Nejlepší jídlo při přehřátí. Jí se teplé a Češi ho milují. Ani ve snu by vás to nenapadlo
Léto je obdobím, ke kterému se bohužel pojí i velké riziko vzniku úpalu. V horkých dnech je tak potřeba organismus důkladně ochlazovat. A to nejen popíjením studených nápojů a koupáním se v bazénu.
Přehřátí organismu neboli úpal je během léta poměrně časté. Dochází k němu tehdy, když trávíme dlouhou dobu v rozpáleném prostředí, například tedy v autě či nevětrané místnosti. Vyskytovat se ale může i z nadměrné fyzické aktivity provozované venku ve vysokých teplotách.
Typickými příznaky úpalu jsou bolesti hlavy, závratě, nadměrné pocení, zrychlený tep anebo třeba i zvracení. V případě potíží i preventivně je tedy na místě náš organismus ochlazovat. Jak ale na to? Spousta lidí má mylně za to, že k ochlazení těla přispívá hlavně popíjení chlazených nápojů. Mnohem efektivněji ale funguje obyčejná dlouhozrnná rýže. Ta je totiž dle tradiční čínské medicíny považována za potravinu se silnými ochlazujícími účinky.
Energie jin
Jak uvádí zastánci tradiční čínské medicíny, dlouhozrnná rýže, zejména pak druh basmati, působí na naše tělo jinovou energií. Právě tento druh energie má schopnost zpomalovat krevní oběh, ochlazovat krev a odvádět teplo z našeho těla.
Je-li vám horko, pociťujete bolesti hlavy a únavu, zkuste si uvařit 1/2 šálku basmati rýže. Rýži nechte mírně vychladnout, avšak ještě teplou ji pomalu snězte. Uvidíte, že už po pár minutách ucítíte úlevu. Nezapomínejte ale pochopitelně ani pít. Ideálně byste měli v horkých dnech vypít alespoň 3 litry tekutin. Jestliže se více potíte, přes den se věnujete namáhavé práci anebo sportujete, je třeba příjem tekutin ještě zvýšit.

Rýžová voda
Svůj pitný režim můžete kromě obyčejné vody rozšířit i o rýžovou vodu. Ta je velmi oblíbená v Indii, a to hlavně kvůli tomu, že obsahuje celou řadu minerálů, které se z našeho těla společně s potem vyplavují. I proto pak dochází k vyrovnání tělesné teploty.
Na přípravu rýžové vody budete potřebovat jen rýži a vodu. Do hrnce nasypte 6 lžic rýže a přilijte 4 hrnky vody. Přiveďte vodu k varu a vařte ji zhruba 20 až 30 minut. Pak rýži sceďte a vodu nechte kompletně vychladnout při pokojové teplotě. Vodu nalijte do čisté uzavíratelné sklenice a uložte do chladničky. Spotřebujte maximálně do jednoho týdne. Rýžovou vodu si dopřávejte denně. Postačí jeden šálek ráno. Nejenže ochladí tělo, ale také prospívá pokožce, vlasům a nehtům.

Strava vhodná na léto
Podle tradiční čínské medicíny ovšem existuje hned několik potravin s ochlazujícími účinky. Patří mezi ně například citrusy, meloun, banán anebo ananas. Ze zeleniny jde o salátovou okurku, rajčata, celer či listovou zeleninu. Z masa pak o králičí maso. Skvěle ale poslouží i jogurty a měkké sýry.
Obecně je čínskými léčiteli doporučováno během horkých letních měsíců konzumovat hlavně zeleninové saláty například s kukuřicí, tofu a mungo klíčky. K popíjení je vhodná voda s citronem anebo mátový čaj.
Teplé nápoje? Raději ne
Jakmile venku ukazuje teploměr více jak 30 °C, spousta lidí okamžitě dostává chuť na zmrzlinu, ledovou tříšť anebo třeba i vychlazené pivo. Věděli jste ale, že studené nápoje způsobují, že je nám ještě větší horko?
Tělo musí totiž vynaložit dostatek energie, aby je mohlo ohřát na tělesnou teplotu a následně je strávit. I když to zní tedy možná bláznivě, mnohem lépe vás ochladí nápoje teplé. Například čaj. Termoreceptory v ústech při popíjení teplých nápojů vyšlou signál do mozku, který následně spustí pocení, jež vede k efektivnímu ochlazování těla. Není proto divu, že lidé žijící v zemích s horkým klimatem, například v Maroku či v Indii, během dne hojně popíjejí teplé čaje namísto ledově studených limonád.