Vědci pracují na nové „lepší“ bramboře, která má být šetrnější ke klimatu

Probíhající změna klimatu v příštích několika desetiletích silně ovlivní celosvětové zemědělství. Vědci v Maine v USA již pracují na novém typu brambor, aby se na nové podmínky připravili, informuje web nbcnews.com.

Vyšší teploty znamenají změny v délce vegetačních období, sucha a také nové škůdce a choroby. V celosvětovém měřítku mohou i zdánlivě malé změny vést k výraznému snížení výnosů plodin, a tím k hrozbě hladomoru. V případě obilovin a brambor, které tvoří základ stravy většiny lidí, se každoročně ztratí miliony tun potravin.

„Oteplování znamená více deště a brambory nadbytek vláhy dlouho nesnesou. Pokud chceme, aby se brambory v Maine úspěšně pěstovaly i v budoucnu, musíme vyvinout odrůdy, které budou vůči nadcházejícím změnám odolné,“ říká Gregory Porter, profesor ekologie a řízení plodin na universitě v Maine.

Vědec si v tomto směru představuje modifikaci rostliny, která by odolávala horku, ale byla by také odolnější vůči útokům parazitů. Charakteristickým znakem nové odrůdy brambor budou „chlupatější“, masité listy. Očka ztěžují mšicím pohyb po rostlině a zároveň ji chrání před vysycháním.

Šlechtitelské práce již probíhají, ale dosažení a upevnění požadovaných vlastností bude trvat nejméně 10 let usilovného křížení. Poté bude trvat dva až pět let, než bude nová odrůda zeleniny schválena k uvedení na trh. V současné době se vzorky testují na polích ve Virginii, Severní Karolíně a na Floridě.

Zdroj: nbcnews.com