Místo do salátu přidejte tohle do těsta. Bude krásně nadýchané a čerstvé 2x tak dlouho
S blížícími se Vánoci pravděpodobně již promýšlíte, jaké budete péct cukroví a zákusky, abyste si svátky pořádně užili. Proto možná oceníte jeden osvědčený tip, jak mít jakékoliv těsto mnohem vláčnější, než jste si dosud dokázali představit.
Tou tajuplnou ingrediencí, která udělá z každého těsta kulinářský zážitek, je jogurt. I když vám to možná připadá na první pohled zvláštní, právě bílý jogurt dodá těstu nakyslou chuť, vlhkost a tuk. Díky tomu bude proto těsto nejen pořádně nadýchané, ale nebude suché a výsledné pečivo vydrží čerstvé mnohem déle. Ne každý jogurt se ale hodí do každého těsta. Je potřeba o tom trochu přemýšlet a pečlivě vybírat, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku.
Jakou roli vlastně jogurt při pečení zastává, co se výrobního procesu týká? Jogurt působí jako zvlhčující složka. Dokáže zabránit tomu, aby těsto nad míru vysychalo, a proto pečivo nebude vláčné jen chvíli po upečení, ale klidně několik dní.
Kyselost v kombinaci s kypřicími prostředky jako například jedlá soda nebo kypřící prášek způsobuje chemickou reakci, která má za následek lepší kynutí. Těsto tedy bude po upečení mnohem nadýchanější. Benefitem je navíc také lehká nakyslost, která dodá chuti další rozměr a plnost.

Do těsta musíte dát ten správný jogurt
To, jaký použijete typ jogurtu, má ale vliv nejen na chuť, ale také na konzistenci i vláčnost připravovaného těsta. Je proto dobré znát několik zákonitostí.
Asi nejběžnější variantou je klasický bílý jogurt. Ten je nejuniverzálnější a proto se hodí do většiny druhů pečiva. Jeho obsah tuku je zhruba střední, což znamená, že výsledek bude ve většině receptů tak akorát. Můžete ho přidat do těsta na muffiny, koláče a rychlé chleby.
Další možností je použít řecký jogurt. Ten má hustší konzistenci a vyšší obsah bílkovin i tuku. Těsto se s jeho přispěním stane opravdu hodně krémovým, proto se hodí hlavně pro přípravu dezertů s hutnějším těstem, jako je cheesecake nebo těžší koláče. Těsto bude díky němu více kompaktní, může se tedy osvědčit v receptech na pečivo, které má tendenci se drobit.
Pokud plánujete kynuté těsto například na chléb, je obzvlášť důležitá vyšší kyselost jogurtu, která aktivuje kvasnice a podporuje lepší kynutí. Pro tyto účely se hodí zejména selské jogurty nebo jogurty s živou kulturou.
Jogurt nikdy nepoužívejte studený
Jestliže jogurt zrovna doma nemáte, ale přesto toužíte po nadýchaném a vláčném těstu, můžete ho poměrně snadno nahradit. Pro to se dobře hodí podmáslí, tvaroh, zakysaná smetana nebo kefír.
Při použití jogurtu do pečení platí především dvě hlavní zásady. V první řadě je třeba nepoužívat jogurt, který jste právě vyndali z lednice. Nejprve ho nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Teprve poté s ním můžete dál pracovat. S těstem zacházejte jemně, abyste ho nepřešlehali. V takovém případě vám totiž při pečení může spadnout.

Recept na štrůdl z jogurtového těsta, který budete mít připravený za pár minut:
Potřebovat budete následující ingredience.
- 300 g hladké mouky
- 200 g bílého jogurtu
- 75 g změklého másla
- špetka soli
- 3 hrušky
- 2 jablka
- 2 lžičky skořice
- vanilkový cukr
- 1 vejce
- strouhanka
Do misky dejte mouku se špetkou soli a promíchejte. Do středu vytvořte důlek, nalijte do něj jogurt a přidejte změklé máslo. Vypracujte hladké těsto. Než se zpevní, bude to trvat zhruba deset minut.
Těsto uložte na 15 minut do ledničky a připravte si ovocnou náplň. Oloupaná jablka a hrušky zbavte jader a nakrájejte na malé kostičky. Můžete je také nastrouhat. Poté je promíchejte s mletou skořicí. Pokud ho máte rádi, přidejte vanilkový cukr.
Troubu předehřejte na 180 ºC. Těsto vytáhněte z lednice, rozdělte ho na dva díly a na každý z nich rozválejte. Každý plát lehce posypte strouhankou a poté můžete přidat ovocnou směs. Poté těsto zamotejte tak, jak jste u štrůdlu zvyklí.
Plech vyložte pečicím papírem, umístěte na něj štrůdl, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a můžete péct. Hotový bude zhruba za půl hodiny.