Češi tohle jídlo ignorují a hází do koše. Přitom je zdravější než jablko i avokádo
V kuchyni najdeme řadu potravin, které považujeme za odpad, ve skutečnosti pro ně ale existuje skvělé využití. Jednu velmi opomíjenou pochoutku najdeme mezi zeleninou. Nejen, že se z ní dají připravit skvělé pokrmy, ale navíc je velmi bohatá na vitamíny a další prospěšné látky.
Brokolice je poměrně kontroverzní zelenina. Buď ji nenávidíte, nebo milujete. Zvlášť děti ji nemívají v oblibě, což je způsobeno výraznou chutí a zářivě zelenou barvou. Dokonce najdeme také mnoho dospělých, kteří na brokolici nemají dobré vzpomínky ze školní jídelny, a tak se jí raději vyhýbají.
I ti, kteří mají pro tuto zeleninu pochopení, ale většinou její stonky vyhazují do odpadkového koše a nepovažují je za vhodné k jídlu. To je ale velká chyba, kvůli které se ochuzují o množství užitečných živin.

Brokolice je plná látek, za které vám tělo bude vděčné
Brokolice obsahuje velké množství vitamínů, a to především A, C, D a K. Najdeme v ní ale také minerální látky jako draslík nebo hořčík. A zapomenout nesmíme ani na vlákninu, kterou potřebujeme pro správné fungování našeho zažívání a která pomáhá proti neustálému pocitu hladu.
Kromě toho jde o nízkokalorickou potravinu, která se tak hodí do redukčních jídelníčků i pro ty, kdo chtějí svému metabolismu trochu odlehčit. Většinou ale konzumujeme pouze růžičky, zatímco stonky nás nechávají chladnými. Nejsou sice skutečně tak jemné a chutné jako jiné části brokolice, pokud je ale správně upravíme, mohou vás jistě pozitivně překvapit.
Rozhodně byste proto měli dát brokolicovým stonkům šanci, protože právě v nich se nachází velké množství výše zmíněných prospěšných látek. Navíc vás jistě potěší, že jste pomocí zpracování stonků pomohli k menšímu plýtvání jídlem.
Jak brokolicové stonky využít
Zní to dobře, ale bez správného receptu si s brokolicovými stonky nejspíš neporadíte. Málokdo je totiž zvyklý z nich vařit. Proto se nyní podíváme na několik možných způsobů využití.
Nejjednodušší možnost je přidat je k další zelenině, kterou používáme pro přípravu vývaru. Podobným způsobem lze mimochodem zpracovat jakékoliv přebytky včetně bramborových slupek.
Pokud brokolicový stonek rozmixujete společně s bazalkou, česnekem, ořechy a trochou olivového oleje, získáte vynikající domácí pesto. To poté můžete dále přidávat do jakýchkoliv receptů, pocházejících z italské kuchyně.

Možnosti využití jsou velmi široké
Protože pro přípravu pesta používáme košťál syrový, nepřijdete tak o cenné živiny. Po uvaření totiž brokolice obsahuje jen zhruba 40 % původního množství živin a vitamínů. Je tak škoda se o ně připravit. Stonky můžete ale také nakrájet na kolečka a konzumovat je tepelně neupravené. Zní to sice zvláštně, ale chutnají podobně jako kedlubna.
Další možností je košťály nastrouhat a poté použít jedním z několika způsobů. Můžete z nich připravit falešné zelí podle jakéhokoliv receptu, který byste použili pro přípravu zelí kedlubnového. Případně je podobně jako cuketu můžete přidat do těsta na bramboráčky či placky.
Podušený košťál zase můžeme bez obav rozmixovat do jakékoliv zeleninové omáčky nebo polévky. Určitě se ale v případě polévek nemusíte obávat ani ponechat některé jeho části nerozmixované, pouze pokrájené na malé kousky. Možnosti využití jsou zkrátka opravdu široké.