Marie objevila na půdě recept na štrůdl starý stovky let. Jedna přísada ho dělá vyjímečným
Teplý jablečný štrůdl a zimní období jdou ruku v ruce. Přidejte k této dvojici hrnek oblíbeného čaje či svařáku a máte ideální dezert ke chladnému večeru. Jablečný závin patří mezi tradiční recepty české kuchyně a je velmi oblíbený napříč populací. Jestliže ho pečete i u vás doma, možná vás překvapí tato vychytávka, kterou pravděpodobně neznáte. Díky tajné ingredienci se vám totiž závin bude doslova rozplývat na jazyku. A takovému dezertu odolá málokdo.
Pokud jde o moučníky s jablky, typický štrůdl v mnoha domácnostech vede a nesníst celou šišku najednou častokrát stojí velké úsilí. Příprava závinu přitom není nikterak složitá, ale pokud nevychytáte konzistenci a strukturu těsta, může se vám závin trhat nebo naopak nepříjemně lepit. Jestliže ho pečete z kupovaného těsta, s tímto trikem variantu z obchodu už nikdy nebudete potřebovat. S těstem se totiž krásně pracuje, je vláčné, snadno se s ním manipuluje a v puse spolu s jablky tvoří nepřekonatelnou kombinaci. Tento starý recept z dob našich babiček si určitě zamilujete i vy. Tenké vláčné těsto plněné jablečnou náplní doplněnou o ořechy a rozinky je doslova nebe v puse.

Základem je těsto
Nespočet štrůdlů se peče z listového těsta, nemusí tomu ale tak být. Listové těsto je vcelku náročné na přípravu, a to jak manuálně, tak časově. Proto ho mnoho lidí kupuje v obchodě, tím ale celkovou kvalitu i chuť závinu strhávají dolů. Zkuste domácí těsto podle tohoto tradičního, přesto nevšedního receptu – budete na něj potřebovat pouze tři ingredience! Připravte si hladkou mouku, pivo a 100 % tuk. Právě poslední zmíněná přísada je klíčová a postará se o vláčnost těsta, které se vám poté téměř rozplyne na jazyku. Pozor, ať ho nezaměníte za margarín či heru na pečení – opravdu se musí jednat o 100 % tuk, seženete ho prakticky v každém potravinovém supermarketu. Dále už si vystačíte pouze se struhadlem a válečkem, žádné jiné nástroje už potřebovat nebudete.
Co do náplně?
I na náplně najdete nespočet receptů, těsto lze naplnit různými druhy směsí. K jablkům se nejlépe hodí skořice, vlašské ořechy a rozinky. Možná si myslíte, že jde o klasickou kombinaci postrádající inovaci, věřte ale, že precizně provedená klasika neomrzí. Pro výraznější chuť nejdříve vlašské ořechy nasucho opražte na pánvi – nejenže budou lépe chutnat, ale i lehce změknou a tím nepotrhají těsto a celý štrůdl se pak bude lépe krájet. Rozinky namočte do rumu, aby se rumové aroma přeneslo i do závinu. Samozřejmě nesmíte zapomenout na skořici. Tajnou ingredienci musí obsahovat i náplň, v tomto případě se jedná o špetku namletého hřebíčku, který jablka podtrhne a zvýrazní jejich chuť. Pro ještě intenzivnější prožitek si můžete koupit celé koření a nadrtit si ho přímo doma.

Za chvíli hotovo
Uvidíte, že po vyzkoušení tohoto receptu už štrůdl nikdy nebudete chtít péct jinak. Celý proces navíc není časově ani manuálně náročný, a tak se nemusíte bát, že byste kvůli jednomu moučníku museli v kuchyni strávit celé odpoledne. Tento dezert zvládnete raz dva a vaše okolí ho bude milovat.
Recept na nejlepší jablečný štrůdl / dvě šišky:
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 15 lžic piva
- 250 g 100 % tuku
Na náplň:
- 8 jablek
- hrst rozinek
- rum na namočení
- hrst vlašských ořechů
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
Na dokončení:
- vajíčko na potření
- vanilkový cukr na posypání
Postup:
- Pár hodin před přípravou rozinky namočte do rumu, aby nasákly tekutinu.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
- Poté si připravte těsto. Kostku tuku nastrouhejte nahrubo do mísy, přidejte prosátou mouku a pivo. Rukama vše vypracujte ve vláčné a nelepivé těsto. Nechte ho chvíli odpočinout a mezitím ti připravte náplň.
- Na pánvi na sucho opražte vlašské ořechy, nechte je vychladnout a poté nasekejte na malé kousky.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo.
- Nechte je chvíli „zvadnout“, aby pustila přebytečnou vodu. Zatím si rozválejte těsto na dva pláty.
- Z jablek vymačkejte přebytečnou vodu a smíchejte je s rozinkami, ořechy a kořením.
- Směs rovnoměrně rozprostřete na oba pláty a zabalte.
- Každou šišku potřeba rozkvedlaným vajíčkem.
- Pečte 35-45 minut, nezapomínejte štrůdl kontrolovat, aby byl na povrchu krásně zlatavý, ale uvnitř upečený.
- Po vychladnutí posypejte vanilkovým cukrem a servírujte.