Tento tradiční vývar Češi považují za zázračný elixír zdraví. Přitom je to svinstvo horší, než nudlová čínská polévka
Možná si ještě vzpomínáte na časy, kdy jste si jako chudí studenti na koleji po večerech vařili instantní nudlovou polévku. Vaše maminka pravděpodobně spráskla ruce a divila se, proč si raději neuvaříte poctivý vývar. Nejspíš ale netušila, že podle posledních vědeckých poznatků byste si nejspíš příliš nepomohli.
Čerstvý kuřecí vývar se vaří snad v každé rodině. Je považován nejen za vynikající předkrm k nedělnímu obědu, ale také za zdravý pokrm. Už naše prababičky ho nejspíš vařily členům své rodiny, pokud někdo z nich onemocněl, často se také nosil novopečeným maminkám do porodnice.
Vědci ale nyní varují, že jeho konzumace může představovat vážná zdravotní rizika. Nejde o to, že by na kuřecím vývaru samotném bylo něco špatného. Potíž je ale v tom, jak v současnosti funguje masný průmysl. Komplikace mohou také nastat kvůli chybám, kterých se při vaření nevědomky dopouštíme.
Pokud vám tedy vaše babička při nachlazení s oblibou servíruje právě horký vývar, raději se mějte na pozoru. Jestliže by se jednalo o polévku uvařenou z domácího kuřecího masa, nejspíš by vám nic vážného nehrozilo. Ve většině případů tomu ale tak není.

Problém je v masném průmyslu
Řada lidí za tímto účelem nakupuje levné kuřecí skelety, které sice šetří peníze, zároveň však ohrožují naše zdraví. Nejspíš každý slyšel o použití antibiotik nebo dokonce růstových hormonů v masném průmyslu. Pokud je ve velkochovu něco podobného použito, rozhodně to během následného zpracování masa jen tak nezmizí.
Naopak se mnoho těchto látek koncentruje v kostech, kůži a tuku drůbeže. Tedy přesně těch částech, které se obvykle používají k přípravě kuřecího vývaru. Během vaření se mohou uvolňovat do výsledného pokrmu, což nemusí našemu tělu udělat nejlepší službu.
Jedním z potenciálních rizik je tak například vznik antibiotické rezistence. O tomto problému se v poslední době mluví velmi často. Antibiotika totiž často lékaři předepisují i v případech, které by se bez toho obešly, z čistě preventivních důvodů. Kvůli tomu se ale bakterie na léčivo mohou adaptovat a časem se tak může stát, že zkrátka přestane být účinné a bude nutné vyvíjet nový lék.
Ve velkochovech se sice antibiotika používají jen v nezbytně nutných případech a pod kontrolou odborníků, pro řadu lidí, kteří si potrpí na zdravou výživu, to ale i přesto představuje problém.
Spory ohledně použití hormonů
Někteří lékaři také varují před možnými hormonálními poruchami, které mohou podle jejich názoru postihnout především děti, jejichž endokrinní systém se teprve vyvíjí. Někdo si možná vzpomene na situaci v devadesátých letech, kdy se u malých holčiček předčasně objevoval růst prsou. Řada lékařů si dodnes stojí za tím, že na vině byla právě konzumace kuřecího masa.
V současnosti je v celé Evropské unii použití hormonů v chovech zakázáno. Pokud by veterinární inspekce zjistila pochybení, hrozí velké pokuty. Někteří lidé ale zastávají názor, že zákaz ještě nutně nemusí znamenat, že se daná věc skutečně neděje. Míru rizika si tak každý musí vyhodnotit sám. Nesmíme také zapomenout na to, že živočišné tuky, kůže a kostní dřeň poměrně snadno absorbují toxické látky, se kterými se zvířata mohou setkat například při nedostatečné hygieně v chovu nebo skrze krmiva.

Jak je to s čínskou polévkou?
Jednou z největších chyb, které se při vaření dopouštíme, je to, že po prvních deseti až patnácti minutách vývar neslijeme a nevyměníme vodu v hrnci. Přitom právě tento časový interval je ze zdravotního hlediska nejvíce rizikový.
Nyní se pro srovnání ještě podíváme na to, jaká rizika s sebou nese konzumace zmiňovaných čínských instantních polévek. Nebezpečné jsou podle odborníků zejména kvůli vysokému obsahu sodíku a nasycených tuků. Jedno balení instantních nudlí totiž může obsahovat až kolem 1 700 mg sodíku, což představuje téměř celou doporučenou denní dávku dle WHO (cca 2 000 mg).
Nadměrné množství sodíku bohužel zvyšuje krevní tlak, riziko srdečních onemocnění, mrtvice i ledvinových obtíží. Kromě toho se v těle hromadí také trans a nasycené tuky, obvykle z palmového oleje v polévkách, jehož nadměrná konzumace pak přispívá k obezitě, metabolickému syndromu a cukrovce 2. typu.