Izraelská firma vytiskla steak z „pravého hovězího masa“ vypěstovaného v laboratoři

Na začátku letošního roku jsme se dozvěděli, že dvě různé skupiny vyvinuly první laboratorně vypěstované maso. Nyní se k nim přidává izraelský startup MeaTech 3D, který přichází s vlastním „kultivovaným steakem“, jak uvádí na svém webu.

Za prvé, proč by někdo chtěl pěstovat hovězí maso v laboratoři?

No, za prvé by to nakonec mohlo odstranit potřebu porážet dobytek. Kromě toho by bylo možné upravovat vlastnosti masa, například obsah tuku. A i když by se některé krávy stále chovaly pro mlékárenský a kožedělný průmysl, výrazně by se snížilo množství půdy využívané na pastviny, používání růstových hormonů a emise skleníkových plynů v podobě kravského říhání a nadýmání.

Společnost MeaTech 3D nyní tvrdí, že její laboratorně pěstovaný steak o hmotnosti (104 g) je možná největší, jaký se dosud podařilo někomu vyrobit.

Proces začal izolací hovězích kmenových buněk ze vzorků přírodní hovězí tkáně a následným množením těchto buněk v laboratoři. Jakmile bylo vyrobeno dostatečné množství buněk, byly z nich vytvořeny bioinkové materiály, které byly vytisknuty 3D biotiskárnou – tato tiskárna se řídila souborem návrhu buněčné struktury přírodního hovězího masa.

Biotiskový produkt byl následně umístěn do inkubátoru, kde se kmenové buňky rozdělily na svalové a tukové buňky, které vytvořily dva typy hovězí tkáně.

V současné době není známo, jakou má steak strukturu ani kolik by v současnosti stála jeho výroba v komerčním měřítku, přičemž obě tyto skutečnosti jsou trvalým omezením při vývoji laboratorně pěstovaného masa. Společnost MeaTech 3D uvádí, že pokračuje ve zdokonalování technologie a že pracuje také na laboratorně pěstovaném vepřovém a kuřecím mase.

Zdroj: meatech3d.com