Lékař varuje: Tenhle šmejd rozleptá játra a ucpe cévy. Češi ho kupují na kila a dávají pro radost dětem
Na jednu z oblíbených pochoutek se zaměřili lékaři a zjistili, že vůbec není zdravá. Přitom ji většina rodičů kupuje i dětem. Podívejte se, o co se jedná.
Slané nebo sladké pochutiny jíme nejčastěji na oslavách, když nás honí mlsná nebo když se večer koukáme na film. Přitom si ale v mnoha situacích neuvědomujeme, kolik jsme toho vlastně celkem snědli. A tak se snadno stává, že sníme celé balení gumových bonbonů, následně to zapijeme sladkým nápojem a ještě si poté dojdeme pro brambůrky. Takové nezdravé stravování určitě není vhodné na každý den, ale někteří rodiče dovolují svým dětem jíst podobné dobroty až příliš často. Přitom tyto potraviny mají složení, které škodí zdraví.
Pochutiny, které si někdy dopřáváme až příliš často
Každému z nás se někdy stává, že máme chuť na něco nezdravého. A když si takové jídlo nebudeme dávat příliš často, ničemu to neškodí. Jenže některé potraviny považujeme mylně za zdravé a myslíme si, že když si je dáme několikrát za týden, ničemu to neškodí. Jedním z takových příkladů je i popcorn.
Většině z nás se při tomto slově vybaví kino. Těm, kteří preferují domácí pohodu, se zase vybaví filmový večer v pohodlí domova. Ať už je to jakkoliv, nejčastěji ho jíme ve chvíli, kdy něco sledujeme nebo když se něco slaví. Mnoho lidí přitom ani nenapadne, že by mohl být nějak škodlivý.
Popcorn nemusí být nutně špatný. Kukuřice je totiž celkem přínosná. Obsahuje hodně vlákniny, jen málo cukru a najdeme v ní i antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před škodlivými látkami. Když se srovná s chipsy nebo slanými krekry, je popcorn mnohem lepší volbou. Otázkou však zůstává, co je na něm vlastně špatného?

V tomto případě popcorn škodí vašemu zdraví
Popcorn si doma můžete připravit buď přímo v hrnci na troše oleje nebo v mikrovlnce. Mnoho lidí si častěji vybere ten z mikrovlnky, protože je jednodušší na přípravu. Stačí rozložit papírový sáček, stisknout jeden či dva knoflíky a pokrm už se sám připraví během pár minut.
Jenže právě ten často obsahuje kombinaci látek, které škodí lidskému zdraví. Prvním problémem je množství soli a nasycených tuků. Ve snaze dodat popcornu intenzivní chuť přidávají výrobci vysoké množství soli a často i transmastné kyseliny. Jde o tuky, které zvyšují „špatný“ cholesterol a snižují ten „dobrý“. Kvůli tomu se lidem ucpávají tepny a je vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine nějaká srdeční choroba.
Pokud se popcorn připálí, je problém na světě
Při přípravě popcornu si sice můžeme přečíst návod, ale když je naše mikrovlnka o něco výkonnější, snadno se stane, že se popcorn připálí. V tu chvíli můžete cítit nepříjemný zápach, který ale není jediným problémem.
Připálený popcorn obsahuje vysoké množství akrylamidu. Jedná se o látku, která vzniká při pečení, smažení nebo pražení škrobových potravin při vysokých teplotách. Akrylamid je považován za karcinogenní a při dlouhodobé konzumaci může zvyšovat riziko rakoviny, poškozovat játra a cévy.
Obal, ve kterém vše připravujete
Posledním, ale přitom důležitým faktorem je i obal, v němž se kousky kukuřice nachází. Sáčky bývají potažené speciálními látkami, které mají zabránit prosakování tuku ven. Při vysokých teplotách se ale tyto chemikálie mohou uvolňovat do samotného popcornu.

Domácí příprava je bezpečnější
Popcorn je oblíbenou dobrotou, kterou si lidé často dopřávají doma i s dětmi. Přitom si tím dobrovolně dávají do těla látky, které mohou škodit. Je proto více než potřeba si hlídat, co vlastně jíme. A když už budeme mít chuť na popcorn, je lepší si ho připravit doma v hrnci, s trochou kvalitního oleje. Pokud spálíte nějaké kousky, vyhoďte je. Domácí popcorn můžete dochutit například sýrem nebo sladkou paprikou. I taková malá změna v přípravě může znamenat velký rozdíl pro vaše zdraví.