Nové „biofortifikované“ rajče bojuje proti nedostatku vitaminu D i podvýživě

V laboratoři byla vypěstována nová „biofortifikovaná“ rajčata proti podvýživě a nedostatku vitaminu D. To znamená, že byla geneticky upravena tak, aby se v jejich listech a plodech hromadil provitamin D3, prekurzor vitaminu D nezbytný pro zdravé kosti a imunitní systém proti infekcím, nádorům, Parkinsonově chorobě a demenci.

Výsledek publikoval v časopise Nature Plants mezinárodní tým koordinovaný Ústavem věd o produkci potravin Národní výzkumné rady v Lecce, píše server ansa.

„Tato nová linie rajčat,“ vysvětluje vědkyně Aurelia Scarano z CNR-Ispa, „byla získána díky novým technologiím editace genomu, zejména systému Crispr/Cas9, který nám umožnil mimořádně specifickým způsobem zavést malou modifikaci do rajčatového genu kódujícího enzym 7-dehydrocholesterolreduktázu, který se podílí na přeměně provitaminu D3 na cholesterol.“ Zablokováním tohoto procesu se dosáhne významné akumulace provitaminu D3 v plodech a listech, aniž by se změnil růst a produktivita rostlin. Z provedených výpočtů vyplývá, že konzumace několika čerstvých rajčat z této nové řady denně by mohla z velké části pokrýt doporučenou denní dávku vitaminu D.

Zdroj: ansa.it