun, občas ho seženete i o polovinu levněji. Přitom například v Maďarsku stojí v přepočtu kolem 25 korun a prodává se tam prý na každém rohu.

Recept na domácí trdelník
Trdelník si ale můžete upéct i sami doma. Recept v minulosti sdílel například Láďa Hruška. Vy si ho můžete připravit také, a to dokonce i bez speciální formy. Potřebovat na to budete kostku droždí. Tu rozdrobte do vlažného mléka, přisypejte 3 lžíce moučkového cukru a vyčkejte, až se kvásek aktivuje.
Poté smíchejte dva a půl hrníčku polohrubé mouky s dvěma žloutky, přidejte 1/4 kostky rozehřátého másla nebo sádla, dvě lžíce moučkového cukru a půl hrnku mléka. Přidejte kvásek, vypracujte těsto a nechte ho vykynout. Poté těsto vyválejte a nožem rozřezejte na pruhy. Ty můžete omotat kolem zavařovací sklenice. Nakonec je obalte ve skořicovém cukru a pečte v troubě na 180 °C asi 10 minut.