Tato zelenina je plná jedů. Češi to netuší a nutí ji dětem jako superzdravou
Zelenina by měla být stabilní součástí našeho jídelníčku. Jde totiž o nesmírně bohatý zdroj minerálů, vitamínů, vlákniny nebo antioxidantů. Dopřávat bychom si ji měli každý den – pro náš organismus je nepostradatelná a má na něj nespočet pozitivních účinků. Odborníci nám doporučují konzumovat alespoň 400 g zeleniny denně a dbát na pestrý výběr druhů. Přesto však existuje pár druhů, u kterých bychom se měli mít na pozoru.
Zelenina je přirozenou potravinou, kterou lidé jedli už od nepaměti. Skutečně se jedná o nutriční bombu, která významně přispívá k našemu optimálnímu fungování. Jíst ji můžeme syrovou nebo tepelně upravenou, lze z ní také připravit různé džusy, šťávy a smoothie. V čem je tedy háček? V dnešní době se při pěstování ovoce a zeleniny využívají chemické složky a pesticidy, které nejsou pro naše tělo zrovna nejvhodnější. Platí tedy pořekadlo, že „není všechno zlato, co se třpytí“. A tak se bohužel v obchodech setkáme i s produkty, které sice obsahují vlákninu a vitamíny, ale také fungicidy, pesticidy a regulátory růstu rostlin. Které plodiny jsou na tom nejhůř?

Drtivá většina obsahuje chemické stopy
Je to vlastně trochu ironické. Všude slýcháme, jak je pro nás zelenina nesmírně zdravá a nenahraditelná. To samé platí pro ovoce. Tyto potraviny sice patří mezi ty nutričně nejbohatší na planetě, bohužel se ale řadí také mezi ty nejšpinavější. A to právě kvůli chemickým sloučeninám, které se používají při jejich pěstování.
Samotné látky i použité množství se sice kontrolují, nicméně asi 80 % zeleniny obsahuje stopy chemikálií. „Zbytky pesticidů mohou škodit zdraví. Představte si, kdyby toto bylo napsáno na balení jablek. Asi byste si je nekoupili,“ říká prof. Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu.
Problémem je, že se zdravotní rizika pesticidů zkoumají a posuzují samostatně. A tak se snadno může stát, že lidé, kteří chtějí jíst pestře, si s různými druhy zeleniny dopřávají i koktejl chemických látek. „Zdravotní rizika jednotlivých pesticidů byla dosud posuzována samostatně. Pokud potravina nepřekročila povolené limity pro každý pesticid zvlášť, byla považována za vyhovující podle platných předpisů. Je však zřejmé, že směs více druhů pesticidů, i v malém množství, našemu zdraví neprospívá,“ dodává Ruprich.
Mají neblahé vlivy na lidské tělo
Pesticidy jsou podle studií kromě jiného spojovány také s předčasnými porody, vrozenými vadami, srdečními onemocněními nebo vznikem rakoviny. Dalším negativem je, že různé druhy látek můžou po konzumaci působit na stejný orgán, a tak i malé množství obsažené v různých druzích zeleniny se může nasčítat a způsobit pěknou neplechu.
Která zelenina je na tom z tohoto pohledu úplně nejhůř? Společnost Environmental Working Group (EWG), která se zaměřuje na používání chemikálií v zemědělství, každoročně vydává seznam nejšpinavějšího ovoce a zeleniny, tzv. „Dirty Dozen“. A nechvalnými vítězi ve sféře zeleniny se v letošním roce staly druhy, které často dáváme dětem s tím, že jde o nesmírně zdravé potraviny. Na prvním místě se umístil špenát a hned v závěsu za ním kapusta.

Na seznamu jsou i rajčata či jablka
Podle EWG testy ukázaly, že se v těchto dvou surovinách vyskytuje největší koncentrace chemických složek. Špenát je sice považovaný za superpotravinu, obsahuje ale vysoké množství neurotoxických látek. Kapusta zase obsahuje pesticidy spojované s narušením vývoje nervového systému. Je totiž velmi náchylná na brouky, kteří kladou vajíčka mezi její listy. Proto se plodina častokrát hojně sprejuje. Je nutné podotknout, že EWG testuje pouze plodiny, které nenesou označení „bio“. V top dvanáctce pak figurují ještě papriky, řapíkatý celer a rajčata. Z ovoce se na prvním místě umístily jahody, dále v seznamu najdeme například nektarinky, hroznové víno nebo jablka.
Věnujte jim důkladnou péči
Dobrou zprávou ovšem je, že i přes vyšší výskyt chemických složek se těmto druhům nemusíte úplně vyhýbat. Jak se tedy proti pesticidům bránit? V první řadě se můžete zaměřit na kupování zemědělských plodin v bio kvalitě. Seženete je jak v prodejnách se zdravou výživou, tak běžných supermarketech.
Navštívit lze také lokální farmářské trhy. Jestliže ale koupíte běžné druhy těchto potravin, stále můžete množství pesticidů snížit na minimum. A to tak, že ovoce a zeleninu před konzumací řádně omyjete ve studené vodě – doporučuje se alespoň 30 sekund. Nechtěných látek se zbavíte i tak, že plodiny namočíte do vody s octem či jedlou sodou. Stačí tedy věnovat zvláštní péči jejich očištění a máte prakticky vyhráno. Zeleninu a ovoce tak ze svého jídelníčku vyřazovat nemusíte.