EU zakázala prodej této tradiční české pochoutky ze směšného důvodu. Za rok touto dobou už ji nekoupíte ani v Lidlu, ani v Tescu
Oblíbená pochutina, která nechybí u žádného přátelského ani rodinného posezení, brzy zmizí v podobě, na jakou jsme zvyklí. Týká se to třeba chipsů se slaninovou příchutí – při jejich výrobě se používá látka známá jako tekutý kouř. Evropská unie totiž chystá zákaz této karcinogenní přísady. Zákaz ale přináší jeden zvláštní paradox a my víme, jaký.
Tekutý kouř se používá v celé řadě potravin – od chipsů přes sýry a ryby až po uzeniny a různé marinády, které díky němu získávají uzenou příchuť.
Proč bude uzené aroma zakázáno
Rozhodnutí Evropské unie vychází z doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který po mnohaletém zkoumání dospěl k závěru, že látky obsažené v tekutém kouři mohou být rakovinotvorné a narušují genetický materiál člověka. Primárně jde o chemické látky, které vznikají při spalování dřeva a jsou uchovány ve výsledném produktu.
EU ovšem nezakazuje potravinu samotnou, jen způsob, jakým je dosaženo její uzené příchuti. Výrobci budou mít navíc několik let k tomu, aby změnili a vylepšili recepturu. Zda potraviny přestanou vyrábět úplně, nebo je skokově zdraží, to už bude záviset na jejich rozhodnutí.
Tekutý kouř přitom není pod drobnohledem Evropské unie krátce. Výroba a používání tohoto aromatu podléhá regulacím od roku 2003.

Paradox zákazu aneb proč zakazovat škodlivou látku ve škodlivých potravinách
Tekutý kouř je silně aromatická látka, která se vyrábí kondenzací kouře vznikajícího při spalování dřeva, nejčastěji dubového a bukového. Tento kondenzát se dále čistí, ředí a filtruje, až vznikne tmavší tekutina, která má výrazné uzené aroma. Používá se v potravinářském průmyslu a najdeme jej například v marinádách, BBQ omáčkách, uzených sýrech, některých klobásách nebo chipsích s typicky slaninovou příchutí. Všechny tyto potraviny jsou běžně k dostání v regálech českých supermarketů.
Zmíněné potraviny a dochucovadla patří většinou mezi polotovary a méně kvalitní potraviny, u kterých je aroma vlastně jen takovou náhražkou skutečného procesu uzení. O to paradoxnější je zákaz aromatu a naopak ponechání těchto pochutin, které jsou při velké spotřebě také zdraví škodlivé.
Faktem zůstává, že zákaz prodeje potravin s kouřovým aroma nebude platit ze dne na den. Vše bude mít několikaletý doběh, aby se mohli výrobci přizpůsobit a doprodat zásoby před uplynutím data trvanlivosti. Ve skutečnosti tak lze očekávat konec prodeje v roce 2029.

Princip předběžného opatření
Zákaz tekutého kouře působí na první pohled zvláštně. Na druhou stranu, právě proto, že výrobky s obsahem tekutého kouře jsou hojně konzumovány, může i malé množství karcinogenů představovat dlouhodobé zdravotní riziko. I když konkrétní důkazy o škodlivosti při běžné spotřebě zatím nejsou úplně jednoznačné, EU raději volí princip předběžné opatrnosti, kterým se snaží chránit obyvatele členských států před zdravotními riziky.
Zvolte kvalitnější varianty potravin
Pokud se právě teď zlobíte na Evropskou unii, proč si dovoluje takto zasahovat do toho, co jíme a co ne, zkuste se zamyslet nad tím, jestli kvalitnější potraviny nejsou nejen zdravější, ale také ve skutečnosti levnější. Dobrou marinádu si můžete připravit doma a ještě recept vyšperkovat tak, že ho po vás budou chtít po grilování všichni vaši přátelé a známí.

Uzené sýry nebo ryby je možné koupit od prodejců, kteří je opravdu udí v udírně, a jejich kvalita je tak mnohem vyšší, než u jejich méně chutných variant ze supermarketů.
Výroba chipsů doma je sice náročnější, ale po domácích smažených plátcích brambor nebo hranolkách se slaninou a chedarem se jistě utluče úplně každý. Není to sice nejzdravější jídlo, ale minimálně budete mít pod kontrolou celý proces a kvalitu jednotlivých surovin, včetně oleje.