České jídlo zvítězilo v anketě nejhorších jídel světa. Naše děti na něm vyrostly
Sto lidí, sto chutí. A v rámci jednotlivých národností to platí dvojnásob. Proto není tak překvapivé, že některé národní pochoutky zbytek světa nepřijímá zrovna s pochopením. Víte ale, jaké české jídlo je podle cizinců bezkonkurenčně nejhorší?
Zatímco někteří lidé jsou, co se chutí týká, poměrně konzervativní, najdou se i tací, kteří si naopak ochutnávání neznámých pokrmů užívají. V mnoha případech je přitom potřeba mít pořádně silný žaludek. V některých státech si totiž místní pochutnávají na takových „šmakuládách“, že je tomu až těžké uvěřit.
Problematikou neobvyklých pokrmů a jejich hodnocení se zabývá web TasteAtlas, který shromažďuje všechna myslitelná národní jídla, recenze a velmi často také vyhlašuje ankety. Jedna z nich měla odpovědět na otázku, co je absolutně nejhorší jídlo světa.

Nejhorší české jídlo všech dob?
Ačkoliv to Češi na první příčku nedotáhli, přece jen mají v žebříčku svého zástupce. Zajímavostí je, že například slovenské jídlo se v seznamu neobjevilo ani jedno jediné. Víte, který národní pokrm se tedy stal vítězem této nepříliš lichotivé ankety?
Pokud byste očekávali například játra, hovězí jazyk nebo něco podobně podivného, jste na omylu. Nečekaně se totiž na první příčce nejhorších českých jídel objevil houbový kuba. V celkovém hodnocení se pak nachází na 62. místě.
Tento pokrm, který je někdy známý také jako staročeský kuba, především v minulosti sloužil jako postní štědrovečerní jídlo. Podle tradice se totiž měl člověk po celý den postit a posléze si užít slavnostní večeři. Kdo se nedovedl postit od jídla kompletně, měl se postit alespoň od masa a jíst pouze skromná jídla.
Původně se jednalo o pokrm chudých
Za tímto účelem také vznikl zmíněný recept. Sestává především z krup a hub, tradičně se používala houba jménem stroček trubkovitý. Dnes se ale setkáme s ledasčím a každá rodina kubu připravuje trochu jinak. Používají se například žampiony nebo hlíva.
Vzhledem k tomu, že se jedná o levné jídlo z dostupných surovin, byl houbový kuba také populární v dobách, kdy byl nedostatek masa, například ve válečných časech a také za socialismu. Kromě krup a hub byla potřeba již jen sůl, česnek, cibule, majoránka, kmín a volitelně trocha sádla.
V dnešní době už ale tento pokrm není příliš populární a nejspíš se najde řada lidí, kteří jej v životě nejedli. Pokud jste zvědaví, jestli jsou stížnosti cizinců na houbového kubu oprávněné, nejspolehlivější způsob, jak to zjistit, je experiment. Níže vám proto přinášíme recept, podle kterého si tuto noční můru zahraničních milovníků gastronomie můžete sami připravit.
Co budete potřebovat?
- houby dle vlastní preference
- kroupy (v ideálním případě ječné)
- česnek
- cibule
- sůl
- majoránka
- sádlo
Postup:
Nejprve kroupy důkladně propláchněte a poté je nechejte nějakou dobu namáčet. V ideálním případě přes noc, pokud vás ale tlačí čas, postačí dvě hodiny. Díky tomu nebude následné vaření trvat tak dlouho.
Vodu slijte a nahraďte ji novou, kterou nezapomeňte osolit. Doporučujeme větší hrnec, hladina vody by měla kroupy přesáhnout zhruba o pět centimetrů. Vodu lze nahradit také vývarem, není to ale určitě nezbytné.

Po půl hodině vodu slijte a kroupy nechejte v cedníku trochu okapat. Zatímco budou chladnout, na sádle (případně jiném tuku) zpěňte pokrájenou cibulku a opečte na ní houby.
Ty poté smíchejte s kroupami a dochuťte dalším kořením. Přidejte trochu sádla, vody z hub a 300 ml vody. Poté, co tohle vše necháte chvíli projít varem, přesuňte vše do pekáčku a na 180 stupňů pečte přibližně po dobu 25 minut. Jakmile je povrch opečený dozlatova, máte hotovo.