Strkanice hospodyněk před Penny. Všechny chtějí věc, která za 32 Kč ušetří 5 hodin u plotny
Není tajemstvím, že Češi milují slevy. V supermarketech, jako je Penny, se slevové letáky staly téměř kultovním čtením, bez kterého si řada hospodyněk neumí představit svůj týden. Někdy ale vášeň pro ušetřené koruny přeroste do nečekaných rozměrů.
Když se objeví v nákupním centru neodolatelná nabídka, začne být živo. A právě v jedné pražské pobočce Penny bylo rušno obzvláště. Hospodyňky se totiž vypravily pro čerstvý, voňavý mazanec, který je právě v akci za 32 korun! A tak mazanec mizel závratnou rychlostí. A není divu, kdo by nechtěl ušetřit několik hodin práce u plotny. A hlavně, kdo už někdy mazanec pekl, ví, že práce s kynutým těstem je ošemetná záležitost, která se nemusí vždy povést.

Velikonoční pečení plné tradic
O Velikonocích se potkávají dvě zcela protikladné tradice: půst a hojnost. Zatímco do Velikonoc se drží půst, poté vypukne pravá hostina, na kterou se domácnosti připravují již dlouho dopředu. Peče se, vaří a smaží od rána do večera. Zajímavostí je, že každý region má své tradiční pokrmy, které se někdy výrazně liší. Jedním z nejtradičnějších velikonočních moučníků je právě mazanec. Ten se většinou peče na Bílou sobotu, spolu s dalším sladkým symbolem svátků, a to velikonočním beránkem. Na stolech nechybí ani jidáše, sladké pečivo ve tvaru uzlíků, symbolizujících provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Velkou oblibu má také velikonoční nádivka plná kopřiv či špenátu.
Jak se peče pravý velikonoční mazanec a na co si dát pozor
Pečení mazance vyžaduje nejen hodně času a trpělivosti, ale i cit. Jeho příprava začíná kynutím těsta. Do teplého mléka přidáme cukr, droždí a necháme vzejít kvásek. Při práci s kynutým těstem je potřeba myslet na spoustu detailů, které se můžou na první pohled zdát banální, ale rozhodují o výsledku. Základním pravidlem je teplota. Všechny suroviny by měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu. Mouku je nutné prosít, nejen kvůli provzdušnění, ale i kvůli tomu, aby těsto dobře nakynulo. A když už je řeč o droždí, pokud pracujete s čerstvým, mějte na paměti, že vydrží maximálně 14 dní v lednici. Po uplynutí doby ho raději zamrazte v uzavíratelné potravinové dóze. Čerstvé droždí můžete nahradit sušeným, a to v poměru 2,5 gramu čerstvého droždí na 1 gram sušeného droždí. Teplota mléka, ve kterém droždí aktivujete, by nikdy neměla přesáhnout 35 °C. A poslední radou je dostatečně dlouhé hnětení těsta. Těsto byste měli propacovávat alespoň 10 minut, aby v něm vznikl lepek, který pak drží celý ten krásný nadýchaný bochník pohromadě.

Recept na tradiční mazanec podle Kristýny Nemčkové, výherkyně MasterChef Česko 2019
Budete potřebovat:
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
22 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru krupice
120 ml mléka
70 g másla
70 g cukru krystal
špetku soli
kůru z 1 citronu
kůru z ½ pomeranče
1 vejce
1 vanilkový lusk
špetku kardamomu
hrst nasekaných ořechů (vlašské / lískové / pistácie)
hrst sušeného nebo kandovaného ovoce
Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka v pokojové teplotě přisypte lžíci cukru krupice a rozdrobte droždí. Vše lehce promíchejte a zakryjte utěrkou. Nechte kvásek odpočívat na teplém místě, asi tak 10–15 minut, aby dobře vzešel. Mezitím si do velké mísy od kuchyňského robotu prosijte hladkou i polohrubou mouku, přidejte změklé máslo, cukr, špetku soli, jedno vejce, semínka z vanilkového lusku, špetku kardamomu, najemno nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, sušené nebo kandované ovoce a nasekané ořechy. Jakmile je kvásek hotový, přilejte ho k ostatním surovinám a nechte robot s hnětacím hákem udělat svou práci. Těsto by mělo být pružné a téměř se nelepit. Pokud je příliš řídké, přisypte ještě trochu mouky. Poté těsto vyklopte na pomoučený vál a ještě pár minut hněťte rukama, aby bylo pěkně hladké a vláčné.
Z vypracovaného těsta vytvořte bochánek, který opatrně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout přibližně tři čtvrtě hodiny až hodinu – podle teploty v místnosti. Po vykynutí potřete mazanec rozšlehaným vejcem, na vrchu ho nařízněte do kříže ostrým nožem a posypte plátky mandlí. Troubu předehřejte na 160 °C a bochánek pečte asi 40–45 minut. V polovině pečení plech otočte, aby se mazanec propekl rovnoměrně ze všech stran. Jakmile je upečený, nechte mazanec na mřížce úplně vychladnout. Před podáváním ho zlehka poprášte moučkovým cukrem.