Dělá zázraky pro střeva, pomáhá nám udržovat mládí, a přesto ho nejíme dostatek
Představte si, že existuje jídlo, které prospívá střevům, omlazuje pleť, posiluje imunitu a je levnější než hrst vitamínových kapslí. A teď si představte, že ho možná máte v lednici, ale už týdny na něj zapomínáte.
Existuje jeden jednoduchý způsob, jak podpořit zdraví od základu, a přitom nebudete muset téměř ani hnout prstem. Nemusíte měnit svůj životní styl, držet drastické diety ani utrácet tisíce za vitamíny nebo doplňky stravy. Řešení je přírodní, osvědčené a levné. Přesto na něj často zapomínáme, a přitom bychom ho měli mít na talíři co nejčastěji. Až objevíte jeho potenciál, už se bez něj pravděpodobně neobejdete.
Poklad pro střeva a zdraví
Říká se, že zdraví začíná ve střevech, a něco na tom bude. Naše trávicí soustava je plná mikroorganismů, které zajišťují nejen dobré trávení, ale i podporu imunity, zdravou náladu a dokonce i kvalitní spánek. A právě kysané zelí je přírodní probiotikum, které tuto armádu bakterií dokáže výrazně posílit. Díky procesu kvašení totiž kysané zelí obsahuje především laktobacily, tedy bakterie, které obnovují rovnováhu střevní mikroflóry. Zlepšuje tedy trávení, ulevuje od nadýmání, reguluje průjmy i zácpy, a jako bonus, buduje pevnější imunitu.
Ale to není všechno. Protože je kysané zelí bohaté na vitamín C, pomůže předcházet chřipkám a nachlazení. Obsahuje i vitamíny K a B12, které přispívají k pevnějším kostem, správné funkci nervů a tvorbě červených krvinek. A díky antioxidantům pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům, tedy nepřátelům číslo jedna, co se týče předčasného stárnutí.

Tajný elixír mládí
Představte si, že byste mohli zpomalit stárnutí a celkově zlepšit pleť, a to i bez drahých krémů a sér. Tajemství totiž tkví právě v kysaném zelí. Obsahuje kyselinu mléčnou a antioxidanty, které podporují regeneraci buněk a detoxikaci těla. A protože platí, že zdravá střeva znamenají i zdravou pleť, budou-li vaše střeva v rovnováze, nebude vás trápit akné, pleť bude hydratovanější a celkově působit mladistvěji. Takže jestli jste si mysleli, že kysané zelí je něco obyčejného, vaše pleť vám tuto teorii jistě brzy vyvrátí.
Posilovač imunity a detoxikační bomba
Vzpomínáte si, jak nám babičky říkaly, že na podzim a v zimě bychom měli jíst kysané zelí? Nemýlily se. Díky obsahu vitamínu C a probiotik je to jeden z nejsilnějších přírodních posilovačů imunity. Navíc kysané zelí podporuje přirozenou detoxikaci organismu. Pomáhá tělu zbavovat se toxinů a usnadňuje práci játrům, což je důležité obzvláště v dnešní době.
Proč ho nejíme dost
Přestože kysané zelí obsahuje všechny výhody, které jsme vyjmenovali, mnoho domácností se mu vyhýbá obloukem. Možná ho spojujeme se staromódní kuchyní, nebo nám vadí jeho výrazná chuť, přitom ho můžeme jíst samotné, přidat ho do salátů, polévek, sendvičů nebo dokonce do smoothie. Stačí jen najít způsob, který bude vyhovovat našim chuťovým pohárkům. A jaké kysané zelí je nejlepší? Vybírejte takové, které bylo fermentované přirozeně a není pasterované. Nejlepší by samozřejmě bylo, vyrobit si ho doma, není to tak složité, jak se zdá, a měli byste jistotu, že nebudete konzumovat zbytečné konzervanty.

Recept na výbornou Zelňačku podle pana Cuketky
Ingredience:
1 l hovězího vývaru
500 g brambor
250 g kysaného zelí1 cibule
1 klobásku
4 lžíce zakysané smetany
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
1 bobkový list
0,5 lžičky kmínu
sůl
Brambory oškrábejte a pokrájejte na pravidelné kostičky. Kysané zelí nechte důkladně okapat do misky a překrájejte ho. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo a chvilku na něm opékejte klobásku. Klobásu vyjměte a do sádla dejte kostičky cibule. Osolte a pozvolna nechte zesklovatět, aniž by chytila výraznou barvu. Přisypte mletou papriku a lžíci hladké mouky. Zamíchejte a zalijte teplým vývarem. Přisypte brambory, klobásu, zbylé koření a sůl. Nechte probublávat 15 minut. Poté přidejte zelí a vařte dalších 15 minut. Ochutnejte a případně dochuťte lákem ze zelí nebo trochou cukru. Na talíř dejte lžíci zakysané smetany a zalijte polévkou.