Společnost Future Meats snížila cenu laboratorně pěstovaného kuřecího masa

Od roku 2013, kdy přišla první informace o vypěstovaném hamburgeru za 330 000 dolarů (cca 7 mil. korun), se ve světě kultivovaného masa děje mnoho věcí, protože vědci a startupy se snaží snížit cenu na úroveň, která by se podobala skutečnému masu. V této oblasti se prosazuje izraelský startup Future Meats, který právě získal dosud největší investici do odvětví kultivovaného masa a rychle snižuje výrobní náklady svého laboratorně pěstovaného kuřete, informuje newatlas.com.

Future Meats je jednou z řady společností vyrábějících kulturní maso, které se snaží dosáhnout cenové vyrovnanosti s tradičními masnými výrobky – v posledních několika letech dosáhly významného pokroku také společnosti Impossible Foods, Eat Just a izraelská společnost Aleph Farms. Přestože se laboratorně pěstované maso objevuje i ve známých řetězcích, jako jsou KFC a McDonalds, na pultech supermarketů se zatím v širším smyslu neobjevuje, protože náklady na jeho výrobu jsou stále o několik kroků pozadu za tradičním zemědělstvím.

Společnost Future Meats chce díky své vlastní technologii, tuto ztrátu rychle dohnat. Její přístup spočívá v tom, že se odebírají buňky ze živých zvířat a pomocí nerezových fermentorů se průběžně odstraňují odpadní produkty, přičemž se buňkám dodávají živiny, aby se množily a vyvíjely v tkáně a následně v poživatelné kusy masa.

Společnost uvádí, že tento postup vede k desetinásobně vyšším výnosům, než je průmyslový standard, a zároveň produkuje o 80 % méně emisí skleníkových plynů, využívá o 99 % méně půdy a o 96 % méně sladké vody než tradiční výroba masa. Již v únoru společnost Future Meats oznámila, že její technologie pokročila natolik, že dokáže vyrobit kultivovaná kuřecí prsa za 7,50 dolarů (cca 167 kč) , a v červnu pak otevřela první továrnu na laboratorně pěstované maso na světě v izraelském městě Rehovot, kde dokázala tato prsa vyrobit za 3,90 dolarů (cca 72 korun) za kus.

Po využití tohoto zařízení k rozšíření své technologie uvádí, že tuto cenu snížila na 1,70 dolarů (38 korun), zatímco výrobní náklady 0,45 kg kultivovaného kuřete činí 7,70 dolarů (172 korun), což je o mnoho méně než před šesti měsíci. Zdá se, že společnost Future Meats dělá rychlé pokroky, ale pokud tedy vezmeme v úvahu další náklady spojené s uvedením kuřete na pulty, musí společnost Future Meats ještě něco udělat, aby tento rozdíl vyrovnala.

Zdroj: newatlas.com