Miliony lidí riskují otravu jídlem kvůli této běžné chybě v kuchyni! Okamžitě s tím přestaňte
Víte, jak správně skladovat v kuchyni různé druhy potravin? Zejména u jednoho lidé často tápou a uchovávají jej v naprosto nevhodných podmínkách. A pak se nestačí divit, když se u nich objeví otrava jídlem.
Drtivá většina lidí vůbec neví, které potraviny patří do chladničky a které je možné bez problémů uchovávat při pokojové teplotě. Neví si rady zejména v případě různých druhů ovoce a zeleniny. Často také u kupovaných omáček a dipů. Že majonézu je třeba kvůli zachování čerstvosti uchovávat v chladu, ví snad každý. Co ale takový kečup?
Častá chyba
Je až alarmující, kolik lidí skladuje kečup mimo chladničku. Ve Velké Británii byl proveden průzkum, který odhalil, že téměř polovina z dvou tisíc osob, které se průzkumu účastnily, uchovává tuto červenou omáčku při pokojové teplotě. Přestože si často lidé myslí, že tyto omáčky obsahují dostatek konzervantů, a tak není potřeba je dávat do ledničky, opak je pravdou. Při pokojové teplotě se poměrně rychle kazí, čímž nejenže zbytečně přicházíte o peníze, ale také pochopitelně riskujete otravu jídlem.
Oblíbená rajčatová omáčka má ve složení leckdy celou řadu zvýrazňovačů chuti a dalších dochucovadel, kvůli kterým nemusíte při konzumaci vůbec poznat, že už je zkažená.

Omezená trvanlivost
Drtivá většina kečupů, které si donesete domů ze supermarketu, skutečně můžete skladovat mimo chladničku. To ale jen do doby, než je otevřete. Po otevření byste je měli vždy skladovat v lednici, kde je teplota mezi 4 až 8 °C.
Ani tak ale nemá kečup neomezenou trvanlivost, jak si mnozí myslí. Spousta lidí ho má otevřený v ledničce klidně i půl roku, než jej stačí celý spotřebovat. I v tomto případě může být zdraví nebezpečný. I když dodržíte všechny podmínky skladování, myslete na to, že byste ho měli zkonzumovat ideálně do 3 měsíců od otevření.
Vsaďte na domácí
Kečup obecně patří mezi nejoblíbenější omáčky, které si lidé dávají jak k párkům, tak třeba do hamburgerů anebo na langoše. Jenže ten kupovaný není pro naše zdraví tak docela vhodný. Produkty ze supermarketu totiž obsahují poměrně dost cukru, soli, různé konzervanty anebo třeba i barviva. Je proto mnohem lepší si kečup připravit doma. Zejména v případě, kdy se jej chystáte dávat malým dětem.

Příprava není nijak složitá, i když je pravdou, že je časově náročnější. Budete potřebovat 2 kilogramy rajčat, 250 gramů jablek a 250 gramů cibule. Rajčata, jablka a cibuli nakrájejte nahrubo, dejte je do hrnce, přidejte 125 mililitrů octa, 1 lžíci soli, 1 lžíci mleté sladké papriky, 5 hřebíčků, 5 kuliček pepře a 5 kuliček nového koření. Všechno společně duste na mírném plameni pod pokličkou zhruba 90 minut. Občas směs promíchejte, aby se nepřipalovala.
Po uplynutí času do směsi vmíchejte 150 gramů cukru a dobře promíchejte. Jestliže máte rádi pálivé, lze přidat ještě 1 lžičku chilli prášku. Bez pokličky nechte směs vařit dalších 15 minut, aby se odpařila přebytečná tekutina a omáčka byla ve výsledku pořádně hustá.
V poslední části ze směsi vyndejte kuličky pepře, nového koření a také hřebíček a všechno společně důkladně promixujte tyčovým mixérem. Nakonec pro jistotu ještě omáčku propasírujte přes jemné sítko a můžete jí začít plnit dokonale čisté zavařovací sklenice. Nechte kečup vychladnout při pokojové teplotě a pak ho uložte do chladničky. Takto připravený vydrží čerstvý zhruba 2 týdny. Jestliže jej chcete skladovat po delší dobu, je rozhodně vhodné jej po uvaření ještě ve sklenicích zavařit. Sterilovaný kečup vydrží několik měsíců, a to i když ho budete skladovat ve sklepě anebo v kuchyni ve skříňce s potravinami. Avšak jakmile ho otevřete, opět platí, že musí putovat do chladu.