Český zákusek byl vyhlášen jako nejlepší na světě. Tisíce cukrářů v USA se ho snaží napodobit
Český národ je známý svou láskou k zákuskům a pečení. Téměř v každém větším městě najdeme alespoň jednu tradiční cukrárnu nabízející typické české dezerty. Indiánek, rakvička se šlehačkou, kremrole či věneček patří mezi kousky, které najdeme ve stálé nabídce. Tato potěšení vnímáme jako ryze česká a nedáme na ně dopustit. Podle cukrářů se na vrcholu pyramidy ale drží jiný, avšak neméně oblíbený zákusek. Napodobit ho se snaží celý svět., jeho nejlepší verzi ale seženete jen u nás.
Odpalované těsto, žloutkový vanilkový krém, našlehaný karamelový krém a lahodná poleva. To jsou základní komponenty tohoto českého klenotu, který nesmí chybět v žádné poctivé cukrárně. Ve vyhlášených pobočkách se na tento dortík stojí fronty, lidé jsou za něj ochotni zaplatit nemalé peníze. Například známá pražská cukrárna Myšák jeden kus prodává za 158 Kč, téměř každý den ale hlásí vyprodáno. Jedná se o neprůstřelnou klasiku, kterou Češi milují a cizinci ji při návštěvě naší země musí vyzkoušet.
Náročná klasika, která stojí za to
Už víte, o kterém dezertu je řeč? Jestli se sladkému nevyhýbáte velkým obloukem, pravděpodobně už tušíte, že se jedná o tradiční český větrník. Kvalitní zákusek, za jehož výrobou rozhodně stojí nějaké to úsilí, dlouhý čas strávený v kuchyni, a především dobré pekařské a cukrářské znalosti. Rozhodně nejde o jednoduchý recept, nicméně pokud budete do puntíku dodržovat postup a nic nepodceníte, úspěšně ho zvládnete připravit i doma. „Při přípravě větrníků podle receptu buďte obezřetní a pečlivě si pročtěte každý krok. A pokud se vám po hodinách práce nepodaří vykouzlit jeden dokonalejší větrník než druhý, nezoufejte. Větrník, ač se to nezdá, je opravdová vyšší dívčí a vypilovat ho do detailu může trvat několik pokusů,“ píše server Forbes. I proto je nesmírně těžké tento tradiční český kousek napodobit. Věřte, že se vám to po troše tréninku povede.
Bohatá historie větrníku
Kořeny tohoto zákusku sahají do Francie, kde nejdříve vznikl kulovitý dezert z odpalovaného těsta zvaný profiterole. Ten je plněný žloutkovým krémem a politý čokoládou. Kdy světlo světa spatřil historiky první kousek, není jasné, nicméně první zmínky o odpalovaném těstu sahají už do 16. století, když se zákusky z něj objevovaly na francouzských královských dvorech. Profiterole byl tak jakýmsi předchůdcem českého větrníku, který se u nás následně zrodil o několik desítek let později. Za významem tohoto českého názvu nicméně není potřeba hledat nic složitého – v našich krajinách byl dezert takto pojmenován jednoduše kvůli svému vzhledu a tvaru.

Na ingrediencích nešetřete
Větrníky tak u nás mají dlouhou tradici. Při jejich výrobě je nejdůležitější použít kvalitní suroviny. Potřeba jich není mnoho – proto byste jejich kvalitu rozhodně neměli podcenit. Jakmile ve složení větrníku objevíte rostlinné tuky, ztužovače nebo éčka, raději od něj dejte ruce pryč. Absolutním základem tohoto kvalitního zákusku je máslo, vejce a smetana. Pravda, v dnešní době se nejedná o levné suroviny, nicméně výsledek bude opravdu stát za to. A právě proto jsou lidé ochotní si za dobré větrníky v cukrárnách připlatit. „V Myšákovi se držíme české klasiky, do které dáváme svůj nápad. A taky suroviny, o kterých víme a chceme říkat všechno. Máslo, smetana, vejce, ovoce a další ingredience mají kvalitu, kterou nelze ničím nahradit. Vracíme se tak do časů, kdy mezi cukráři vládla poctivost, úcta k řemeslu, ale i k řemeslníkům a k zákazníkovi,“ popisuje svou strategii slavná cukrárna. A je vidět, že se jí tato filozofie několikanásobně vrací.
Objevte jeho kouzlo
Poctivý větrník je pro mnoho lidí zkrátka láskou na první pohled a odolat mu je těžké. Je akorát tak sladký, harmonicky kombinuje vanilkovou a karamelovou chuť a jemné upečené těsto balancuje nadýchaný obláčkový krém. Není se tedy čemu divit, že je u nás větrník nejpopulárnějším dezertem, který nám závidí okolní svět. Jestliže jste jim zatím nepřišli na jméno, je největší čas to změnit. Můžete se vypravit do nejbližší cukrárny nebo se pustit do domácí verze.
Vyzkoušet můžete třeba tento recept od kuchařky a cukrářky Kristíny Nemčkové, která v 17 letech vyhrála českého MasterChefa a stala se také nejmladší vítězkou této kuchařské show na světe! A pokud máte raději videorecepty, šanci můžete dát receptu u Lidlu kuchyně.