Co obsahují rybí prsty z Lidlu a Kauflandu a proč byste se jim měli vyhnout obloukem
Že jsou ryby zdravé, jste už určitě slyšeli. Obsahují nespočet důležitých živin a minerálních látek, ale většina Čechů je konzumuje primárně v období Vánoc. Kapr ke štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří, ryby bychom ale měli pravidelně jíst během celého roku. Samozřejmě ale záleží i na daném druhu ryby a způsobu zpracování. Některé typy jsou pro nás vhodnější a zdravější, naopak některé bychom měli jíst pouze příležitostně.
Rybí maso obsahuje esenciální omega-3 mastné kyseliny, vitamín D, jód nebo vitamín B12. A to je jen krátký výčet – najdeme v něm mimo jiné i vysoký obsah bílkovin, zdravé tuky nebo fluor a zinek. „Ryby byste měli jíst dvakrát za týden,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Rybí tuk výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny a infarktu, chrání srdeční sval před arytmií. Snižuje i riziko nemocí krevního oběhu, zmírňuje příznaky lupénky, je nezbytný pro zdravý vývoj očí a mozku,“ dodává Boháčová. O blahodárný vliv ryb na lidské zdraví tak nemůže být pochyb. Skvělý je například losos, tuňák, treska nebo candát. Přesto ale existují rybí výrobky, které je lepší v určitých případech nechat ležet v obchodech.

Raději čerstvé
Jestliže si chcete ryby dopřát, ideální samozřejmě je koupit je čerstvé. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potravinu bez zbytečných přídavků. „Při nákupu dejte přednost čerstvým a chlazeným rybám, mrazené jsou nejhorším řešením. Nemáte totiž šanci zjistit, zda nebyly před mrazením kontaminovány. Zamrazené ryby také obsahují hodně vody, někdy i polovinu, takže ji platíte v ceně masa,“ říká agrární analytik Petr Havel. Čerstvá ryba je zárukou kvality – máte tudíž jistotu, že si pořizujete opravdu jen nezpracované rybí maso. Právě u mražených a už zpracovaných rybích výrobků se můžete setkat i s dalšími přidanými ingrediencemi, které vašemu organismu příliš neprospívají.
Podíl masa se různí
Řeč je například o rybích prstech. Ačkoliv jde o populární jídlo, stále se jedná o zpracovaný výrobek. Rybí prsty navíc nemají ze zákona stanovené požadavky ani limity pro obsah masa. Standard by měl být alespoň 50 %, u některých druhů se ale můžete setkat i s nižší hodnotou. U některých produktů je podíl masa i 22 %, a to je opravdu málo. Na druhou stranu existují značky, které do nich dávají až 70 % masa. Vyplatí se proto číst složení. Kromě obsahu masa je dobré sledovat i další ingredience – někteří výrobci totiž kromě rybího masa do prstů přidávají i kalamáry nebo hrachovou bílkovinu. Další nežádoucí surovinou může být glutamát či další éčka. Právě tyto věci nahrazují chybějící masový podíl.
„Ukázalo se, že čím ho je v rybích prstech méně, tím více se výrobci uchylují k přidávání glutamátu. Tedy chemického zvýrazňovače chuti a vůně s označením E 621. Některé prsty mají i vyšší obsah fosfátů. Ty byly zakázány v pracích prostředcích, aby neznečišťovaly vodu, ovšem do potravin se přidávat smějí, a tak je jejich použití v rybích prstech, a nejen v nich legální,“ píše server Novinky. Jestliže si tedy chcete dopřát rybí maso kvůli jeho zdravotním benefitům, pečlivě čtěte obaly. Pokud koupíte výrobek s jeho nízkým podílem, příliš výhod tím nezískáte. Navíc díky strouhance a smažení do sebe můžete dostat i vyšší počet kalorií a tuků.
Vysoký obsah tuků
Právě strouhanka, ve které jsou prsty obalené, kromě pšeničné mouky často obsahuje i palmový tuk, škrob, umělá aromata, kypřící látky nebo stabilizátory. Nejde o škodlivé složky, pořád jde ale o chemické a průmyslově zpracované složky. Kombinace těchto přidaných látek navíc zvyšuje obecný podíl tuku tohoto jídla. Ryby jsou často považovány za nízkotučné a libové maso, které obsahuje pouze zdravé omega-3 mastné kyseliny. U zpracovaných rybích prstů to ale neplatí. „Rybí prsty také popírají smysl konzumace nízkotučného rybího masa, protože kvůli tomu, v čem jsou obalené, obsahují i více než 12 % tuku. Přitom samotná treska ho má jen od půl do jednoho procenta. Dalším tukem pak prsty nasáknou, pokud jsou smažené na pánvi,“ zdůrazňují Novinky. Konzumace smaženého jídla jednou za čas a s mírou samozřejmě nevadí. Nemělo by ale být stabilní součástí jídelníčku. Nežádoucí službu může pak udělat především jedincům, kteří se snaží zhubnout nebo přejít na zdravý životní styl. Kvůli vyššímu podílu tuků a kaloriím se rybí prsty neřadí mezi dietní potraviny.

Pozor na sůl
Rybí prsty nepatří mezi nejzdravější i kvůli vyššímu obsahu soli. V celkovém složení jí totiž obsahují kolem 1 %. U dospělých toto množství nehraje příliš velkou roli, problém ale může nastat u dětí. „Pokud dáte šestiletému dítěti porci tří rybích prstů, vyčerpáte tak zhruba třetinu jeho doporučeného denního příjmu soli,“ píše web Rozhlas. Právě většinou děti patří mezi hlavní milovníky tohoto jídla a rodiče si často myslí, že rybí prsty jsou snadným způsobem, jak u dětí konzumaci ryb zařídit. Neuvědomují si ale, že tím do nich dostávají i další látky, které už nejsou tolik prospěšné.
Spíše výjimečně
Rybí prsty rozhodně nejsou škodlivé a bát se jich nemusíte. Je ale potřeba mít na paměti, že se stále jedná o zpracovaný produkt, který kromě samotného rybího masa většinou obsahuje i již zmíněnou pšeničnou mouku, sůl, stabilizátory, éčka nebo glutamát. Ty nejlevnější pak opravdu příliš rybího masa neobsahují a jejich konzumace vašemu zdraví žádané látky, minerály a vitamíny nedodá. Pokud tak chcete získat všechny výhody, které rybí maso nabízí, raději si kupte rybu čerstvou. To samé platí v případě, že si hlídáte jídelníček za účelem hubnutí – ačkoliv jde o rybí produkt, rybí prsty se za zdravou a dietní potravinu považovat nedají. Pokud chcete dodržet doporučení odborníků a jíst ryby dvakrát týdně, zrovna rybí prsty kvůli složení nejsou ideální variantou. Jestli si jich ale jednou za čas pár dopřejete, nic tím nezkazíte. I tady ale platí pořekadlo „všeho s mírou“.