Lékaři vyhlásili nejjedovatější přílohu na světě. Ničí srdce, ledviny a nervy. Češi ji považují za národní jídlo a cpou se jí denně
Příloha, kterou milujeme od dětství a která nechybí na talíři většiny Čechů, je podle odborníků potenciálně nebezpečná. Lékaři i výživoví experti varují, že její nadměrná konzumace může představovat problém nejen pro srdce, ale i pro ledviny, cévy a nervový systém.
Vařená, pečená nebo smažená, se hodí téměř ke všemu. Ale novější výzkumy ukazují, že právě tato příloha stojí v čele seznamu těch nejproblematičtějších. Mnoho lidí přitom vůbec netuší, že se s ní pojí nejen rizika civilizačních chorob, ale i přítomnost látek, které se v těle chovají doslova jako jed.
Český poklad na talíři jíme několikrát týdně
Brambory jsou po generace považovány za zlatý standard české kuchyně. Neexistuje snad domácnost, kde by se nevařily alespoň několikrát týdně, jako příloha, základ polévky, kaše, knedlíků nebo tradičních placek. Avšak právě tato oblíbená plodina se podle nových studií může podílet na vzniku vážných zdravotních problémů, a to především těch, které se týkají srdce, cév a nervové soustavy.
Výzkum odborníků z Masarykovy univerzity v Brně zkoumal data ze 42 evropských zemí a došel k jasnému závěru, konzumace brambor a obilovin má přímou souvislost se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Vedoucí týmu Pavel Grasgruber označil obiloviny, pšenici a brambory za největší problém ve stravování. Mléčné výrobky a maso naopak vykazovaly ochranný účinek na srdce. Studie naznačuje, že čeští milovníci brambor by měli zvážit, kolik porcí si dopřávají týdně.

Mohou vážně poškodit zdraví
Brambory totiž neohrožují jen svou glykemickou zátěží. Obsahují i přirozený toxin solanin, který rostlina vytváří jako obranu proti škůdcům. Nejvíce se nachází v zelených nebo naklíčených bramborách, tedy přesně v těch, které často konzumujeme na jaře po zimním skladování. Solanin zatěžuje játra i nervy.
Zajímavé jsou i zkušenosti lidí, kteří se pokusili brambory ze svého jídelníčku na čas vyřadit. Někteří uvádějí úlevu od bolestí kloubů nebo menší pocit únavy. Brambory totiž patří do čeledi lilkovitých rostlin, kam spadají i rajčata nebo lilek, a právě tyto rostliny mohou u některých jedinců zvyšovat zánětlivou reakci v těle.
Brambory samy o sobě nejsou zcela nezdravé. Obsahují cenné látky, například draslík, vitamín C nebo vlákninu. Mají málo tuku a jsou nízkokalorické. Zásadní roli hraje způsob přípravy. Nejvíc rizik představují smažené brambory, které jsou plné akrylamidu, tedy látky, která má neurotoxické účinky a zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Bramborová kaše z pytlíku, instantní směsi i mražené výrobky bývají doslova chemickým koktejlem.
Brambory nahradily desítky druhů zdravé zeleniny
Dlouholetá výživová doporučení kladla důraz na sacharidy, tedy i brambory, jako na základ zdravého jídelníčku. Novější poznatky to ale mění. Rady typu „jezte lehce, dejte si k obědu kuřecí s bramborem“ mohou být pro srdce spíš zátěží než pomocí. Vysoký glykemický index, nízká sytost a nutkání dosolovat způsobují kolísání cukru v krvi, únavu a přejídání.
Problém brambor tkví i v kulturním zvyku. Jíme je, protože je jedly už naše babičky. Proto je Češi považují za „základní potravinu“ a těžko si bez nich představí talíř. Ve skutečnosti však brambory vytlačily ze stravy až 40 druhů dříve běžně používané zeleniny. Místo pestré stravy jsme si navykli na monotónní přílohu, která nás nenutí přemýšlet, co jíme.

Tady jsou náhrady za brambory
Pokud se jich nechcete úplně vzdát, dbejte aspoň na bezpečnost. Zelené části důkladně okrájejte, vyhýbejte se bramborám s klíčky, vařte je s kmínem a neskladujte je na světle. Nové brambory ve slupce jsou obecně bezpečnější než dlouho skladované odrůdy. Vždy sledujte čerstvost a upravujte je vařením nebo pečením, ne smažením.
Odborníci doporučují místo brambor častěji zařazovat zeleninu s nízkým glykemickým indexem, například tuřín, celer, květák, batáty, ale i luštěniny nebo pohanku. Zdraví srdce prospějí i olivy, citrusy, tvrdé sýry a ořechy. Právě středomořský jídelníček, který je postaven na těchto surovinách, se opakovaně ukazuje jako ochranný proti civilizačním nemocem.