Ani Chorvatsko, ani Itálie. Tohle je nová zaslíbená země Čechů na léto 2025. O poslední last minute se strhla rvačka
Pamatujete si ještě na časy, kdy se všichni těšili na dovolenou v Chorvatsku nebo Itálii? Letos to ale vypadá, že český cestovatelský radar zachytil úplně novou letní destinaci.
Fronty na plážích v Chorvatsku, přeplněné kavárny v Itálii a stále vyšší ceny v oblíbených destinacích už letos tolik Čechy nelákají. Proto se podívali na mapu Balkánu jinýma očima a vyrážejí do země, kterou mnozí ještě donedávna sotva uměli najít na mapě. Cestovky hlásí rekordní zájem a poslední last minute zájezdy mizí rychlostí blesku.

Nová hvězda letních dovolených
Albánie, malá balkánská země, kterou místní nazývají „Země orlů“, byla dlouhé roky turisty prakticky neobjevená. Přitom má všechno, co Češi na dovolené hledají. Je zde průzračné moře, krásné hory, vynikající jídlo, dostupné ceny a především skvělá pohostinnost. Když k tomu přidáte nízké náklady na stravování i dopravu, žádné davy u památek a pocit, že jste opravdu na netradičním místě, ne v českém letovisku na Jadranu, je pochopitelné, že se nyní dostala do středu zájmu.
Moře, hory a něco mezi tím
Co dělá Albánii výjimečnou, je spojení hor a moře na jednom místě. Z Prahy do Tirany trvá let asi tak dvě hodiny, z letiště do některých letovisek na pobřeží se pak dostanete do půl hodiny autem. Mořské pobřeží tu tvoří 362 kilometrů, západ je omýván Jaderským mořem, jihozápadní část pak Jónským mořem. Albánská riviéra, od Drače až po Sarandu na jihu, nabízí jak dlouhé písečné pláže, tak i malé romantické zátoky s až karibsky tyrkysovou vodou. Nejznámější místo je poloostrov Ksamil, na kterém leží bílý písek a je obklopen průzračným mořem.
Zajímavé je, že na plážích nejsou davy lidí. Ani v hlavní sezoně tak nemusíte čekat ve frontě na lehátko nebo večeři v restauraci. Místní hotely i soukromé apartmány jsou většinou nové, čisté a dobře vybavené, ceny služeb se drží pod úrovní Chorvatska nebo Itálie. V hotelových komplexech nechybí animační programy pro děti, čisté bazény a když si dáte oběd v plážovém baru, často dostanete něco malého navíc jen tak na ochutnání.
Příroda, kterou jinde nenajdete
Albánie je ze 70 % tvořená horami, severní část země pokrývají Albánské Alpy, s výškou přes 2700 metrů. Národní parky Valbonë nebo Theth jsou ideální pro pěší turistiku, a uvidíte v nich nádherné vodopády a průzračné horské potoky. Jezero Komani je opravdová perla, a stojí za to ho prozkoumat během výletu lodí mezi zelenými kopci. Skadarské jezero, které Albánie sdílí s Černou Horou, je největší na Balkáně. Mezi další unikáty patří Modré oko, přírodní pramen s křišťálovou tyrkysovou vodou, ve kterém se dá i koupat. Krajina je v mnoha oblastech téměř nedotčená, turistické značení zatím moc neexistuje, takže se vyplatí využít místních průvodců nebo doporučení ubytovatelů. Právě díky tomu ale na túrách často nepotkáte moc turistů, což je dnes jinde téměř nemožné.

Historické památky pod ochranou UNESCO
Albánie je země s pětitisíciletou historií, kterou ovlivnili Řekové, Římané, Benátčané, Byzantinci i Osmané. Nejcennější památky jsou nyní zapsané na seznamu UNESCO. Nejznámější je Butrint, antické město u jezera nedaleko hranic s Řeckem, kde najdete 2000 let staré ruiny a amfiteátr. Další raritou je město Gjirokastra, tzv. muzejní město z osmanské éry s hradem na kopci a unikátní lidovou hudbou, která patří do nehmotného dědictví UNESCO. Nevynechejte ani Berat, známý jako město tisíce oken. Mezi další pamětihodnosti patří například římský amfiteátr a lázně ve městě Drač, které je díky svému přístavu nejrychleji rostoucí lokalitou celé albánské riviéry. Nedaleko Tirany najdete i vesničku Kruje s tradičním trhem a muzeem národního hrdiny Skanderbega.
Albánie je zemí bunkrů. Z dob komunistického režimu jich tu zůstalo kolem 750 000, najdete je na plážích, v horách, na vinicích i hřbitovech. K nejzajímavějším patří Bunk’Art v Tiraně, muzeum umístěné v podzemním bunkru, které mapuje historii totalitního režimu.
Autentická kuchyně
Místní gastronomie je inspirována středomořskou, italskou, řeckou a balkánskou kuchyní. Ochutnat můžete slavný byrek (slaný koláč), pečené papriky s tvarohem (fërgesë), tradiční tavë kosi (jehněčí pečené s jogurtem), grilované ryby, plody moře, plněné papriky i vinné listy, a samozřejmě baklavu jako sladkou tečku. Vše bývá čerstvé, zelenina i ovoce pochází téměř výhradně od místních zemědělců a většina produktů je v podstatě organická. Obvyklou součástí večeře je i místní víno nebo pálenka rakia. V restauracích a hotelech se setkáte s překvapivě vysokou úrovní služeb a velmi přátelským přístupem, často dostanete dezert nebo skleničku na účet podniku.