Jak na super palačinky, které se rozplynou na jazyku?

Každá hospodyňka často přemýšlí, jakým zákuskem potěší svou rodinku. I když se na nedělním stole většinou objeví ke kávě klasická bábovka, nepečený dezert s ovocem anebo muffiny, palačinky vždy zvítězí na plné čáře.

Není divu. Jedná se o osvědčenou pochoutku, jejíž příprava vám nezabere mnoho času. Některé ženy si však nevědí rady, protože nedokážou udělat správné lité těsto. Je pravda, že na internetu najdete mnoho receptů a rad, jenomže ani to mnohokrát nestačí.

Mějte pod čepicí

Jak už to tak bývá, základem všeho jsou kvalitní ingredience. Recept na palačinky je složen z vajec, mouky, mléka a špetky soli. Nic jiného tam nepatří. V žádném případě do něj nepřidávejte kypřící prostředky! Internet se hemží mnoha recepty, ale ruku na srdce. Většina z nich je žalostná. Když se na ně podívá zkušená hospodyňka, spráskne nad nimi ruce! Před přípravou palačinek si vytáhněte z lednice vejce, protože by měla mít pokojovou teplotu. Pakliže máte domácí vajíčka, nepřehánějte to s množstvím. Na půl litru mléka vám vystačí jen jedno domácí vajíčko, kupovaná dejte dvě. Na tento poměr si odvažte cca 25 dkg mouky, ale i zde pozor! Někdy je lepší mouku přidávat, protože každá mouka je jinak „mokrá“! Nakonec ochuťte špetkou soli. Bez soli prostě nebudou dokonalé. Vše dobře prošlehejte mixérem, metlami či ponorným pomocníkem. Jen pamatujte na to, abyste tam neměli hrudky. Tip: šlehejte zvlášť žloutky a bílky. Sníh z bílků pak přimíchejte do směsi (do těsta nebudete potřebovat tolik mouky).

Na čem smažit?

Většina lidí smaží palačinky na oleji a přepuštěném másle, ale můžete je opékat také na ztuženém tuku, který je bez chuti a krásně se na něm smaží. Poté se můžete těšit na křupavé okraje a pánev se na ztuženém tuku nepřepaluje. První stranu palačinky osmažte prudčeji, na druhou plamen zmírněte. Po pár palačinkách zjistíte, jak silný plamen je ten ideální. Vše chce cvik! Jednotlivé palačinky pocukrujte, budou krásně vláčné. Nakonec je nazdobte marmeládou, zakysanou smetanou, ovocem či šlehačkou.