Tenhle přístroj vám zachrání léto. Kdo ho nemá, zkazí si prázdniny. V Lidlu teď doprodávají v akci poslední kusy
Léto je sice skvělé, ale někdy umí pořádně lézt na nervy. Bývá vedro, dusno, a všude u vody jsou zástupy lidí. Není divu, že se mnozí raději zavřou doma u větráku a hledají způsoby, jak se trochu osvěžit. Jenže doma v mrazáku většinou najdete maximálně nanukovou dřeň nebo zmrzlý hrášek. Ale existuje jiné řešení, které je nejen levné, ale momentálně skoro nutností.
Léto pro někoho znamená konečně příležitost vytáhnout kolo, pro jiné zamířit na koupaliště nebo grilovat na zahradě. Jenže pak přijde pár dní tropických veder a my jsme ochotni dát cokoli za trošku ochlazení. Všude slyšíte, jak si ostatní užívají slunečních paprsků u vody nebo v přírodě, ale vy se musíte potit v kanceláři nebo doma, kde už ani větrák toho moc nezmůže. A tak se těšíme, až vyrazíme do obchodu pro lahev studené vody, skočíme do sprchy nebo si připravíme ovocný salát či ledový drink. Ale pak je tu ještě jedna věc, která vám dokáže navodit opravdovou atmosféru prázdnin. Něco, co přinese radost celé rodině, potěší každou návštěvu a ještě vám umožní polechtat chuťové buňky. Protože právě tyhle malé radosti často rozhodují o tom, jestli si léto užijeme.

Lidl má zase co nabídnout
V Lidlu je právě v prodeji zmrzlinovač Silvercrest SECM 12 D1 za parádních 449 Kč. Za tuhle cenu nepořídíte ani dvě večeře v restauraci, ale uděláte zmrzliny rovnou celý litr. Motorová jednotka zmrzlinovače má odnímatelnou konstrukci, kterou snadno očistíte, metlu, víko a praktickou nádobu s objemem 1,65 litru. Spokojenost s jeho využitím potvrzují i recenze zákazníků: „Velmi dobrý přístroj, výborný poměr ceny a kvality,“ píše jeden z nich. Další oceňují jednoduché použití a snadné čištění. A zmiňují také bonus v podobě přiložených receptů, se kterými se prý dá kouzlit. „Snadno jsem si upravila recepty na bezlaktózovou zmrzlinu a jahodovou variantu z červeného ovoce,“ pochvaluje si další zákaznice.
Domácí zmrzlina: Mlsání bez výčitek
Největší výhoda, proč si připravit domácí zmrzlinu je plná kontrola nad použitými ingredienci. Nemusíte do ní přidávat žádné konzervanty, přemíru cukru ani umělá barviva. A jak to celé funguje? Nádobu je ideální vychladit v mrazáku 18 až 24 hodin předem, do ní pak nalijete studenou, předem připravenou směs a zapnout stroj. Míchací metla směs zpracovává tak dlouho, až získá hladkou, nadýchanou konzistenci bez ledových krystalků.
Jaký je rozdíl mezi sorbetem a smetanovou zmrzlinou
Sorbet je ideální volbou pro všechny, kteří dávají přednost lehčímu, osvěžujícímu dezertu s čistou chutí ovoce a nechtějí v zmrzlině mléčné výrobky. Je oblíbený jak mezi vegany, tak těmi, kteří trpí intolerancí laktózy nebo jednoduše vyhledávají výraznější ovocné chutě. U sorbetu navíc není složité experimentovat s různými druhy ovoce, bylinek, nebo dokonce koření. Základem vždy zůstává ovocné pyré, cukr a voda, případně kapka citronové šťávy pro vyvážení chuti.
Oproti tomu smetanová zmrzlina stojí na krémovém základu, jehož kvalitu určuje právě správný poměr mléčných složek a žloutků. Výsledkem je dezert s hladkou konzistencí a jemnou chutí, která může být podle použitého základu jemnější či plnější. Krémovitost a hutnost této zmrzliny ocení zejména milovníci klasických příchutí, například vanilkové, čokoládové nebo oříškové.

Vyzkoušené recepty na nejlepší zmrzliny
Na jahodobanánovou zmrzlinu budete potřebovat 500 g jahod, které promícháte se lžící cukru, přidáte nakrájený banán a necháte zamrazit. Zmrzlé ovoce pak rozmixujte s trochou smetany a dosladíte podle chuti. Poté nechte domíchat ve zmrzlinovači.
Na dokonalou čokoládovou zmrzlinu budete potřebovat 300 ml smetany ke šlehání, kterou smícháte v hrnci s 200 ml plnotučného mléka. Přidejte 2 lžíce kakaa, 3 lžíce cukru a 1 žloutek. Směs dobře vymíchejte a přiveďte téměř k varu. Poté odstavte z plotny a vmíchejte nalámaných 50 g hořké vysokoprocentní čokolády a nechte zcela rozpustit. Promíchejte, nechte vystydnout v lednici a nalijte do zmrzlinovače. Po půlhodině máte skvělou domácí čokoládovou zmrzlinu.
Na výrobu svěžího citronového sorbetu smíchejte šťávu ze dvou citronů s 300 ml vody a 100 g cukru, který jste předtím svařili s trochou citronové kůry. Vlijte do zmrzlinovače a nechte dokončit svou práci.
Domácí zmrzlinovač tak není jen trendy přístroj, ale skutečně užitečný pomocník, který vás i vaše blízké v létě zachrání před nejedním vedrem. Poslední kusy v Lidlu se rychle rozprodávají, takže nečekejte příliš dlouho. Protože jak říká známé české přísloví, kdo chvíli zaváhá, tomu ujede vlak.