3D tisk hmyzu smíchaného se zeleninou by nám mohl pomoci zabránit potravinové krizi

S rostoucí světovou populací se den ode dne zvyšuje i potřeba a poptávka po potravinách. Kvůli emisím skleníkových plynů, zvýšenému množství vody a dalším faktorům by pro některé mohly být zdroje potravin velkým problémem. Některé produkty, jako je hmyz a řasy, se již ve skutečnosti konzumují v některých zemích Asie, Jižní Ameriky a Afriky. Vědci se proto snaží tento problém pro lidstvo vyřešit, jak uvádí server Interesting Engineering.

Tým vědců ze Singapurské univerzity technologie a designu (SUTD) hledal způsoby, jak se vypořádat s budoucími problémy se zásobováním potravinami, a rozhodl se některé z nich prostě vytisknout. Místo toho, aby cvrčky nebo larvy jedli samotné, rozhodli se vědci zkombinovat je s běžněji konzumovanou zeleninou, jako je například mrkev, a změnit tak jejich chuť, píše web Science Direct.

Kombinování potravin není jednoduchý proces

Podle Azoma není kombinování různých potravinářských inkoustů a jejich optimalizace pro 3D tisk potravin jednoduchou operací. Proces probíhá především metodou pokusů a omylů. Z tohoto důvodu profesor Chua a jeho tým spolupracovali s vědci z nemocnice Khoo Teck Puat Hospital (KTPH) a Čínské univerzity elektronických věd a technologií (UESTC).

„Alternativní bílkoviny se mohou v budoucnu stát naším hlavním zdrojem příjmu bílkovin. Tato studie navrhuje systematický inženýrský přístup k optimalizaci potravinářských inkoustů, čímž umožňuje snadnou tvorbu a přizpůsobení vizuálně příjemných, chuťově a nutričně vhodných potravin obohacených o alternativní bílkoviny. Doufáme, že naše práce povzbudí spotřebitele, aby konzumovali více těchto neznámých, ale udržitelných potravin,“ říká Yi Zhang, hlavní řešitel studie a profesor na Čínské univerzitě elektronických věd a technologií.

Pomocí metody centrálního kompozitního designu studijní tým optimalizoval složení proteinového inkoustu se třemi proměnnými – mrkvovým práškem, proteiny a xantanovou gumou. Kromě chuti, živin a barvy pomohl mrkvový prášek zajistit mechanickou pevnost formulovaných inkoustů.

Zdroj: interestingengineering.com, sciencedirect.com