V Lidlu od čtvrtka ovoce, které chrání srdce a mělo by být povinností pro lidi nad 50 let
To, že je konzumace zeleniny a ovoce pro lidské tělo blahodárná, ví asi každý. Tyto druhy potravin mají na organismus nespočet pozitivních vlivů a našemu zdraví přináší nemalý výčet výhod. Nejrůznější druhy ovoce a zeleniny by tak měly mít stabilní místo v našem jídelníčku a měli bychom si je pravidelně dopřávat. Trápí vás však vyšší ceny zemědělských plodin? Zaměřte se na jejich nákup ve slevě. Tento týden jeden pro nás velmi prospěšný druh zlevnil obchodní řetězec Lidl.
Ovoce a zelenina jsou pro nás nepostradatelné. Obsahují totiž vysoké množství vlákniny, která nás nejen zasytí, ale hlavně prospívá našemu trávení. „Obsah vlákniny ve stravě kočíruje krevní cukr a zabraňuje jeho výkyvům. Není žádoucí, aby křivka hladiny krevního cukru měla podobu horské dráhy. Výsledkem konzumace dostatku zeleniny je, že nebudete tolik ovládáni chutěmi na sladké a vyhnete se nebezpečí přejídání a přibírání na váze,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková.
Dále v zelenině a ovoci najdeme mnoho různých druhů vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů, které posilují naši imunitu, prospívají našemu vývoji a snižují riziko vzniku různých civilizačních nemocí. Tyto suroviny navíc mají relativně malé množství kalorií a tuků, pomáhají nám tak zůstat fit. Odborníci doporučují denně sníst alespoň 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce.

O polovinu levnější
Nezvládáte každý den ujíst doporučené množství? Nezoufejte. Zkuste se zaměřit na konzumaci alespoň jednoho druhu ovoce a zeleniny každý den. Uvidíte, že jim postupně začnete přicházet na chuť. Hleďte především na pestrost – různé typy plodin totiž nabízejí jiné benefity. Zatímco některé druhy posilují například zrak nebo mozkové procesy, jiné posilují naše srdce a oddalují stárnutí. Ovoce, které výrazně prospívá našemu srdečnímu systému, teď najdete o 50 % levněji v Lidlu! Od čtvrtka 22. května nyní pořídíte 1 kg keříkových rajčat za 24,90 Kč. Akce končí v neděli 25. května.
Kam vlastně patří?
Rajské jablko nebo rajče – ať už tomuto ovoci říkáte jakkoliv, měli byste vědět, že patří mezi vůbec nejlepší potraviny, které si můžete dopřát. A jde tedy o ovoce nebo zeleninu? Vlastně tak trochu o obojí. Z botanického hlediska je rajče ovoce, jelikož se jedná o plod rostliny obsahující semena. V kuchyni se ale využívá jako zelenina, například do omáček nebo salátů. Svou chutí totiž ovoce příliš nepřipomíná. Ať už ho řadíte do kterékoliv kategorie, mějte na paměti, že tato surovina oplývá dlouhým seznamem pozitivních účinků.
Prospívá srdci
Mezi ty nejhlavnější patří fakt, že je rajče neskutečně prospěšné pro naše srdce. Je považováno za přírodní lék vhodný k prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Studie dokonce uvádí, že jeho pravidelná konzumace může riziko snížit až o 29 %! Zodpovědné je za to vysoké množství draslíku. Draslík totiž reguluje krevní tlak a podporuje zdravé fungování srdce. „Největší předností rajčat je vysoký obsah látek s antioxidačními účinky, které chrání náš organismus před nemocemi srdce a cév, nádorovými a neurodegenerativními onemocněními. Mezi silné antioxidanty v plodech patří karotenoidy lykopen a beta-karoten, dále flavonoidy a vitamin C a E,“ říká nutriční terapeutka Dana Hrnčířová. Rajčata by si tak měli pravidelně dopřávat především starší jedinci, kteří jsou náchylnější k srdečním nemocem.

Bojuje proti stárnutí
Že vám pojem lykopen nic neříká? Jde přitom o klíčový nutrient obsažený v rajčatech. Jedná se o silnou antioxidační látku, která se vyskytuje především ve slupce, proto byste rajčata neměli loupat – zbavením se slupky totiž přicházíte o drahocenný antioxidant. Ten oddaluje stárnutí, chrání tělo před vznikem degenerativních onemocnění a podporuje zdraví buněk. Skvěle působí také na pokožku a u mužů přispívá ke zdravé prostatě. Lidský organismus nicméně lykopen ze stravy dokáže přijmout pouze po tepelné úpravě, a tak si čas od času dopřejte například lečo, rajčatovou polévku nebo rajčata upečená v troubě či na grilu.
Pozor na barvu
Nesmíme opomenout ani to, že rajčata obsahují také fosfor, zinek, měď či vápník. S jejich konzumací tedy nemůžete šlápnout vedle. Jen dávejte pozor, abyste nejedli nezralá zelená rajčata – jsou totiž prudce jedovatá! Plod, který váží 80 g, obsahuje zhruba 25 mg solaninu, což je jedovatá a zdraví nebezpečná látka. Otrava se projevuje nevolností, zvracením a žaludečními křečemi. Konzumace solaninu ovšem může mít i tragické následky, jelikož jeho smrtelná dávka je 400 mg. Dnes na trhu najdeme nespočet druhů rajčat. Vychutnat si můžeme typické červené plody, v obchodech ale najdeme i odrůdy žluté, fialové, oranžové nebo právě zelené barvy. Zelených rajčat se tak nutně bát nemusíme, jen je třeba se před konzumací přesvědčit, že nejde o nezralý druh klasických červených rajčat.